Via de Taartrubriek van Radio Gelderland zette Siny Emaus (midden) vrijdag het Hengelose wijkverpleegteam van Markenheem in het zonnetje: ‘Altijd voel ik jullie zorg en aandacht, met respect en een luisterend oor.’ Foto: PR

Via de Taartrubriek van Radio Gelderland zette Siny Emaus (midden) vrijdag het Hengelose wijkverpleegteam van Markenheem in het zonnetje: ‘Altijd voel ik jullie zorg en aandacht, met respect en een luisterend oor.’ Foto: PR

Siny (79) dankt wijkteam met taart én indrukwekkende speech

Zorg

Hengelose zou graag zien dat er meer waardering uitgaat naar de zorg

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze krijgen weleens vaker bedankjes, maar de manier waarop de bijna 80-jarige Siny Emaus vrijdag de waardering voor het ‘Wijkteam Hengelo’ van zorgorganisatie Markenheem liet blijken, was wel heel bijzonder. De bewoonster van een van de aanleunwoningen in appartementencomplex Wittesweide – naast zorgcentrum De Bleijke – had het gehele team aangemeld voor de zogeheten Taartrubriek van Radio Gelderland. Niet alleen overhandigde Siny de medewerkers hoogstpersoonlijk deze taart, ze schreef daarnaast speciaal voor hen een speech, die zaterdagochtend ook op de radio te horen was.

Sinds een jaar woont de voormalig Keijenborgse in het appartementencomplex in Hengelo. Ze woont hier zelfstandig, maar heeft vanwege verschillende gezondheidsproblemen geregeld zorg nodig. Zo heeft ze te maken met hartfalen, regelmatig krijgt ze een licht hartinfarct. Iedere keer ligt de bewoonster van Wittesweide dan een paar dagen in het ziekenhuis. Vervolgens mag ze weer naar huis, maar in de dagen daarna moet ze geholpen worden bij onder meer het aankleden en douchen. “Op die momenten ben je volledig afhankelijk van de zusters”, vertelt Siny. “En dan komen ze. Dan helpen ze je er weer door.”

Zorg en aandacht
Vanzelfsprekend? Voor de zeventiger, die zelf in het verleden ook in de zorg werkte, is het dat zeker niet. En dus viel ze vrijdag zomaar ineens binnen in de vergadering van het wijkteam, om haar dankbaarheid en waardering te tonen met een taart en een speech. “Ik wil uitspreken hoe blij ik ben dat ik hier omringd wordt door een team van zusters, die geweldig voor mij opkomen”, klonk het. “Altijd voel ik jullie zorg en aandacht, met respect en een luisterend oor. Er is altijd een moment om bij te praten. Kortom: de gezondheidszorg is voor ons allen heel belangrijk. Laten we daar zuinig op zijn en dat blijven waarderen.”

De voorbereiding van haar actie ging in het geheim, slechts een van de zorgmedewerksters wist ervan. Voor de anderen kwam het vrijdag tijdens de vergadering als een totale verrassing. De dames waren onder de indruk, hier en daar vloeide een traan. Dat zag ook Siny, die blij is dat ze een dag later via de radio een nog veel groter publiek kon bereiken. “Want ik vind dat de verzorging veel te weinig aandacht krijgt”, stelt de Hengelose. “In de coronatijd stond iedereen te zwaaien, kwamen er allerlei cadeaus binnen. Nu is er alleen maar negativiteit. Het is alsmaar moeilijker om mensen te krijgen, er zijn overal tekorten. Als mensen dan ook nog negatief zijn of zorg gaan opeisen, dan denk ik: potverdrie, bedenk toch eens wat je vraagt.”

Wederzijds
Ook in haar eigen omgeving merkt de bewoonster van Wittesweide dat de waardering voor de zorg soms ontbreekt. “Dan hoor ik iemand hier zeggen: ‘Daar zijn die mensen toch voor, daar worden ze toch voor betaald?’ Of: ‘Ik heb daar recht op, want ik betaal toch zorgverzekering?’ Dan moet ik oppassen dat ik niet uit mijn slof schiet, want dat vind ik zó erg. In die tijd leven we, het is een samenleving geworden van ‘ikke, ikke, ikke’. Daarom wil ik graag uitdragen: waardeer wat iemand voor je doet, denk ook eens aan die ander, die iedere keer weer voor je klaarstaat. Zij hebben het allerbeste met jou voor, dat moet ook wederzijds zijn.”

Siny stelt dat ze er dankzij het wijkteam iedere keer weer in slaagt om door te gaan. “En door mijn eigen achtergrond in de zorg weet ik óók hoe belangrijk het is om zelf te doen wat je kunt”, vertelt ze. “Ik ben iemand die de dingen heel snel weer probeert op te pakken. Ik heb een paar keer een herseninfarct gehad, gezicht scheef, verlammingen. Dan is het veel en goed oefenen om er weer zover mogelijk bovenop te komen. Maar voordat je daar weer bent, heb je dan wel die hulp nodig, ook soms een goed woord en even die aandacht. Die geven zij je. Daar mag véél meer waardering voor zijn. Daarom heb ik dit gedaan. Ik moest dit doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant