Wereldkampioen Marc Arendsen met zijn gouden Lori van de Blauwe Bergen. Foto:  Willy Hermans
Wereldkampioen Marc Arendsen met zijn gouden Lori van de Blauwe Bergen. Foto: Willy Hermans

Marc Arendsen pakt tweemaal goud op wereldkampioenschap

HENGELO - Hengelo heeft er een wereldkampioen bij. Marc Arendsen won tijdens de wereldkampioenschappen voor volièrevogels in Zwolle twee gouden medailles en ook nog een zilveren. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader Anton die zich in totaal vijf keer wereldkampioen mocht noemen.

Door Willy Hermans

Marc Arendsen (1972) nam met drie vogels deel aan deze kampioenschappen, ook wel COM Mondial geheten, die van 10-13 januari voor de 67ste keer werden georganiseerd. In de IJsselhallen kwetterden 25.000 kanaries, parkieten, kleine exotische vogels en duiven uit 44 landen. Met alle drie had hij dus prijs. Hij won goud met een Lori van de Blauwe Bergen en goud en zilver in de klasse van Dusky (Witrug) Lori's.
Bij de keuringen wordt scherp gelet op vorm, kleur en grootte van de vogels en uiteraard moeten ze er goed verzorgd uitzien. Marc was zelf niet aanwezig bij de keuring: "Ik lever ze alleen af. Daarna worden ze verzorgd door speciaalvoerders, mensen die alle vogels in die dagen voeren. Dat doen ze gelukkig erg goed zodat ik de vogels ook weer perfect terugkrijg. Ik geef een bus met speciaal voer mee, want ze krijgen een soort pap met nectar omdat ze een borsteltong hebben.
Een geheim heb ik niet echt. Dit is een goede lijn van de vogels die ik gekweekt heb, waar ik vijf jaar geleden mee begonnen. Je moet er wel altijd zijn voor de vogels en ze goed verzorgen. Als je op vakantie wilt moet je het goed regelen."

Het was voor Marc niet de eerste keer dat hij goud won. Vijf jaar geleden pakte hij zijn eerste wereldtitel in Rosmalen. Hij had het niet verwacht zodat de verrassing groot was dat hij bericht kreeg van zijn successen. "Ik weet wel dat ik goede vogels heb die kans maken, maar je weet niet wat de concurrentie is. De show is vier dagen geopend voor publiek. Pas daarna kun je via internet de uitslagen inzien. Hans Hermans, secretaris bij Exokan en keurmeester, had al bericht gekregen. Een vast groepje van Exokan onderneemt dan altijd direct actie en versiert met mijn familie de tuin. Daarna hebben we het natuurlijk gezellig gevierd."
Met de titels win je medailles en de eer, er zit geen geldprijs aan verbonden. "Voor het geld moet je het niet doen. De vogels zijn wel geld waard, waardoor je met in- en verkoop een beetje de kosten van deze hobby kunt compenseren. Ik heb in totaal tien koppels."

Vogelvereniging Exokan was uiteraard erg blij met deze successen. Vier van de zeven deelnemende leden wonnen in totaal negen medailles. Naast Marc won voorzitter Evert Berns uit Hengelo twee keer zilver en twee keer brons, Frans Willemsen (Keijenborg)  een keer zilver en Hans Hermans een keer brons. Exokan kan de successen goed gebruiken, omdat de vergrijzing hier ook doorwerkt vertelt Hans Hermans: "Het aantal leden neemt langzaam af. We hebben nog 75 leden, maar de gemiddelde leeftijd neemt toe. Er komt maar weinig jeugd bij."

Volgend jaar worden de wereldkampioenschappen in Portugal georganiseerd. De vogels van Marc Arendsen zijn er dan niet bij: "De vogels zijn dan weken weg en je weet niet in welke staat je ze terugkrijgt."

Meer berichten