Opening van het kunstwerk in Feltsigt. Foto: Ellis Middelkamp

Opening van het kunstwerk in Feltsigt. Foto: Ellis Middelkamp

Kunstenaar Dopie creëert een optische illusie met een beschilderde oude varkenssilo bij Feltsigt

Algemeen

BRONKHORST/BEKVELD - Op 5 november is het vierde kunstwerk van de Silo Art Tour Achterhoek op het boerenerf van de familie Janssen van Kinderboerderij Feltsigt officieel geopend. Om tot het ontwerp te komen bekeek kunstenaar Dopie de wereld door de ogen van een kind: speels en kleurrijk. De belangrijkste elementen uit zijn ontwerp kregen een plekje in de ‘glazen melkfles’, die symbool staat voor een zelfvoorzienende wereld. De organisatie werkt tot en met het voorjaar van 2022 hard aan het uitrollen van nieuwe locaties. Naar verwachting kan er in het voorjaar van 2022 een tour worden gemaakt door tien Achterhoekse gemeenten om alle kunstwerken te bekijken.

Speels en kleurrijk
Tussen de dieren op Recreatie en kinderboerderij Feltsigt schittert een kleurrijke silo, die een varkensboer uit de omgeving ter beschikking heeft gesteld. Met trots werd op 5 november dit vierde kunstwerk van de Silo Art Tour Achterhoek officieel geopend. Bij het ontwerpen liet kunstenaar Dopie zich inspireren door kinderen en creëerde hij een vrolijke beestenboel, waarbij hij alle elementen heeft opgenomen in een ‘doorzichtige’ melkfles. De aarde en de wortel in de fles vertegenwoordigen de gewassen, groei en de kringlooplandbouw maar ook diverse dieren kregen een centrale plek in deze ‘biotoop’. Veel mensen hebben tegenwoordig iets soortgelijks in huis: je vult een glazen pot met grond en plantjes en sluit het luchtdicht af en het onderhoudt zichzelf. Deze ‘melkfles’ heeft en vergelijkbare functie en staat symbool voor een zelfvoorzienende wereld.

Kunstwerken in de buitenlucht
Geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost, is het Australische concept Silo Art Trail naar de Achterhoek gehaald. In tien Achterhoekse gemeenten worden grote objecten in het landschap, die een link hebben met de agrarische sector, getransformeerd tot kunstwerken. “Met de Silo Art Tour willen we impact maken en laten zien dat de Achterhoek innovatief, ondernemend en creatief is”, vertelt Ester van de Haar, penvoerder Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. “We versterken daarnaast de identiteit en trots van deze streek. Gebouwen die doorgaans als ‘lelijk’ worden beschouwd transformeren we tot ware kunstobjecten.” Het project wordt mede mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek, Provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Definitieve oplevering
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het kunstwerk in de Gemeente Oude IJsselstreek en vanaf deze week is kunstenaar Bart Smeets in Doetinchem van start gegaan met een kunstwerk. Naar verwachting kan er in het voorjaar van 2022 een tour worden gemaakt door de tien Achterhoekse gemeenten. Tot die tijd is het proces te volgen via de social media kanalen Facebook en Instagram (@siloarttourachterhoek) en via de website www.siloarttourachterhoek.nl. Voor de belangstellenden die graag al wat willen ontdekken van de Achterhoek: combineer een bezoek aan één van de kunstwerken met andere activiteiten in de regio.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant