Agnes te Molder en Henk Slagman zijn allebei vrijwilliger bij ZOB. Foto: Lydia ter Welle
Agnes te Molder en Henk Slagman zijn allebei vrijwilliger bij ZOB. Foto: Lydia ter Welle

Vrijwilligers gezocht voor Zorg om Boer en Tuinder

Algemeen

ACHTERHOEK - De stichting Zorg om Boer en Tuinder (stichting ZOB) zoekt vrijwilligers. Henk Slagman (regiocoördinator) en Agnes te Molder zijn twee vrijwilligers bij de ZOB en vertellen over wat het doel is van de stichting en wat er van vrijwilligers wordt verwacht.

Door Lydia ter Welle

Het zijn roerige tijden in de agrarische sector, en er zijn veel boeren en tuinders die het daar moeilijk mee hebben. De stichting ZOB is een vrijwilligersorganisatie die boeren en tuinders ondersteunt met een luisterend oor, op het moment dat zij daaraan behoefte hebben. Omdat ze een moeilijke tijd doormaken, en even behoefte hebben aan een steuntje, een klankbord, dat hen helpt om zelf weer de regie over hun leven en hun bedrijf op te pakken.

Agnes te Molder vertelt: "Boeren zijn in het algemeen mensen die gewend zijn om aan te pakken, hard te werken. En die niet gemakkelijk om hulp vragen. Als een boer dan op een kruispunt staat, en beslissingen moet nemen die grote invloed hebben op zijn bedrijf, zijn gezin, is het soms lastig om de zaken op een rij te krijgen. Dan helpt het echt om te praten met iemand die begrijpt hoe dat is. Dat schept een vertrouwensband, en een basis om alles helder te krijgen."

Vaak ervaringsdeskundigen
De ZOB-vrijwilligers zijn veelal ervaringsdeskundigen, die andere boeren graag steunen, door als een maatje, een klankbord te fungeren. Henk Slagman, zelf ook gestopt met zijn bedrijf en daardoor maar al te bekend met de zorgen en de druk die dat meebrengt, zegt: "Het kan je soms bijna boven de kop groeien. En dan denk je dat jij de enige bent die dat overkomt. Dan is het een verademing om te merken dat je echt niet de enige bent. Dat je tegen iemand aan kan praten die dat zelf ook meemaakte. En het hebben van zo'n klankbord zorgt ervoor dat je voor je zelf helder krijgt wat je nu eigenlijk écht wilt. En dat gunnen we iedereen: dat ie zelf uitvogelt wat hij écht wil met zijn bedrijf. En dan kunnen wij hem helpen en steunen in het vinden van de weg om dat voor elkaar te krijgen." De steun van de ZOB-vrijwilliger is altijd tijdelijk, want de vrijwilliger streeft er naar te zorgen dat iemand weer in zijn kracht komt om het weer zelf te doen.

Uitgaan van wat de boer wil
De aard van de meeste boeren is er niet naar om snel zelf om hulp te vragen. Dan is de vraag hoe de ZOB bij boeren en tuinders die het steuntje in de rug eigenlijk hard nodig hebben, kan binnen komen. "Iemand mag wel zelf bij ons aankloppen, maar meestal worden we getipt en ingeschakeld door wat wij 'erfbetreders' noemen: de veearts, de leverancier van veevoer, de boekhouder. Maar soms is het ook een familielid dat aan de bel trekt, en soms ook de wijkagent, die geruchten opvangt dat het bijvoorbeeld met de dieren niet helemaal goed gaat", vertellen Slagman en Te Molder. Zodra zo'n melding er is gaan vrijwilligers, meestal met z'n tweetjes, voor een kop koffie er naar toe. "En dan gaan we altijd uit van dat wat de boer wil. Die houdt de regie. Die boer die het zo moeilijk heeft, die willen wij weer gelukkig en gezond zien. Door te luisteren, en helder te krijgen wat die boer wil. En we hebben geen ander belang dan dat." De vrijwilligers van ZOB gebruiken hun netwerk, zoals bijvoorbeeld Boerenkans, zodat de boer zo nodig professionals kan inschakelen om dat wat de boer wil met zijn bedrijf, voor elkaar te krijgen. Of dat nu stoppen is, of een beetje of wat meer van koers veranderen: de boer heeft zelf de regie.

Vrijwilligers gezocht
ZOB zoekt vrijwilligers. Henk Slagman: "Dat zijn mensen die dicht bij de boer en tuinder staan, goed kunnen luisteren, als klankbord kunnen fungeren, graag met mensen omgaan, en affiniteit met en kennis van de agrarische sector hebben. Na een introductiegesprek krijgen kandidaten eerst een training, waarna ze pas worden ingezet. En dan altijd samen met een ervaren vrijwilliger." Agnes te Molder vult aan: "Die trainingen worden ook jaarlijks herhaald, en in bijeenkomsten met andere vrijwilligers leren wij ook van elkaar. En: het is een fijne vorm van vrijwilligerswerk, waaruit we veel voldoening halen."
Wie meer wil weten over deze dankbare vorm van vrijwilligerswerk, kan contact opnemen met Henk Slagman, tel. 06- 309 091 89, e-mail: oost@zorgomboerentuinder.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant