Dominee Tim Wiersum ging veelal zonder afspraak op bezoek  bij de Wichmondse gemeenteleden. Foto: Jan Hendriksen

Dominee Tim Wiersum ging veelal zonder afspraak op bezoek  bij de Wichmondse gemeenteleden. Foto: Jan Hendriksen

Protestantse gemeente Wichmond neemt afscheid van dominee Tim Wiersum

Religie

Toekomst kerk ligt in samenwerking met rest van Vierakker en Wichmond

Door Jan Hendriksen

WICHMOND - “De functie van dominee is geen baan. Neen, het is een bestaan. Je bent helemaal vrij en je mag je tijd zelf invullen. Je moet een fiets hebben en je moet erop uitgaan en bij mensen aankloppen, zonder afspraak. Dat heb ik dan ook veel gedaan. Het is weinig zeggen en veel luisteren. Het is niet echt werk. Het is gewoon aanwezig zijn op het dorp.” Dat zegt Tim Wiersum, dominee in de Protestantse gemeente Wichmond, vlak voor zijn emeritaat.

De Protestantse gemeente Wichmond is een fijne kleine kerkgemeenschap, zo heeft Tim Wiersum (67) in de afgelopen tien jaar ervaren. Zondag 30 juli neemt de Protestantse gemeente om 14.30 uur tijdens een zogenaamde ‘losmaakdienst’ afscheid van hem. De losmaking wordt verricht door Ds. Deddie van Alphen uit Warnsveld.
De toekomst van de Protestantse gemeente Wichmond ligt volgens Tim Wiersum in het nog meer samenwerken met de rest van het dorp van Wichmond en Vierakker. “De kerk heeft gebouwen en een beetje land. Het zou mooi zijn als het dorp daar nog meer gebruik van kon maken, voor allerlei zaken waar de gemeenschap wat aan heeft. Wel moet de klok van de kerk iedere zondag blijven luiden. Op ieder dorp moet in de dorpskerk de lofzang gebracht worden vanwege de schoonheid van de schepping. Dat is een onmisbare taak van de mens. ‘Ziel gij zijt geboren tot zingen voor de Heer Uw God’, zegt Psalm 146. Maar dat is zondagochtend. Door de rest van de week zouden de gebouwen en tuinen voor andere functies en doeleinden beschikbaar kunnen zijn. De kerk is van en voor het dorp”, aldus de afscheid nemende dominee.

Nooit van gehoord
Voordat Tim Wiersum in 2013 na een oproep van de Protestantse gemeente Wichmond solliciteerde en beroepen werd voor de functie (40 procent) van dominee had Wiersum nog nooit van Wichmond gehoord. “Ik was aan een nieuwe uitdaging toe nadat ik in het Zeeuwse Noordgouwe en Dreischor acht jaar als dominee had ‘gestaan’, ook in deeltijdfunctie . Er stond een mooie tekening van de kerk en de pastorie bij. Ik dacht: dat lijkt me wel wat. En van de keuze hier naar toe te komen heb ik absoluut geen spijt gehad.”

Wereldburger
Tim Wiersum werd geboren in Engeland, maar groeide op in Den Haag. “Mijn vader was Nederlander. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoette hij mijn moeder in Engeland. Toen ik tien was, in 1966, stuurden mijn ouders mij en mijn tweelingbroer naar een kostschool in Engeland. Ik was rond de 23 jaar toen ik voelde dat ik dominee wilde worden. Ik werd opgeleid voor de Anglicaanse kerk, de kerk van Engeland. Toen ik veertig was wilde ik weer in Nederland gaan wonen. Ik moest wel wat examens doen om toegelaten te worden tot de Nederlandse Hervormde kerk. Later heb ik ook een opleiding gedaan voor leraar Engels. Ik heb vanaf mijn vijftigste tot vorig jaar een deeltijdbaan als leraar gehad op een middelbare school in Rotterdam.” Maar ook was Tim Wiersum actief als zendingswerker in het Franstalige West-Afrikaanse Guinee. Daar was hij vijf jaar lang predikant en zijn vrouw werkte er als arts. Je kunt Tim Wiersum dan ook wel een echte ‘wereldburger’ noemen.

Blij
In Wichmond werd Wiersum blij van sommige van zijn preken. “Een preek is een worsteling - proberen wat ruimte te maken voor God. Als dat lukt, wordt het stil in de kerk. God maakt je blij. Ik werd ook heel blij van de aanwezigheid van mensen, hun meedoen aan de zondagse lofzang. Die moeten we met elkaar mooi maken, want die is voor God. En waar ik ook blij van werd was het samen koffiedrinken na de dienst - de ontmoeting met elkaar.”

Hoogtepunten
Daarnaast vond Wiersum het ook leuk om met anderen iets samen te doen en creatief bezig te zijn. “Ik hou van toneel. Het is een heel spannend iets”, doelend op onder meer de musical Ludger-Luther- Liefde die in 2017 werd opgevoerd en het Theaterstuk rond het Bijbelverhaal van Markus dat afgelopen voorjaar werd gespeeld in samenwerking met de Sint Willibrorduskerk uit Vierakker en de Protestantse Gemeente Vorden. Het waren enkele van zijn ‘hoogtepunten’ uit de periode als predikant in Wichmond.

Samenwerking
In de afgelopen tien jaar zocht Tim Wiersum ook nadrukkelijk de samenwerking met de Sint Willibrordkerk in Vierakker. “Ik was vorige week zaterdag nog in de dienst in de Sint Willibrordkerk. We waren met een man of twaalf en het was een mooie Woord- en Communieviering, met een koor. De dienst werd geleid door twee leden van de lokale gemeenschap. God beschikt over twee kerken in Vierakker-Wichmond. De sfeer en de stijl van lofzang zijn heel verschillend in de twee kerken en dat moet je in ere houden. Mooi dat Vierakker-Wichmond dat nog heeft. Laat het niet verdwijnen, mensen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant