<p>Ap Aalderink (r.) en John Uffink van Coop verrichten samen de openingshandeling; het knippen van het lint. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Ap Aalderink (r.) en John Uffink van Coop verrichten samen de openingshandeling; het knippen van het lint. Foto: Liesbeth Spaansen

Het regent complimenten tijdens heropening van Coop Aalderink

Verbouwing was een periode van teamwork uit de comfortzone

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN - Na een grondige verbouwing heropende Coop Aalderink op maandagavond 10 mei de deuren. De supermarkt aan de Dorpsstraat 14-16 in Steenderen is van boven tot onder aangepakt en is van alle moderne services voorzien. Alle medewerkers kregen van Harold Aalderink de complimenten voor het harde werken van de afgelopen twee weken. Binnen regende het complimenten van klanten, waarvan de eerste een mooi boeket bloemen mocht ontvangen.

Coop Aalderink in Steenderen vernieuwd én uitgebreid

Het was een drukte van belang tijdens de verbouwing van Coop Aalderink in Steenderen. De supermarkt heeft een totale metamorfose ondergaan. “Van alle verbouwingen is dit wel de grootste. Alles wordt aangepakt. Er komt over een veel ruimer winkeloppervlak een nieuwe vloer, het dak wordt vernieuwd en ook alles wat ertussen staat”, vertelt Harold Aalderink (52) enthousiast. “Er komt een nieuwe winkelindeling, met een veel breder dagvers assortiment. Die komt onder de koepel, die eerder niet zichtbaar was.”

Er komt nog meer aandacht voor lokale streekproducten. “Van Bakkerij Koenen, Puur en Heerlijk, Bronckhorster bieren, lokale wijnen, aardappelen, aardbeien, boerenmetworst. Zomers softijs van de Steenoven en in de koude periode rookworst van Heezen.”
In de vernieuwde Coop-supermarkt is het PostNL servicepunt verplaatst, heeft de slijterij, een stomerij en een bloemenafdeling een plek gekregen. Nieuw is de coffeecorner, al is die meteen tijdelijk gesloten vanwege corona. Ook kunnen klanten hun boodschappen nog steeds online bestellen en laten bezorgen.

Eigenaar Harold Aalderink
Het familiebedrijf bestaat al even. “Wie hier nieuw komt werken, krijgt deze geschiedenis te lezen”, vertelt Harold. “Albert Aalderink begon in maart 1908 als molenaar in de Reigersfoort in Toldijk een windmolen met bakkerij en kolonialegrutterswaren (kruidenierswaren). Na de brand in 1915 bouwde hij een nieuwe molen aan de Hoogstraat 38. Harmen Aalderink nam in 1945 de zaak over. Zijn zoon, mijn vader Albert, Ap genoemd, zette toen met mijn moeder Ida het bedrijf voort. Zij bouwden hiervoor een Bedford om tot voor die tijd moderne rijdende winkel. Maar daarnaast was ook de Aldi in Warnsveld in de jaren ’72 tot ’74 hun winkel.” In de glorietijd reden er vijf rijdende winkels in de gemeente Steenderen en omstreken. Ap en Ida begonnen in 1983, toen de belangstelling afnam, een Spar-supermarkt in Steenderen, toentertijd in een feestzaal van voormalig Café de Zwaan.
“In 1994 ben ik samen gaan werken met mijn ouders en nu 22 jaar geleden nam ik het over na gezondheidsklachten van mijn vader. Ik ben de vierde generatie.” Vader Ap is nog gedreven genoeg om ’s ochtends een rondje door de winkel te gaan.
In 1996 ging de Spar samen met Super en gingen speciaalzaken bloemen, slijterij en dierenwinkel onder de naam Super verder. In 1999 volgde een fusie met Super de Boer, en na de verkoop van deze keten aan Jumbo zocht de familie Aalderink een passende formule. In 2011 ging de supermarkt verder als Coop Aalderink. De opening werd verricht door wijkagent Harm Baarslag, Harold Aalderink en toenmalige burgemeester Henk Aalderink.
Harold Aalderink had Coop eerder gevraagd of zij een geschikte kandidaat hadden om te helpen. “Ik ben in mijn winkel gegroeid, maar mijn kinderen hebben geen interesse om het over te nemen”, moet hij bekennen.

Bedrijfsleider Daniël Schepel
De 38-jarige in Groningen geboren maar in de Achterhoek opgegroeide Daniël Schepel kent het principe van goed voor elkaar zorgen, naoberschap. Maar als bedrijfsleider bij een Coop-filiaal in de stad Nijmegen kende hij niemand echt.
“Ik had binnen Coop aangegeven dat ik als ondernemer wilde gaan werken, bij voorkeur in een winkel in een dorp. Ik ben een dorpsmens. Dat gemoedelijke houd ik wel van.” Tussen Daniël en Harold klikte het snel en begin oktober 2020 kwam Daniël in dienst. “Sommige klanten zien ons als broers”, lachen ze. Harold is de dorpskruidenier en Daniël de supermarktmanager, die het personeel aanstuurt en de planning regelt, maar ook zorgt dat de werknemers als team aan het werk zijn om de winkel er goed uit te laten zien.
Daniëls vrouw Danielle, samen hebben ze drie kinderen, werkt op dit moment bij een Coop-vestiging in Nijmegen. “De intentie is om over een aantal jaren samen dit Coop-filiaal over te nemen. We gaan te zijner tijd ook verhuizen.” Binnenkort zal Danielle in Steenderen gaan kennismaken met het team.

Verder zijn er geen nieuwe gezichten bij de vernieuwde winkel. Ook de openingstijden blijven hetzelfde: maandag t/m donderdag en zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Vers-verantwoordelijke Kristel Hartwich
De afdeling vers komt onder het boogdak, waar na de verbouwing ook daglicht binnenkomt. “Dat is erg fijn”, vindt Kristel Hartwich (38) uit Baak. Zij werkt inmiddels 21 jaar voor de familie Aalderink. “Ik ben verantwoordelijk voor vers, in de breedste zin van het woord: groenten, vlees, brood en zuivel. Van gesneden groenten hadden we al het grootste assortiment. Daarvan wordt de presentatie beter, met mooie actiebakken.” Kristel verzorgt eveneens de berichtgeving van Facebook en Instagram.

Van diepvries naar online-man Coen Peters
Coen Peters (30, ook uit Baak) is al zestien jaar onderdeel van het team. “Ik was verantwoordelijk voor alle diepvrieskasten, maar na de verbouwing gaat dat naar de versafdeling. Bestellingen gaan dan namelijk volledig automatisch, al wordt dat wel nagekeken en bijgestuurd waar nodig”, vertelt hij. “Straks ben ik verantwoordelijk voor alle online-activiteiten. De bestellingen van klanten komen in de mail, ik zorg ervoor dat de boodschappen worden verzameld en breng ze elke zaterdag rond.”
Bestellen kan via app, site of telefoon. “Maar ouderen zonder internet mogen hun lijstje ook bij de balie brengen. Daardoor blijven we de uitstraling hebben van buurtsupertje. Op zo’n lijstje staat dan ‘pak lekkere koekjes’”, lacht Coen. “Als we dan vragen welke, wordt gezegd ‘kies maar wat lekkers’. Dat zijn de mooiste bestellingen. Lekker laagdrempelig.”

Specialist kruidenierswaren Stefan Hoebink
Alle producten die niet onder vers vallen, horen bij de kruidenierswaren van Stefan Hoebink (34). “De bestellingen gaan automatisch, maar ik moet wel elke ochtend alles nakijken. Als een product veel sneller op is, kan ik altijd handmatig bijbestellen om te vullen”, vertelt Stefan die al elf jaar in de supermarkt in Steenderen werkt. “Er komen steeds nieuwe producten bij. We kunnen straks gelukkig werken met het schappenplan, daar was in de oude situatie niet altijd ruimte voor.”
Drie keer per week zijn de vulploegen in de winkel; jongeren die de spullen op hun plek zetten. “Ze hebben allemaal hun eigen pad waar ze verantwoordelijk voor zijn. Ik kijk als eindverantwoordelijke of dat allemaal goed gaat.

“We zijn goed op elkaar ingewerkt en pakken het van elkaar over als dat nodig is. We zitten niet op een eilandje”, zijn ze stellig. “Je moet het uiteindelijk met z’n allen doen.” Ze vinden de verbouwing hard werken, maar omdat het net even anders is, uit de comfortzone, kijken ze terug op een mooie periode. De winkel staat er weer mooi en strak bij.


www.facebook.com COOP Aalderink Steenderen

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden