De organisatie van de Quintusloop met v.l.n.r. Aimée van Basten Batenburg, Jeroen Brummelman, Paulien Eulink, Anita Lahuis en Ria Gerritsen. Op de foto ontbreekt Karine Wullink. Foto: Luuk Stam

De organisatie van de Quintusloop met v.l.n.r. Aimée van Basten Batenburg, Jeroen Brummelman, Paulien Eulink, Anita Lahuis en Ria Gerritsen. Op de foto ontbreekt Karine Wullink. Foto: Luuk Stam

Quintusloop stevent af op nieuw deelnemersrecord bij jubileumeditie

Sport

Hardloop-evenement in Hengelo beleeft op zondag 26 mei de tiende editie

Door Luuk Stam

HENGELO – Het gebeurde bij de voorgaande edities nog nooit, maar na de successen van afgelopen jaren ziet de organisatie van de Quintusloop zich nu genoodzaakt om een maximaal aantal deelnemers in te stellen. 675 lopers kunnen er op zondag 26 mei meedoen aan de tiende editie van dit hardloopevenement met de start en finish in het dorpscentrum van Hengelo. Alles wijst erop dat er ook daadwerkelijk zoveel lopers aan de start zullen verschijnen, want met nog drie weken te gaan staat de teller al op bijna 500 inschrijvingen.

Dat zoveel sporters hun hardloopschoenen voor deze loop zullen aantrekken, daar had de organisatie in de beginjaren niet van durven dromen. Jarenlang was het evenement van de Hengelose handbalvereniging Quintus een relatief kleine loop, met een deelnemersaantal dat door de jaren heen schommelde tussen de 150 en de 300 lopers, veelal uit Hengelo en directe omgeving. Dat aantal schoot in de lift met de toevoeging van de halve marathon en de verhuizing van start-finish naar het hart van het dorp, nu twee jaar geleden. 

Ook dit jaar zal de Spalstraat het epicentrum van het geheel vormen. Van hieruit gaan de deelnemers aan de halve marathon op de laatste zondag van mei als eerste van start, om 10.35 uur. Daarna volgen de kidsrun (1 kilometer, start 10.45 uur), de 10 kilometer (start 11.20 uur) en de 5 kilometer (11.40 uur). Zo zullen de snelsten per afstand uiteindelijk kort voor het middaguur finishen voor de deur van eetcafé Jansen & Jansen en café De Zwaan, waar sinds de editie van 2022 de start- en finishstreep ligt.

Motivatie
Dat jaar liepen er 425 lopers mee, ruim meer dan in de jaren ervoor. Vorig jaar was er een nieuw record met 575 deelnemers. Dat de jubileumeditie van dit jaar dat record opnieuw zal verbreken, lijkt welhaast zeker. “Het aantal aanmeldingen blijft maar oplopen”, vertelt Anita Lahuis, één van de leden van de Quintusloop-commissie binnen de handbalvereniging. “Dat delen we geregeld in onze groepsapp, want dat er zoveel animo is, geeft ons natuurlijk alleen nog maar extra motivatie om hiermee bezig te zijn.” 

Inmiddels komen de lopers van heinde en verre naar Hengelo. Een groot deel kiest voor de halve marathon, daarvoor hebben zich nu al meer dan 225 lopers ingeschreven. Eén van de redenen is simpelweg dat er landelijk minder halve marathons worden georganiseerd dan kortere runs. “En het mooie van die afstand is ook dat je veel meer gebied aan kunt snijden”, zegt commissielid Jeroen Brummelman. “De 5 en de 10 kilometer zijn ook mooi, maar je moet al een kilometer onderweg zijn voordat je het dorp uit bent.”

Buitengebied
Brummelman was bij de eerste edities deelnemer van de Quintusloop. Als fervent hardloper zag hij verbeterpunten, die hem een paar jaar later deden besluiten om zichzelf aan te melden als lid van de organisatie. Hij zette ook de route van de halve marathon uit, die vrijwel geheel door het groene buitengebied loopt. “Ik vind het echt een visitekaartje voor de regio”, stelt de Hengeloër. “Als je dan de mooie reacties na afloop hoort en zelfs van mensen uit Hengelo hoort dat er paden tussen zaten waar ze nog nooit waren geweest, dan is dat wel heel leuk.”

Het maximum aantal deelnemers is ingesteld om het geheel organisatorisch te kunnen blijven bolwerken, qua veiligheid en drukte op de veelal smalle paden in het buitengebied, maar ook op praktisch vlak. “Vorig jaar kwamen er nog heel veel inschrijvingen in de laatste week”, blikt Paulien Eulink terug. “Toen zaten wij helemaal in spanning van: is er wel genoeg van dit? Is er wel genoeg van dat? Zijn er wel genoeg medailles? Dat we straks vroegtijdig weten waar we op moeten rekenen, dat gaat onszelf ook een hoop stress besparen.”

Vrijwilligers
Nieuw dit jaar zijn de gepersonaliseerde startnummers, voor deelnemers die zich inschrijven voor 16 mei. “Voor de aanmoedigingen onderweg, dat mensen langs de kant je naam noemen, dat is mooi”, zegt Brummelman. De opbrengst van de loop gaat naar Quintus, veel leden van de handbalvereniging lopen zelf ook mee of zetten zich in als vrijwilliger. In totaal zijn er hier op deze zondag zeventig vrijwilligers actief, onder wie heel wat verkeersregelaars, maar ook muzikanten van Crescendo, die onderweg voor een stukje sfeer zorgen.

Die sfeer is er ook na afloop in het dorp, merkten de organisatoren de voorbije jaren. Lahuis: “Mensen vinden het leuk hier, gezellig, blijven ook hangen op de terrassen.” Rest de vraag: tien edities, hoe ziet de toekomst van deze loop eruit? “Zolang wij deze commissie in stand kunnen houden, gaan wij zeker door”, zegt Lahuis. “Het zou wel heel fijn zijn als er nog een paar mensen bij zouden komen. Wie zich geroepen voelt, graag! Het is gewoon heel leuk om hierbij betrokken te zijn. Dat vinden ook de vrijwilligers, dan hoor je: volgend jaar weer!”


www.quintusloop.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant