Blijde gezichten bij Hartelman uiterst links met onder andere Quartararo en Morbidelli. Foto: Petronas Yamaha SRT/Gareth Harford
Blijde gezichten bij Hartelman uiterst links met onder andere Quartararo en Morbidelli. Foto: Petronas Yamaha SRT/Gareth Harford

Torleif Hartelman kan geluk niet op met GP talenten

HENGELO/JEREZ SPANJE – In het weekend van 4 en 5 mei werd er op het circuit van Jerez Spanje de vierde MotoGP van dit seizoen gereden. Het Petronas Yamaha SRT GP team waarvoor Torleif Hartelman als rijderscoach werkzaam is, zorgde voor een flinke verrassing tijdens de trainingen.

Tijdens de drie vrije trainingen stonden zijn pupillen Fabio Quartararo uit Frankrijk en de Italiaan Franco Morbidelli binnen de top tien met een derde en negende plaats. Maar volgens de rijders was dit nog niet goed genoeg. Tijdens de belangrijke kwalificatie voor de wedstrijd reden de heren de sterren van de hemel. Quartararo zorgde voor een sensatie door het ronderecord te verbreken en daarmee was hij de snelste man tijdens de kwalificatie. Quartararo, de jongste rijder van het MotoGP veld, mocht daardoor van de eerste startplaats vertrekken op zondag. Morbidelli deed eigenlijk niets voor zijn teamgenoot onder en kwalificeerde zich met een miniem verschil als tweede voor de wedstrijd. Hartelman en het gehele Petronas Yamaha SRT team gingen uit hun dak nadat de twee rijders teruggekeerd waren. Zij kregen de felicitaties en zelfs wereldkampioen Marquez gaf complimenten aan beide rijders.

Voor aanvang van de race probeerde Hartelman de rijders ervan overtuigen dat alles mogelijk was en dat een top 10 plaats mogelijk moest zijn tijdens de race. De start verliep uitermate goed voor beide rijders. Marquez was iedereen te snel af maar daarachter reden de beide Petronas Yamaha SRT rijders en het was eerst Morbidelli die Marquez onder druk probeerde te zetten. Na een aantal ronden leek hij het beste van de banden te hebben gebruikt en kwam Quartararo langszij. Hij probeerde alles om het gat te dichten naar Marquez wat ook leek te gaan lukken. Echter door problemen met de versnellingsbak moest Quartararo de strijd staken tot teleurstelling van het hele team. Morbidelli kreeg het steeds moeilijker maar wist de schade te beperken en werd uiteindelijk zevende. Teammanager Wilco Zeelenberg en Torleif Hartelman konden toch terug kijken op een geslaagd weekend waarin beide rijders hadden laten zien dat ze over het nodige talent beschikten. Hartelman liet weten dat het team op maandag nog een dag bleef om het een en ander te testen. De volgende MotoGP wedstrijd is over twee weken op het Franse circuit van Le Mans.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden