Robert en Miranda Klooken uit Keijenborg zijn druk bezig met het inpakken van verhuisdozen, ze sluiten hun snackbar in Hengelo en gaan zich volledig richten op hun restaurant in Gambia. Foto: Luuk Stam
Robert en Miranda Klooken uit Keijenborg zijn druk bezig met het inpakken van verhuisdozen, ze sluiten hun snackbar in Hengelo en gaan zich volledig richten op hun restaurant in Gambia. Foto: Luuk Stam

Robert en Miranda sluiten hun snackbar in Hengelo

Economie

Focus van Keijenborgs stel gaat nu volledig op restaurant in Gambia. 

Door Luuk Stam

HENGELO – Het inpakken van bananendozen met spullen is al in volle gang. Snackbar Robert en Miranda’s Smikkelcorner in de Hengelose Spalstraat is deze week voor het laatst geopend. Na zaterdag 27 augustus sluiten Robert en Miranda Klooken de deuren van de snackbar die ze hier tien jaar lang runden. Eind deze maand eindigt de huurovereenkomst van het Hengelose snackbarpand en kan het Keijenborgse stel zich volledig gaan richten op het restaurant in Gambia, dat zij in oktober vorig jaar openden.

Het liefst had het stel hun Hengelose snackbar al eerder gesloten, maar het lukte niet om de huurovereenkomst vroegtijdig te laten ontbinden. Aanvankelijk nam hun personeel eind vorig jaar het werk in de Smikkelcorner over, maar al in december stond het eigenaarskoppel hier zelf weer in de zaak. Dat kwam ook doordat hun restaurant Dreams in het Gambiaanse Kololi een moeizame start kende, corona was de grootste spelbreker. Toeristen bleven weg. Soms kwam er drie avonden achter elkaar helemaal niemand. 

Toch zijn de twee vastbesloten om hun plan voort te zetten. Robert en Miranda zijn komende maand nog in Nederland om allerlei praktische zaken af te ronden en vertrekken begin oktober weer naar het West-Afrikaanse land. Hun restaurant daar is momenteel vanwege het regenseizoen in Gambia gesloten, maar zal dit najaar weer openen. “En we hopen dat het dan wel gaat lukken”, zegt Miranda. “We hebben in de korte tijd daar al veel geleerd, leren daar steeds meer mensen kennen, bouwen naamsbekendheid op en we hopen dat er ook weer meer toeristen gaan komen.”

De eerste weken zullen vooral in het teken staan van schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. “Dat is daar na het regenseizoen vaak zo, maar nu regent het wel heel veel”, vertelt Miranda. “Sinds 1998 is er niet meer zoveel regen gevallen, huizen staan onder water.” Het plan van het stel is om tot volgend jaar juni in Gambia te blijven, voorafgaand aan de Keijenborgse kermis terug te keren en vervolgens voor de zomermaanden tijdelijk werk in Nederland te zoeken. “In het regenseizoen kun je in Gambia gewoon niks beginnen”, klinkt het. “En in die maanden zijn er ook geen toeristen.”

Zeker is dat er nu een einde komt aan tien jaar Robert en Miranda’s Smikkelcorner, dat leidt tot gemengde gevoelens. “We hebben hier in tien jaar wel wat opgebouwd”, stelt Robert. “Daar zijn we onze klanten dankbaar voor.” Toch lonkt nu vooral het nieuwe avontuur. “Ik denk dat we het hier achteraf wel gaan missen”, zegt Miranda. “Maar we hebben nu zin aan iets anders. En bij de snackbar hier (naast café en discotheek De Zwaan, LS) hoort ook het werken in de nachtelijke uren, als de discotheek open is, dat wilden wij niet meer.”

Toch lijken de twee het cafetarialeven anders dan in eerste instantie de bedoeling was niet helemaal achter zich te laten. In Gambia staan inmiddels ook frikandellen op de kaart. “Daar voelen we ons prettig bij”, verklaart Miranda. “Maar we gaan zien hoe het loopt. Mensen kunnen in ieder geval net als hier bij ons zitten om te eten en wat te drinken. En of we daar nou een patatje speciaal maken of een luxe visgerecht, dat zal de toekomst uitwijzen, het hangt ook af van waar de meeste vraag naar is.” 

Een plan dat in ieder geval al voor een deel is losgelaten, is het idee om alles in Gambia lokaal in te kopen. “Dat gaat niet werken, daar zijn we al wel achter”, vertelt Miranda. “Alles is daar zó duur. Producten als bloem, sambal, paneermeel en zonnebloemolie kopen we allemaal hier in en sturen we op. Paneermeel kun je daar bijvoorbeeld alleen in kleine cupjes kopen, betaal je dan 70 eurocent voor. Hier gaat het in zakken van 5 kilo. Als we volgend jaar weer een paar maanden hier zijn, zullen we weer heel wat inkopen en opsturen.” 

Op zondag 28 augustus zal het Keijenborgse stel in Hengelo nog één keer patat en snacks bakken. Dan in de tuin van café De Zwaan. Hier staat die dag het mede door de dames van Pax georganiseerde Mini Megapark XXL op het programma. Het wordt voor Robert en Miranda een soort grote snackbaruitverkoop zoals er ook deze laatste week van alles in de aanbieding is, van een broodje beenham tot een knakworst of een kipburger. Nieuwe plannen voor het snackbarpand zijn er nog niet, het blijft hier na deze week voorlopig gesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden