De Steakers. Foto Hugo Jaartsveld
De Steakers. Foto Hugo Jaartsveld

Achterhoek 1965-1985 door de ogen van de fotograaf

DOETINCHEM - Op 8 november is het boek Hugo Jaartsveld, Fotograaf gepresenteerd. Het eerste exemplaar is door de samenstellers Ellen ten Brink en Willy Hermans aan Bennie Jolink overhandigd.

Hugo Jaartsveld (1947-1985) stond vooral bekend als de huisfotograaf van Normaal. Hij maakte de beginperiode van Normaal van dichtbij mee en het was dan ook logisch dat hij de vaste fotograaf van de band werd. Hugo was bij optredens, maar maakte ook reportages voor pers, lp-hoezen en de Anhangerschap(s)bode, waarvan hij een van de grondleggers was.

De foto's beslaan de periode 1975-1982 van de band, maar door zijn huwelijk met Aleid Jolink ook foto's van daarvoor uit de periode Enschede en Hummelo. Jaartsveld werd in 1967 bij Uitgeverij Misset opgeleid tot reclame- en studiofotograaf. In de jaren '70 werkte hij als persfotograaf voor De Graafschapbode. Dit leverde duizenden beelden op van gebeurtenissen en situaties uit de Achterhoek.

Ook stond hij bekend als een goede sportfotograaf. Unieke sportieve hoogtepunten zijn door hem vastgelegd. Het beeldarchief met negatieven bevond zich deels in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en het andere deel bij Ellen ten Brink, de latere partner van Hugo Jaartsveld. Ellen ten Brink heeft met uitgever Willy Hermans ruim 15.000 foto's gedigitaliseerd, waaruit zo'n 450 foto's voor het boek 'Hugo Jaartsveld, fotograaf' zijn geselecteerd. Het fotoboek bevat de volgende hoofdstukken: Doetinchem en Achterhoek, Normaal, De Graafschap (eredivisiejaren 1974-1977), bands en festivals, regionale sport en foto's en verhalen uit zijn privéarchief over zijn eigen leven. Samen vormen ze een tijdsbeeld van de Achterhoek in de jaren 1965-1985 met enkele uitstapjes zoals het festival in het Kralingse bos.


Video: Paul van Druten

Het boek is in de boekhandels verkrijgbaar of online via de website

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden