Afbeelding
Foto: PR

Wat kun je verwachten van een sollicitatieprocedure?

Partnerbijdrage

Eindelijk! Je hebt het positieve nieuws ontvangen; je mag bij een bedrijf op gesprek komen voor een openstaande vacature waar je razend enthousiast over bent. Nu is het dus belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt immers een goede indruk geven, waardoor zij ook net zo enthousiast zijn als jij. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt doen voor een goede voorbereiding op je sollicitatie. Wij helpen je op weg met een aantal tips.

Ken je eigen sterktes en zwaktes

Vaak wordt bij een sollicitatiegesprek stilgestaan bij wie jij bent als persoon, je ervaringen en je doelen. Ook wordt er stilgestaan bij wat volgens jou je krachten of juist valkuilen zijn. Tijdens zo’n sollicitatieprocedure kan het ook voorkomen dat men wil dat je een persoonlijkheidstest doet. Dit om direct inzicht te krijgen in jouw eigenschappen en gedragskenmerken. Wil jij goed voorbereid je sollicitatiegesprek in? Probeer dan voorafgaand goed stil te staan bij wat zoal je eigen sterktes en zwaktes zijn. Of alvast te oefenen met persoonlijkheidstesten. Heb je dit namelijk alvast in kaart, dan laat je je gesprekspartner direct zien dat je bewust bent van je eigen kunnen en dit goed kunt onderbouwen.

Assessments

Een veelvoorkomend onderdeel binnen sollicitatieprocedures is het afnemen van assessments. Kandidaten worden zo getest op hun denkvermogen, maar ook op hun capaciteiten. Onderdelen binnen zo’n assessment zijn:

  • Abstract redeneren
  • Numeriek redeneren
  • Verbaal redeneren
  • Logisch redeneren

Wil jij je goed voorbereiden op een eventueel assessment tijdens je sollicitatieprocedure? Ga dan aan de slag met het oefenen van deze onderdelen, bijvoorbeeld door cijferreeksen oefenen.

Wees goed verzorgd

Dit is misschien wel het belangrijkste: zorg voor een goede eerste indruk. Een eerste indruk maak je immers maar eenmaal. Belangrijk is dus om dit positief te laten verlopen. Hoe je dat onder andere kunt doen, is door er goed verzorgd uit te zien. Wat dat betekent? Zorg voor nette, casual kleding. Dus geen scheuren in de broek of met een hemdje naar je gesprek gaan. Ook is het van belang om voor een frisse geur te zorgen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hellotest. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden