Loco-burgemeester Willem Buunk en Wim Jansen. Foto: PR
Loco-burgemeester Willem Buunk en Wim Jansen. Foto: PR (Foto: )

Wim Jansen ontvangt koninklijke onderscheiding

Wim Jansen ontvangt koninklijke onderscheiding

STEENDEREN/DIEPENVEEN - Uit handen van loco-burgemeester Willem Buunk ontving Wim Jansen uit Steenderen een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Dit vond plaats tijdens de viering van het 15-jarig bestaan van stichting lJsselhoeven op klooster Nieuw Sion in Diepenveen.

De heer Jansen was tot zijn pensionering deskundige van het gebouwenbestand van het Aartsbisdom Utrecht. Hij was de afgevaardigde naar landelijke commissies waar afstemming, overleg en uitwisseling van kennis plaatsvond en in ons land dé specialist op het gebied van Kerk-Leien. Toen in 2003 een groep bewoners een stichting oprichten om aandacht te vragen voor de bijzondere, beeldbepalende boerderijen in het gebied, de IJsselhoeven, is hij benaderd om hen te helpen en te adviseren bij het in stand houden van de monumenten en historische boerderijen en erven in de IJsselvallei. Deze taak heeft hij tot op heden gedaan.

Verder was hij onder meer van 1985 tot 2013 vrijwilliger bij en bestuurslid van de stichting Monumentenwacht Overijssel en Flevoland. Hij zette zich in voor de groei en professionalisering van de monumentenwacht en was begeleider en coach van de wachters. Vanaf 2006 is hij vrijwilliger en penningmeester voor de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Don Bosco Deventer. Eén van zijn dochters leeft, woont en werkt in Manilla om mensen te helpen een menswaardiger bestaan op te bouwen en ondersteunt de allerarmsten in de sloppenwijken. Wim Jansen is ook hier zeer betrokken bij geraakt en heeft het project Bukas Palad opgezet om geld in te zamelen. Grotendeels door de verkoop van door Jansen ingezamelde en verkochte boeken. Hiermee zijn van zes schoolgebouwtjes, een medisch sociaal centrum en enkele bakkerijtjes opgezet.

Voor de stichting Open Monumentendagen Bronckhorst maakt hij exposities, zoekt de bouwgeschiedenis van boerderijen uit en geeft diverse rondleidingen. Daarnaast is hij mantelzorger van zijn andere dochter.

Het mag duidelijk zijn dat de heer Jansen zich geruime tijd op bijzondere wijze voor de samenleving heeft inspannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben tot de welverdiende koninklijke onderscheiding geleid.

Meer berichten