Tijdens het vogelknuppelen wordt de staart geraakt. Foto: Albert Scheper
Tijdens het vogelknuppelen wordt de staart geraakt. Foto: Albert Scheper

Dames ga de uitdaging aan: kom vogelknuppelen

Algemeen

STEENDEREN – Elke tweede vrijdag in september tijdens de Steenderense Kermis barst om 9.30 uur de strijd los om de titel Koningin Vogelknuppelen. Elk jaar strijden vrouwen en jonge dames om deze felbegeerde titel. Voor wie de vleugels, staart en kop eraf gooit, zijn leuke prijzen te winnen, maar wie de romp eraf knuppelt, is de enige echte (knuppel) koningin van de kermis.

Vogelknuppelen is niet eenvoudig en niet zoals bij vogelschieten een toevalstreffer. Nee, er moet eerst raak worden gegooid en dit is niet altijd eenvoudig. Bij het vogelknuppelen vinden altijd meerdere ronden plaats, zodat alle deelneemsters de kans hebben om koningin te worden. Op de weide worden hun namen op volgorde van loting omgeroepen om met drie knuppels te gooien op de vogel.
Vooral de laatste twee ronden van de vier a vijf ligt de romp van de vogel zo goed als los van de paal. Wie raakt de vogel, al jaren gebouwd door Henk Berends, het best en ook nog aan de goede kant? Wie kan de zenuwen in bedwang houden en toch nog goed richten op de vogel? De belangstelling is groot, veel mensen komen kijken, alle deelneemsters en vele anderen staan rond het knuppelterrein.
Als dan de gelukkige de romp eraf geknuppeld heeft, is de spanning voorbij. De Koningin Vogelknuppelen is bekend en het is tijd voor een feestje in de tent.
"Vanaf hier wil ik alvast alle vrouwen en jonge dames vanaf 16 jaar uitnodigen om gezellig mee te komen vogelknuppelen," roept Albert Scheper, de man achter de tafel bij het vogelknuppelen, op.

"Opgeven kan op donderdagavond bij de Seven Steenen of bij Heezen en als laatste mogelijkheid nog vrijdagochtend. Het is altijd gezellig bij het vogelknuppelen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant