Petra Blom, Elly Loskamp en Marnix Schoppers staan rondom de nieuwe carrousel. Foto: Liesbeth Spaansen
Petra Blom, Elly Loskamp en Marnix Schoppers staan rondom de nieuwe carrousel. Foto: Liesbeth Spaansen

De carrousel kan rond en rond

Algemeen

BRONCKHORST/ZELHEM – In de speeltuin aan de Jan Steenstraat in Zelhem is een carrousel geplaatst waar kinderen, ook die met een beperking, op kunnen klimmen en ronddraaien. Het plaatsen van dit speeltoestel is het eerste gerealiseerde doel van de samenwerking tussen de gemeente Bronckhorst en Stichting Litania.

Door Liesbeth Spaansen

Stichting Litania wil kinderen met een beperking ondersteunen in materialen en/of hulpmiddelen en ontleent haar naam aan Litania, de dochter van Petra en Arie Blom, die spastisch is. De stichting verkrijgt haar inkomsten door de verkoop van tweedehands spullen in de kringloopwinkels in Hengelo: Litania`s Charityshop en Litania`s Blijheid en in Brummen: Litania`s Zonnestraal.

De gemeente Bronckhorst heeft een nieuw Speelruimteplan en wil geen 95 maar ongeveer 59 speeltuinen gaan beheren. "Het plan werd door velen geïnterpreteerd als bezuinigingsmaatregel," vertelt Marnix Schoppers van de afdeling beheer en groen. "Maar niks is minder waar. We willen minder speeltuinen, maar wel groter en aantrekkelijker voor een bredere doelgroep. Op een oproepje voor ideeën kwamen veel reacties en een aantal speeltuinen die zouden wegvallen, zijn door de buurt geadopteerd."

Het keukentafelgesprek dat Marnix had met vier moeders die graag een speelplek wilden voor hun kinderen met een beperking, ging vooraf aan zijn gesprek met Elly Loskamp, bestuurslid van de Stichting Litania. De stichting had namelijk een mail gestuurd naar de gemeente met de vraag of zij nog iets voor Bronckhorst kon betekenen. Marnix: "Ik was echt blij verrast. 's Morgens het gesprek met de vraag om speelgelegenheid en 's middags aan tafel met Stichting Litania die geld beschikbaar wilde stellen."

De gemeente Bronckhorst was in Zelhem al bezig met de speelplek aan de Jan Steenstraat. Daar is een ruim opgezette speeltuin met veel speelruimte voor het voetballen. Er zijn ook doeltjes en er komt nog een bankje te staan.
Petra Blom, bestuurslid van de stichting. "Het is heel fijn om een speeltuin in de buurt te hebben," vindt ze. "Maar voor kinderen met een beperking zijn er weinig gelegenheden, in ieder geval niet voor rolstoelers. Kinderen met een beperking worden rustig van een eentonige beweging, bijvoorbeeld wiegen in een korfschommel. In de gekozen groene carrousel kan worden rondgedraaid. Omdat er een gewichtsverdeling in zit, draait de carrousel bijna vanzelf. Beperkte kinderen die wel kunnen staan, kunnen daar ook in spelen. Een van de doelen van Stichting Litania is dat ook kinderen met beperking midden in de samenleving kunnen blijven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden