Met drie keer een 40-jarig jubileum én drie keer een 25-jarig jubileum was het op zaterdag 16 maart groot feest bij Enzerink in Hengelo. V.l.n.r. Henk Berendsen, Ronald Woerts, Hans Eggink, Maarten Memelink, Martin Arink en Gert te Veldhuis. Foto: Luuk Stam

Met drie keer een 40-jarig jubileum én drie keer een 25-jarig jubileum was het op zaterdag 16 maart groot feest bij Enzerink in Hengelo. V.l.n.r. Henk Berendsen, Ronald Woerts, Hans Eggink, Maarten Memelink, Martin Arink en Gert te Veldhuis. Foto: Luuk Stam

Henk, Ronald, Hans, Maarten, Martin en Gert jubileren bij Enzerink

Zakelijk

Zestal in het zonnetje gezet vanwege 25-jarige en 40-jarige dienst-verbanden

Door Luuk Stam

HENGELO – Velen zullen het zich op zaterdagmiddag 16 maart hebben afgevraagd: wat deed die enorme stoet van vrachtwagens, graafmachines, shovels en Enzerink-busjes op de wegen in en rondom Hengelo? Zo’n 25 voertuigen deden niet alleen Hengelo, maar ook Halle en Ruurlo aan. Het had alles te maken met het Enzerink-jubileumfeest voor Henk Berendsen (65), Martin Arink (66) en Gert te Veldhuis (62), die allen veertig jaar in dienst zijn bij het Hengelose bedrijf. Ook Maarten Memelink (46), Hans Eggink (59) en Ronald Woerts (41) werden door hun collega’s thuis opgehaald, dit drietal vanwege hun 25-jarig jubileum. 

Later op deze zaterdagmiddag wachtte een groot feest op het terrein van het bedrijf aan de Varsselseweg, gespecialiseerd in grondwerk, straatwerk, sloopwerk en asbestsanering. Wanneer de rookwolken van dat feest zijn neergedaald, schuiven de zes aan voor een interview. Aan tafel ook bedrijfsoprichter Henk Enzerink (74) en zijn vrouw Rikie (76), samen deden ze het bedrijf ook alweer bijna 25 jaar geleden over aan hun zoons Herbert (50) en Richard (47). Zo’n vijftig mensen werken er hier, waarbij heel wat langlopende dienstverbanden. “Daar zijn wij enorm trots op”, klinkt het bij de ondernemers.

Vier takken
Wie met de zes jubilarissen spreekt, maakt welhaast vanzelf een rondgang door het gehele bedrijf. Alle vier takken zijn vertegenwoordigd. Zo zijn Hengeloër Martin Arink en Ruurloër Ronald Woerts veelal op de graafmachine te vinden, zij houden zich met name bezig met grondwerk en sloopwerk. Maarten Memelink uit Hengelo is dan weer één van de mannen die het grootste deel van de tijd actief is in het straatwerk, denk aan het aanleggen van riolering in nieuwbouwwijken. Een kantoorbaan zag Memelink niet zitten, laat hem maar lekker buiten bezig zijn. “De vrijheid in dit werk vind ik prachtig”, klinkt het.

Zijn dorpsgenoot Hans Eggink behoort binnen Enzerink tot de specialisten op het gebied van asbestsanering, waar ook nog altijd volop werk in is. “In de meeste boerenschuren is het asbest inmiddels wel verwijderd”, zegt de man die hier in 1999 begon. “Maar we doen ook veel voor de woningstichting, in bijvoorbeeld zuilen en afvoerpijpen in oudere huizen kom je vaak nog asbest tegen. Het is afwisselend werk, binnen en buiten, je hebt veel te maken met milieueisen en controles. Dat maakt het werk ook uitdagend, ik vind het mooi om te doen.”

Waar veel van zijn collega’s vaak op pad zijn, is Gert te Veldhuis vrijwel altijd hier aan de Varsselseweg te vinden, hij behoort tot het driekoppige team in de werkplaats. “Alles wat de jongens kapot maken, dat komt bij ons terecht”, vertelt de Hallenaar. “Alleen als er écht grote reparaties nodig zijn, gaat een machine naar de leverancier.” Te Veldhuis begon hier al toen hij 22 was, in veertig jaar tijd heeft hij een vertrek nog nooit overwogen. Waarom zou hij? Hij heeft het hier naar zijn zin. “En je hoort zo vaak dat mensen ergens gaan en een tijdje later alweer terugkomen”, klinkt het. “Het gras bij de buurman is echt niet altijd groener.”

Loonwerk 
Te Veldhuis maakte net als Henk Berendsen en Martin Arink nog volop de tijd mee waarin Enzerink een loonwerkbedrijf was, de tak waarmee het hier allemaal begon. Hoewel de focus al jaren geleden verschoven is – met de overname door Herbert en Richard Enzerink verdween het loonwerk volledig uit het bedrijf – heeft dit in hun ogen wel de basis gevormd voor het saamhorigheidsgevoel dat hier nog altijd heerst. Met z’n allen de schouders eronder zetten op het moment dat bijvoorbeeld de mais van het land moest, het zorgde voor een sterke binding. “Dat loonwerk was echt teamwork, met een groep presteren”, blikt Berendsen terug.

Hij is tegenwoordig het meest op de kleine shovel te vinden, daarnaast is de 65-jarige Hengeloër binnen Enzerink breed actief op het vlak van uitvoering en aansturing. Met zoveel takken binnen één bedrijf is de uitdaging nooit verdwenen. “En het mooie van deze manier van werken, is dat je aannemers een totaalpakket kunt bieden”, verklaart Henk Enzerink. “Dat vinden ze heel fijn, dat willen ze ook graag.” Ondertussen zijn de onderlinge lijntjes kort, collega’s vullen elkaar bij klussen geregeld aan – denk aan sloopwerk waarbij ook asbestsanering nodig is – en springen waar nodig bij. Ze kennen elkaar door en door. Hans Eggink: “Als er wat is, dan staat iedereen hier voor elkaar klaar, dat zegt genoeg.”

Het gezamenlijke feest paste precies in dat straatje, met de speciale ophaaldienst als meest in het oog springende element voor de buitenwacht. “Ik had mijn fiets en die van mijn vrouw thuis al klaargezet voor vertrek, maar die waren niet nodig”, zegt Berendsen, die later op de dag nog eens werd verrast toen ook zijn kinderen en die van zijn jubilerende collega’s bleken te zijn uitgenodigd. “In mijn werk heb ik altijd het idee dat ik precies weet wat er allemaal gebeurt, nu was ik die controle even helemaal kwijt. Uiteindelijk was het super, echt heel mooi. Dat ze binnen zo’n bedrijf zoiets voor je doen, dat is gewoon geweldig.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant