De Hengelose toneelvereniging speelt op vrijdag 29 maart, zaterdag 30 maart en maandag 1 april (Tweede Paasdag) in Ons Huis de voorstelling ‘Vrijgezellenleed’. Foto: Luuk Stam
De Hengelose toneelvereniging speelt op vrijdag 29 maart, zaterdag 30 maart en maandag 1 april (Tweede Paasdag) in Ons Huis de voorstelling ‘Vrijgezellenleed’. Foto: Luuk Stam

Toneelstuk zit weer vol humor: ‘Mensen willen een avond lachen’

Cultuur

Voorstelling ‘Vrijgezellen-leed’ is in het paasweekend drie keer te zien in Ons Huis

Door Luuk Stam

HENGELO – Grote paniek bij drie vrijgezelle boeren in het dorp, want er is een nieuwe wet bedacht: de fiscus start binnenkort met het heffen van een vrijgezellenbelasting. Zogenaamd uiteraard, want het gaat hier om een toneelstuk, maar voor hoofdrolspeler boer Berend en zijn twee vrienden uit het plattelandsdorp is het bittere ernst. Er zijn voor vrijgezellen als hen drie manieren om onder de belasting uit te komen: trouwen, aan kunnen tonen dat je minimaal drie keer bent afgewezen door een vrouw óf kunnen bewijzen dat je niet helemaal goed wijs bent.

Dat de drie mannen alles op alles zullen zetten om aan één van deze voorwaarden te voldoen, dat is zeker. Hun strijd vormt de rode draad in de voorstelling ‘Vrijgezellenleed’, die de Hengelose toneelvereniging (HTV) opvoert in Ons Huis in Hengelo op vrijdag 29 maart (aanvang 20.00 uur), zaterdag 30 maart (aanvang 20.00 uur) en maandag 1 april (Tweede Paasdag, aanvang 14.00 uur). De leden repeteren al maanden om het succes van vorig jaar een vervolg te geven. Toen zat de zaal – na een lange coronapauze – drie avonden achtereen vol.

Lachen
Humor zal in het paasweekend wederom een hoofdingrediënt vormen. “We hebben al weleens overwogen om een serieus stuk te spelen, wat ze in het verleden ook geregeld hebben gedaan, maar dat moet je nu niet meer doen”, stelt Bert te Slaa (55), naast één van de vrijgezellen in het stuk ook bestuurslid van de HTV. “Met zo’n serieuze voorstelling trek je in deze tijd geen mensen meer. Mensen komen voor de humor. Ze willen een avond uit én een avond lachen. Daar moeten wij voor zorgen. En ja, dat gaat met deze voorstelling zeker lukken.”

Voor Te Slaa is het toneel zijn grote hobby. De uitvoeringen vormen de hoogtepunten, maar van de repetitieavonden in zaal Leemreis geniet hij eveneens volop. “Dit is mijn uitlaatklep”, zegt de Hengeloër. “Ik ben eigen baas, werk zo’n zestig uur in de week, dan moet je gewoon een avond hebben dat je even alles van je af kunt zetten, even los kunt gaan. Dat kan in het toneel. Dit is ontspanning, aan de ene kant de gezelligheid onderling, de saamhorigheid, maar ook de humor die in het verhaal zit, de schik die we samen hebben, dat is prachtig.”

Fanatiek
Het gebeurt allemaal onder leiding van regisseur Mario Bulten (55) uit Zelhem. “Dit is heel leuk om te doen”, vertelt hij. “Iedereen is fanatiek, gaat ervoor. We spelen een bestaand toneelstuk, hier en daar proberen we er onze eigen draai aan te geven of passen we het wat aan. Mensen komen tijdens het repeteren ook met suggesties: is het zo en zo niet leuker? Dan stemmen de anderen daarmee in, dan doen we dat zo. Dat vind ik heel mooi, het hoeft niet allemaal van mij te komen. Je moet het samen maken.” 

Zeven spelers van de HTV doen er dit jaar mee, aangevuld met twee spelers van omliggende verenigingen, zoals ook decorstukken en kleding geregeld worden uitgewisseld. “Onze club is ook niet veel groter dan deze zeven”, zegt Bulten, die een aantal leden op leeftijd zag afzwaaien, zij doen dit jaar niet meer mee, iets dat bij elke toneelvereniging in de omgeving speelt, al is de wil om elkaar te helpen binnen dit kleine wereldje groot. Bulten: “Een half jaar geleden kreeg ik al de vraag: ‘Jullie gaan weer spelen, kan ik weer meedoen?’ Graag zelfs! Hij speelt nu de hoofdrol, helemaal perfect!”

Tekst
Ook Henk Woerts (76) speelt de rol van één van de vrijgezellen. “Een mooie rol is altijd mooi meegenomen”, zegt het ervaren HTV-lid, al zo’n veertig jaar maakt hij deel uit van deze club. Het toneelspelen is voor hem welhaast een tweede natuur. “Ik krijg wel steeds meer moeite met leren van de tekst”, vertelt de Hengelose zeventiger. “Om het allemaal te onthouden, dat wordt steeds lastiger.” Het is één van de redenen dat heel wat oudere leden ermee stoppen. “Want uiteindelijk valt of staat het met het kennen van de tekst”, zegt regisseur Bulten.

Het roept de vraag op hoe lang verenigingen als deze nog bestaan. “Er moet aanwas komen”, aldus Bulten, die hoop put uit het feit dat er ook één dertiger meespeelt, al ligt de gemiddelde leeftijd rond de zestig. “Wat wij doen, is voor de jeugd denk ik wat onbekend, heeft een stoffig imago. Maar de acteur in jezelf loslaten, samen iets moois neerzetten, dat is zó leuk. Ergens is de interesse er, kijk naar theateropleidingen, die puilen uit, voor toneelscholen moet je ingeloot worden. Dit kan een eerste opstap zijn, de jongeren zijn bij ons meer dan welkom.”

Kaarten voor ‘Vrijgezellenleed’ kosten 7.50 euro en zijn te reserveren via Ons Huis, via Henk Woerts (06 55393350) of via de mail: toneelvereniging-htv@outlook.com. Ook is er op de speeldagen kaartverkoop aan de deur (indien nog niet uitverkocht). De zaal opent steeds een uur voor aanvang van de voorstelling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant