De voorzitters Jaap van Gijssel (l.) en Frans Geurtsen onthullen het naambord op het kerkje van de Vrijzinnig Hervormde kerk aan de Banninkstraat. Foto: PR
De voorzitters Jaap van Gijssel (l.) en Frans Geurtsen onthullen het naambord op het kerkje van de Vrijzinnig Hervormde kerk aan de Banninkstraat. Foto: PR

Nieuw onderkomen Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland

Algemeen

HENGELO - Een vast onderkomen voor de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland zat er tot nu niet in. De vereniging heeft op verschillende plaatsen onderdak gevonden, maar dat was altijd van tijdelijke aard.

Voorjaar 2021 nam de voorzitter van de Vrijzinnige Gemeenschap Hengelo, de heer Jaap van Gijssel contact op met de Oudheidkundige Vereniging in Hengelo met het verzoek eens te komen praten. Hij maakte zich zorgen om het dalende aantal leden/bezoekers in het kerkje. Omdat het steeds moeilijker wordt het kerkje in stand te houden met een klein aantal leden, was men op zoek naar een partner om samen het kerkje te beheren.

Aangezien de Oudheidkundige Vereniging dringend op zoek was naar een vast onderkomen, was dit een bijzondere kans voor een nieuw/vast onderkomen. Na enkele goede gesprekken kwamen zij overeen om samen gebruik te gaan maken van het kerkgebouw aan de Banninkstraat 9 in Hengelo Gld. Beide partijen zijn zeer tevreden met dit resultaat. Je zou kunnen zeggen, twee vliegen in één klap. Eind mei is de oudheidkundige vereniging verhuisd naar het kerkgebouw.

Een belangrijke bijkomstigheid is, dat het kerkgebouw in 2021 de status gemeentelijk monument heeft gekregen en een onderkomen met deze status past prima bij een Oudheidkundige Vereniging. De gemeente zal op later tijdstip het bijbehorende schildje aanbieden. Om deze verhuizing af te ronden, is onlangs een nieuwe bord met verenigingslogo en QR-code geplaatst op de voorgevel en onthuld door de beide voorzitters.

Nu de vereniging een vast onderkomen heeft, kan alles een plaatsje krijgen en kan het archief op orde worden gebracht en gedigitaliseerd. De archiefcommissie is hiermee al druk doende. Ook is begonnen met het inrichten van de vitrinekasten met voorwerpen die in het verleden zijn verkregen, maar die steeds in dozen opgeslagen waren. Die kunnen de vrijwilligers van de oudheidkundige vereniging nu laten zien. In de toekomst willen ze de kerk op gezette tijden openstellen voor bezoek aan de vereniging en het archief en ook kan een kijkje worden genomen in het kerkgebouw. Hierover later meer. Wie belangstelling heeft voor het werk van de vereniging en hen wil ondersteunen; kom gerust eens langs om kennis te maken. Voorlopig op afspraak, ook in verband met de coronamaatregelen.

De Oudheidkundige Vereniging houdt zich aanbevolen voor krantenknipsels, boekjes, foto’s of documentatie van Hengelo. Wie daar afstand van wil doen, mag zich melden. Ze hebben nu meer mogelijkheden en ruimte om het archief uit te breiden. Neem ook eens een kijkje op de website.

De Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland wil graag een grotere en sterkere vereniging worden, zodat deze zich breed kan inzetten om het cultureel en historische erfgoed in Hengelo en omgeving te bewaren en in stand te houden. Hiervoor heeft zij meer leden nodig. Er is in het verleden al zoveel erfgoed verdwenen, wat erg jammer is in hun ogen. Er wordt wel eens gezegd ‘we hebben de foto’s nog’, maar hiermee wordt geen recht gedaan aan het historisch erfgoed. Historisch erfgoed moet zichtbaar en tastbaar zijn, dan komt het tot verbeelding.

Wie belangstelling heeft om lid te worden, kan zich aanmelden bij de secretaris of bij één van de bestuursleden. Voor informatie/aanmelden: secretaris@deoldekaste.nl of 06-20742010.


www.deoldekaste.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden