Dolouvan Haidar ontving bij de opening vrijdag direct zijn eerste klanten in zijn nieuwe barbershop in de Hengelose Raadhuisstraat. Foto: Luuk Stam
Dolouvan Haidar ontving bij de opening vrijdag direct zijn eerste klanten in zijn nieuwe barbershop in de Hengelose Raadhuisstraat. Foto: Luuk Stam

Dolouvan (20) opent barbershop in Hengelo: ‘Jaren voor geknokt’

Zakelijk

Barbershop Gelderland opende op vrijdag 1 maart de deuren.

Door Luuk Stam

HENGELO – Het was even een veel gestelde vraag in Hengelo: wat stond er te gebeuren in het pand van de voormalige drogisterij aan de Raadhuisstraat? Het antwoord komt van de 20-jarige Dolouvan Haidar, die hier na een korte verbouwing op vrijdag 1 maart zijn eigen barbershop opende, een kapperszaak speciaal voor mannen. Het was vrijdag een feestelijke opening inclusief ballonnenpilaren, een drankje en hapjes uit de Arabische keuken, maar Haidar ontving ook direct zijn eerste klanten in de kappersstoel.

De jonge barbier woont met zijn ouders en zijn zusje in Almelo. Hij komt van oorsprong uit Syrië, waar hij opgroeide in de stad Afrin, in 2016 kwam hij naar Nederland. De voorbije vijf jaar werkte Haidar in barbershops in Zwolle, Hengelo (O) en Enschede. Steeds meer groeide de wens voor een eigen zaak. “Want dan ben je zelf hét gezicht, komen de klanten voor jou en kun je ook echt iets opbouwen”, verklaart hij. “Een droom die uitkomt? Ja, zo kun je het zeker noemen. Ik heb hier jaren voor geknokt, ben heel blij en trots dat het gelukt is.”

Dorp
De twintiger kwam via Marktplaats bij het pand in Hengelo terecht. Aanvankelijk zorgde het bij hem wel even voor wat verwarring, want Hengelo, dat lag toch vlak naast zijn woonplaats Almelo? “Ik voerde de locatie in en zag: vijftig minuten rijden. Toen dacht ik: huh? Heel eerlijk: ik had nog nooit van Hengelo Gelderland gehoord. Maar ik zag dat er hier in het dorp en in de omgeving nog helemaal geen barbershop zat, voor mij is dit dus een goede plek. Ik hoop hier in de buurt snel een woning te vinden, al weet ik hoe lastig dat momenteel is.”

Voorlopig rijdt hij op en neer tussen Almelo en zijn eigen barbershop in het Gelderse Hengelo. Een knipbeurt kost hier 20 euro, voor kinderen (tot en met 12 jaar) is dat 15 euro, maar bij de barbier gaat het verder dan alleen knippen. Ook het scheren van de baard (15 euro) is mogelijk, net als een gezichtsbehandeling (20 euro). Een compleet pakket – wassen, knippen, föhnen, baard scheren, gezichtsmasker én gezichtsbehandeling – kost 45 euro. Waar de klant hier ook voor kiest, altijd wacht er bij binnenkomst iets te drinken: koffie, fris of een biertje. Er klinkt Nederlandse muziek, van Drukwerk tot André Hazes. 

De gastvrijheid heeft hier niet voor niets de volle aandacht, een bezoek aan de barbershop moet in de ogen van Haidar een beleving zijn. In zijn land van herkomst is zo’n barbierbezoek een moment om te relaxen, iets waar mensen de tijd voor nemen. Zo wil de kersverse eigenaar van Barbershop Gelderland in zijn zaak in de Hengelose Raadhuisstraat ook een televisie ophangen, er is het plan voor een biljarttafel, alles om het zijn klanten zoveel mogelijk naar de zin te maken. “Ik denk niet alleen aan geld verdienen”, aldus de barbier. “Ik wil plezier hebben in mijn werk. En als mijn klanten blij zijn, dan ben ik ook blij.”

Afspraak
Keijenborger Bert Jolink (54) is deze vrijdag aan het eind van de middag één van de allereerste klanten. “Ik zag de flyer in de bus en heb direct geappt voor een afspraak”, vertelt hij. “Ik dacht: zo dichtbij huis, gelijk proberen! Ik ging vaak in Doetinchem naar een barbershop, dat waren ook Syrische jongens, dan merk je dat zij het heel erg in de vingers hebben, het is deel van hun cultuur. Voor mij zit er een stukje gunnen bij, maar ze werken ook gewoon nóg wat preciezer, net wat strakker, daar houd ik van.”

Het zorgt bij Haidar voor een lach op zijn gezicht: “Nederlandse kappers kunnen ook echt wel een opscheertje maken (een kapsel met de zijkanten van het hoofd kort opgeschoren, LS), maar het klopt dat wij erom bekendstaan”, zegt de jonge ondernemer. “Dat vind ik wel heel mooi.” Zes dagen per week is zijn Hengelose barbershop vanaf nu geopend. Jolink is er alvast blij mee. “Super!”, reageert de Keijenborger, terwijl hij zijn frisse kapsel in de spiegel bekijkt. “Dolouvan heeft het heel goed gedaan. Ik kom hier zeker terug.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant