Verkoop van ratten- en muizengif mogelijk verboden binnenkort in de provincie Gelderland

Ratten en muizen kunnen om verschillende redenen tot grote ergernissen leiden bij woningbezitters. Zo is het bijvoorbeeld bepaald geen hygiënische gedachte, dat er muizen in huis aanwezig zijn. Daarbij kan het ongedierte voor de nodige schade zorgen! Ratten knagen bijvoorbeeld aan de wortels van bomen en struiken, zorgen voor beschadigingen aan de wal van een sloot of gracht, enzovoorts. Muizen zorgen in huis voor schade aan isolatiemateriaal, aan verpakkingen en aan etenswaren. Reden genoeg om muizen en ratten in een vroeg stadium te bestrijden. Het bestrijden van deze ongediertesoorten wordt echter steeds lastiger! In de maand mei van 2019 is hierover al een pleidooi gehouden in Nijmegen door de Partij voor de Dieren.  

Ratten- en muizenkorrels ook voor andere dieren gevaarlijk
Het feit dat het ratten- en muizengif wellicht niet meer verkocht mogen worden, hangt samen met het gevaar van deze korrels voor andere dieren. Vogels kunnen de korrels bijvoorbeeld aanzien voor voedsel en ze tot zich nemen. Als gevolg hiervan zullen de vogels ernstig ziek worden of zelfs sterven. Naast vogels zullen ook diverse andere dieren de korrels aanzien voor eten. In Gelderland zullen de korrels vanaf 2023 helemaal niet meer gebruikt en verkocht worden aan particulieren.

Professionele hulp bij een ratten- en muizenplaag
Om toch van de ratten en muizen af te komen, is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Ook met het gebruik van de muizenkorrels is de bestrijding van muizen vaak niet eenvoudig. De dieren hebben een bijzonder hoge voortplantingssnelheid, waardoor een paar losse muizen al snel zorgen voor een heuse muizenplaag. Reden genoeg om kort na het opmerken van de muizen voor een oplossing te zorgen! Professionals op het gebied van de bestrijding van muizen beschikken over de kennis en hulpmiddelen om een muizen- en rattenplaag in de kiem te kunnen smoren.

Preventieve maatregelen tegen muizen en ratten
Verklein de kans op een ratten- en muizenplaag, door preventieve maatregelen te nemen. Kijk bijvoorbeeld nog eens goed naar gaten in muren of tussen de kozijnen, zorg dat er geen afval rond blijft zwerven op het terras of in huis, leeg de prullenbakken tijdig, enzovoorts. Het zijn simpele maatregelen die de kans op muizen in huis sterk kunnen verkleinen. Ook kun je binnen een woning muizenvallen plaatsen. Zoek hierbij naar strategische plekken, zoals de ruimtes rond het isolatiemateriaal tussen muren.

Dit artikel wordt u aangeboden door De Bestrijdingsbrigade. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

 

 

Meer berichten