Verslag vanaf de rand van de baan; jaarlijkse wegraces op De Varsselring in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Verslag vanaf de rand van de baan; jaarlijkse wegraces op De Varsselring in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Raceweekend zit vol benzine, bier en zonnebrand

Een verslag vanaf de rand van De Varsselring

Door Luuk Stam

HENGELO - Op één van de mooiste plekken in het rennerskwartier zitten een man en een vrouw voor hun camper. Vanaf hun klapstoelen hebben ze een prachtig uitzicht op de baan. Tussen hen in staat een tafel met daarop twee glazen bier. Van die mooie bolle glazen op een pootje. Deze mensen zitten te genieten.

Het is vrijdagavond 4 mei. Kort hiervoor is ook in en rondom de Varsselse molen iedereen twee minuten stil geweest. Menigeen is hier al even. Ruim twintig rijders deden donderdag mee aan de zeer druk bezochte eerste editie van de rijdersparade in het dorpscentrum van Hengelo. Nu is het wachten op de echte racedagen.

Overal ruikt het deze vrijdagavond naar barbecue. Een geur die zaterdagochtend heeft plaatsgemaakt voor die van benzine, want vandaag moet het echt gaan gebeuren. Voor velen is De Varsselring bekend terrein, maar er zijn ook nieuwkomers. Danny Webb bijvoorbeeld. Uit Engeland. Er doen ook Finnen mee. En een Bulgaar.

Twee jongens kijken in het rennerskwartier vanuit een klapstoel naar de trainingen. Korte broek. T-shirt. Zonnebril. De één met blote voeten. De ander drukt één van zijn sneakers nonchalant tegen een paaltje van de prikkeldraadomheining. In de hand een vol blik bier. Op de grond twee lege blikken en een zak paprikachips. Onder hun stoelen ligt een hond te drinken uit een bak water.

Geen overbodige luxe, want het is dit hele weekend warm. De zon blijkt een groot fan van motoren. Ouders smeren hun kinderen in. Een vrouw het kale hoofd van haar man. Een enkeling gebruikt een paraplu als mini-parasol. Achter de tribune in de Veldermansbocht maakt een jongen dankbaar gebruik van een klein stukje schaduw. "Pfoe, even bijkomen", verzucht hij.

De mannen van de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) die dit hele circuit de afgelopen weken opbouwden, kijken ondertussen tevreden toe. Langs de baan is het druk. Op de baan gaan de motoren zonder grote incidenten in het rond. Grote klussen zijn er na deze eerste dag dan ook niet. Een paar kleine dingen en dan is het circuit klaar voor de zondag.

In de Boschbocht – de vanuit Hengelo dichtstbijzijnde bocht van het circuit – is het zondagochtend al vroeg druk. Een groep vrienden heeft de stoelen uitgestald, de parasols opgezet en de goed gevulde koelboxen een plekje gegeven waar de zon niet bij kan komen. De mannen zitten hier elk jaar als één van de eersten.

Aan de binnenkant van de bocht woont meneer Bosch, die hier in 51 jaar nog nooit een wegrace heeft gemist. Hij heeft vier tuinstoelen neergezet, want hij zou vandaag nog weleens bezoek kunnen krijgen. Dat bezoek moet dan wel een speciale kaart hebben om aan de binnenzijde van het circuit te kunnen komen. Toch weten al snel heel wat familieleden dit voor vandaag luxe stekje te bereiken.

Gemakkelijker bereikbaar is de zinken kap, waar traditioneel veel jongeren samen een biertje drinken. Ook de tribunes zijn vrij toegankelijk en dus flink vol. Zelfs in de tenten op het rennerskwartier kun je zo naar binnen lopen. Zo ook bij het team van de lokale held Joey den Besten. "Kinderen komen hier naar mij toe en vragen om een handtekening", vertelt hij. "Dat is zo leuk."

Vrijwel direct na afloop van de laatste race – die van de zijspannen – zijn veel teams alweer druk bezig met inpakken. Niet overal. Bij een camper op één van de mooiste plekken in het rennerskwartier heerst nog de rust. Hier zitten een man en een vrouw op hun klapstoelen te genieten van de zon. Tussen hen in staat een tafel met daarop twee glazen bier.


Meer berichten