Het determineren van rassen, soms een lastige zaak. Foto: Fred Oostendorp
Het determineren van rassen, soms een lastige zaak. Foto: Fred Oostendorp

De HoogStamLeu van Het Steenders Landschap

Algemeen

STEENDEREN - Het in ere herstellen van een verwaarloosde fruitboomgaard was vijftien jaar geleden het begin van vrijwilligersvereniging Het Steenders Landschap (HSL). Niet veel later werd voor het onderhoud van die fruitbomen een werkgroep opgericht: de 'HoogStamLeu'. Aanstaande zaterdag 16 maart is er een werkochtend georganiseerd waar HSL en de HoogStamLeu gaan samenwerken om snoeihout op te ruimen. Iedereen is die dag welkom mee te helpen. De vrijwilligers verzamelen om 08.45 uur in de Ieskeet voor koffie en uitleg. Daarna gaan zij naar de diverse hoogstamboomgaarden. Als altijd wordt er rond enen gezamenlijk afgesloten met soep en een borrel.

Door Lucas Kalkers en Margo van Steen

In gesprek met Fred Oostendorp en Fonnie Beuseker, de voormannen van de HoogStamLeu: "Om te beginnen, hebben we contact gezocht met boomkweker Ten Elsen uit Neede en met pomoloog Hennie Rossel uit Vorden die zich inzetten voor het behoud van oude fruitrassen." Jan Horstink uit Olburgen nam de groep van twaalf vrijwilligers op sleeptouw om hen te leren hoe hoogstamfruitbomen gesnoeid dienen te worden. Een snoeicursus werd gevolgd bij de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen.
Tien jaar geleden kregen Fred en Fonnie door (pre)pensioen meer tijd. Fred: "Mijn interesse in oude fruitrassen was zo groot dat ik me ben gaan toeleggen op het determineren van rassen en op hun specifieke snoeiwijze. Snoeiden we eerder de harttak uit de fruitboom, later hebben wij die ongemoeid gelaten. Een weggesnoeide harttak bleef steeds weer terugkomen, een boom gaat z'n eigen gang."
Op dit moment wordt een aantal hoogstamboomgaarden in Steenderen onderhouden door de HoogstamLeu: die van weduwe Addink aan de Wehmestraat, die van Massink en die van Linzell, beide aan de Molenkolkweg. Naast Fred en Fonnie zijn Gerrit Groeneveld, Kees Baars en Cor Hofs er regelmatig te vinden. Hun werk om boomgaarden door vormsnoei in de oude stijl te behouden wordt door de Provincie Gelderland, de subsidieverlener, gewaardeerd met een 'prima'!

In de maanden januari tot en met maart zijn de mannen druk met de wintersnoei. En in de zomer met onderhoudssnoei van de fruitbomen. En dat zijn er heel wat! De boomgaard van Massink is de grootste met 105 bomen, 86 verschillende rassen. Die van Addink telt 70 verschillende rassen en de Linzell boomgaard 64. Welke dat zijn, met klinkende namen als Anna van Zieuwent? Kijk eens op de website van Het Steenders Landschap: of spreek de mannen aan als je hen aan het werk ziet in een van de boomgaarden. Zij vertellen graag en met trots meer over hun werk. Via de website kunnen belangstellenden zich ook aanmelden als vrijwilliger en/of financiële ondersteuning.


hetsteenderslandschap.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant