De Weissensee schaatsers uit Hengelo (v.l.n.r.) Elbert Kornegoor, Henk Wissink, Jan Rhebergen en Wynand Blom. Foto: PR
De Weissensee schaatsers uit Hengelo (v.l.n.r.) Elbert Kornegoor, Henk Wissink, Jan Rhebergen en Wynand Blom. Foto: PR

IJsconditie Weissensee laat te wensen over

HENGELO/WEISSENSEE - Wynand Blom, Elbert Kornegoor, Jan Rhebergen en Henk Wissink namen eind januari met de Goorse IJsclub deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Maar net als in Nederland zijn daar de winters ook anders dan in het verleden.

's Maandags werd de baan verkend en de conditie van het ijs viel mee. De weersvoorspelling was echter dat het de volgende dag 's middags 10 graden boven nul zou worden en de organisatie besloot dan ook om de starttijd met een uur te vervroegen en zo starten ze om 6.00 uur in de ochtend. Een nadeel van het vroege starten was wel dat het de eerste twee ronden helemaal donker was. Daarna schaatsten de mannen uit Hengelo gezamenlijk verder.
Henk Wissink kreeg last van zijn rug en stopte na 125 kilometer. De rest ging verder. Tot het middaguur ging het best goed. Toen begon de zon boven de bergen uit te komen en kreeg zodoende meer invloed op het ijs. Jassen werden uitgetrokken en de mensen liepen in t-shirts en met blote armen rond, maar het ijs werd er niet beter op. Het sneeuwijs werd zacht, deelnemers trapten er doorheen en er kwamen steeds meer valpartijen.
Na 175 kilometer besloten Wynand en Elbert ook te stoppen en geen verder risico meer te nemen. Jan Rhebergen ging alleen verder. Het werd steeds zwaarder en het werd meer en meer ploeteren op het baggerijs. Gewoon schaatsen was bijna niet meer mogelijk. Met vallen en opstaan bereikte hij na 10 uur en 49 minuten de finish en waren de 200 kilometer volbracht.
Henk Wissink en Elbert Kornegoor besloten om het donderdags nog een keer te proberen, maar de omstandigheden waren toen nog minder. Het waaide en het begon te regenen. Na 80 kilometer staakten ze de strijd. Ook Lian Politiek uit Hengelo en Remco Wisselink (een week eerder, zelfs twee keer) hebben de tocht volbracht.
Zo blijkt maar weer dat de conditie van het ijs en de weersomstandigheden ieder jaar weer anders zijn en ieder jaar de tocht der tochten verschillend is.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten