Een vakman geeft huisartsen Petra Gerritsen, Sabine Janssen en Gerjo Steeneveld (v.l.n.r.) en fysiotherapeut Ton van Walstijn (derde van links) uitleg over het metselen. Foto: Luuk Stam
Een vakman geeft huisartsen Petra Gerritsen, Sabine Janssen en Gerjo Steeneveld (v.l.n.r.) en fysiotherapeut Ton van Walstijn (derde van links) uitleg over het metselen. Foto: Luuk Stam

Huisartsen en fysio leggen eerste steen De Eik

Nieuw gezondheidscentrum in Hengelo opent begin volgend jaar

Door Luuk Stam

HENGELO – Er was even wat uitleg van een echte vakman nodig, maar daarna kwam alles goed. Huisartsen Petra Gerritsen, Sabine Janssen en Gerjo Steeneveld en fysiotherapeut Ton van Walstijn metselden op woensdagochtend 17 juni allen een steen in de toekomstige voorgevel van het nieuwe gezondheidscentrum De Eik in Hengelo.

Het gezondheidscentrum krijgt een plek op het perceel naast supermarkt Albert Heijn aan de Raadhuisstraat, schuin tegenover het oude gemeentehuis. Dit perceel lag al jaren braak. Het nieuwe pand in het hart van het dorp krijgt nu langzaam maar zeker vorm. De bouw begon in maart en is naar verwachting eind dit jaar afgerond.

Als alles volgens plan verloopt, zullen zorgverleners, patiënten en andere bezoekers hier vanaf begin 2021 terechtkunnen. In het nieuwe centrum zullen vanaf dat moment onder andere de huisartsenpraktijken ’t Zand (Gerritsen en Janssen) en Het Raadhuis (Steeneveld) en fysiotherapiepraktijk Jentha (Van Walstijn) gehuisvest zijn.

Ook de Hengelose apotheek is hier straks te vinden, net als psychologe Antoinette Kroeze, logopediepraktijk De Brug, Haptotherapie Bronckhorst, verloskundigenpraktijk Nona, diëtiste Nieuw Eten en Podotherapie Innofeet. Daarnaast komt er ruimte voor thuiszorgorganisaties Buurtzorg en Sensire en voor het sociaal team van de gemeente Bronckhorst.

Met dit alles wordt een idee dat al ruim tien jaar op tafel lag eindelijk werkelijkheid. Het was Ton van Walstijn, die destijds samen met huisarts Nico Eyck het initiatief nam. Door onder meer de bankencrisis en het onverwachte overlijden van Eyck in 2015 liepen de plannen vertraging op en lukte het aanvankelijk niet om deze te concretiseren.

Van Walstijn vond nieuwe bondgenoten in de drie nieuwe huisartsen in het dorp. Gerritsen en Janssen zijn met hun praktijk – die ze overnamen van Eyck – momenteel gevestigd aan de Kampstraat. In hetzelfde pand heeft Van Walstijn zijn fysiotherapiepraktijk. Ook Gerjo Steeneveld stapte in. Zij zit met haar praktijk Het Raadhuis nu nog aan de Kastanjelaan.

Samen stelden ze zich een doel: één modern centrum waar kruisbestuiving kan plaatsvinden tussen verschillende disciplines binnen de zorg. Van Walstijn is trots op het feit dat dit met en dankzij de medewerking van de huisartsen nu alsnog gaat lukken. “Het zijn jonge huisartsen met ambitie, die het aan hebben gedurfd om deze stap te zetten”, aldus de fysiotherapeut.

Naast de wensen op zorgvlak, dachten de praktijkhouders volop mee over hoe het gebouw eruit moest gaan zien. Het nieuwe centrum moest volgens hen duurzaam zijn, gebouwd zijn volgens de eisen van deze tijd en de mogelijkheid bieden om in de toekomst een stap extra te zetten. Waar mogelijk zouden lokale mensen het geheel moeten ontwerpen en realiseren.

Dat laatste is zeker gelukt. Het ontwerp is geheel verzorgd door de Hengelose architect Alfonso Wolbert en zijn bedrijf ARX. Aannemer Temmink Bouwprojecten is weliswaar gevestigd in Deventer, maar directeur Marcel Peters is een Hengeloër. “En wij werken heel veel samen met Hengelose ondernemers”, vertelt hij.

De naam die hier straks op de gevel prijkt – De Eik – is een subtiel eerbetoon aan de overleden Hengelose huisarts en mede-initiatiefnemer van dit gezondheidscentrum Nico Eyck. “Maar ook aan de prachtige natuur in de Achterhoek en de kracht die deze boom uitstraalt”, zo laten Van Walstijn en de andere praktijkhouders weten.

Ook wethouder Evert Blaauw (zorg) was woensdag namens de gemeente Bronckhorst aanwezig bij de eerste steenlegging. Hij liet al eerder weten blij te zijn dat deze lege plek in het dorpshart van Hengelo na jaren een nieuwe invulling krijgt. De wethouder verwacht dat de komst van het gezondheidscentrum voor meer reuring in het centrum gaat zorgen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden