Een sobere afscheidsdienst van dominee Tim Wiersum was voor de Protestantse gemeente Wichmond geen optie. Foto: PR.

Een sobere afscheidsdienst van dominee Tim Wiersum was voor de Protestantse gemeente Wichmond geen optie. Foto: PR.

‘Tim was predikant voor echt het hele dorp’

Religie

Protestantse gemeente Wichmond neemt afscheid van dominee Wiersum

WICHMOND - Tim Wiersum wilde graag een sober afscheid maar dat is niet gelukt. De Protestantse gemeente Wichmond zwaaide zondagmiddag 30 juli in een drukbezochte kerkdienst haar dominee en diens echtgenote Jo Wiersum-Osselton uit.

Het werd een feestelijke dienst. Koperensemble Com Cobre, het A-Capellakoor, het Oecumenisch koor, zanger Bennie van den Brink, de gebroeders Heuvelink op piano en trompet en organist Ap Addink zorgden voor de muziek en ook waren er de nodige speeches en cadeaus van onder meer de kinderkerk, kerkenraadsvoorzitter Tineke ten Dijk, zoon Peter Wiersum en Jan Marijnissen van de Sint Willibrordus parochie uit Vierakker. Een bijzonder cadeau was een ordner gevuld met herinneringen van mensen uit Vierakker Wichmond aan Tim en Jo Wiersum. ‘opgetekend’ door de gemeenteleden zelf.

Geen groot cadeau
Tim Wiersum wilde absoluut geen groot cadeau van de kerk bij zijn afscheid zoals men dat gewend is bij vertrekkende predikanten, Daarvoor zou geld worden ingezameld bij gemeenteleden (ook niet-gemeenteleden hebben bijgedragen). “Als jullie dat doen geef ik het ingezamelde geld terug aan de kerk”, aldus de afscheid nemende dominee. En dat is typerend voor Tim. De kerkenraad vond dit prima en stelde voor het geld dan te besteden aan een specifiek doel. Het ingezamelde bedrag van 2700 euro wordt nu gebruikt voor onderhoud aan het orgel.
Tim Wiersum werd in deze dienst losgemaakt van de Wichmondse kerkgemeente door consulent ds. Deddie van Alphen. Na de dienst was er een drukbezochte receptie in zaal Withmundi achter de kerk. De Protestantse gemeente Wichmond dankte Tim en Jo Wiersum nogmaals voor alles wat ze voor de Wichmondse kerkgemeente en alle mensen daarom heen gedaan hebben en wenste hen een goede tijd toe in Zeeland waar het echtpaar naar terugkeert.

Bevlogen
In januari 2014 kwamen Tim en Jo Wiersum vanuit Zeeuwse gemeente Dreischor Noord-Gouwe naar Wichmond. “Zij hebben zich vanaf het begin ingezet voor onze gemeente met daarnaast een warme belangstelling voor wat er in Wichmond-Vierakker en in de RK Willibrordus Parochie gebeurde. Een predikant voor echt het hele dorp”, zo verklaarde scriba Gerrit Huurnink namens de Protestantse gemeente Wichmond zondag na afloop van de afscheidsdienst. Men heeft Tim leren kennen als een bevlogen man, oecumenisch en zeer bijbelvast die enthousiast op zijn fiets de gemeente in ging, weer of geen weer, om op huisbezoek bij de mensen te gaan.
Gerrit Huurnink: “Zijn kerkdiensten waren soms best wel fel en gericht tegen onrecht in de wereld met daarnaast vaak een pleidooi voor het behoud van beide kerken voor Vierakker Wichmond. Een man die veel meer gedaan heeft dan waar hij voor aangesteld was. Tim is een sober man met een open geest die zeer milieubewust is, ook geestig is en precies weet wat er in de wereld speelt. Zijn vrouw Jo kregen we met Tim cadeau en ook zij heeft zich ingezet voor het dorp en de kerk.”

Kracht
“De kracht van Tim zat niet in het veranderen van grote spectaculaire dingen maar juist in het verbeteren van heel veel kleine dingen waardoor de gemeente goed bleef functioneren”, aldus scriba Huurnink. “Naar de toekomst toe moeten we in Tims visie kerk voor het dorp zijn door de gebouwen beschikbaar te stellen voor niet-kerkelijke activiteiten uit het dorp. Op die manier kunnen we ook meer mensen bij de kerk betrekken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden