Bonne, Julijn, Sarah, Maud, Nick, Thijs, Jasmijn, Nina en Ghabriël kijken naar de stapels boeken. Foto: Liesbeth Spaansen
Bonne, Julijn, Sarah, Maud, Nick, Thijs, Jasmijn, Nina en Ghabriël kijken naar de stapels boeken. Foto: Liesbeth Spaansen

'Mogen we dan nu gaan lezen?'

Algemeen

HENGELO – Het is woensdagochtend 5 september 9.00 uur als alle kinderen van basisschool Rozengaardsweide op de tribune in de school plaatsnemen. Nieuwsgierig kijken ze naar juf Marieke, die al snel duidelijk maakt waar het over gaat: de schoolbibliotheek heeft meer dan 200 boeken gekregen via Stichting Litania.

Door Liesbeth Spaansen

Petra, Ronnie en Lenie van Stichting Litania worden 's morgens vroeg ontvangen door de bibliotheekmoeders van de school. Zij mochten als eersten even een kijkje nemen in de vernieuwde bibliotheek. De nieuwste boeken liggen, geplastificeerd en gerubriceerd, onder een laken verborgen.

"Stichting Litania heeft een verrassing voor ons. Die heeft iets geweldigs voor jullie gedaan," begint Juf Marieke haar verhaal. "De bibliotheekmoeders zijn in de vakantie druk bezig geweest in de bibliotheek met het kaften van boeken en deze in de kasten zetten. Dat zag er al mooi uit. Maar Stichting Litania heeft ervoor gezorgd dat we nóg meer boeken hebben. Het is een hele tafel vol, met óók boeken voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen."
Als het applaus verstomd is, vertelt juf Marieke ook nog over de ruilkast op school, waar kinderen een boek uit mogen zoeken, als ze een boek van thuis bij de juf of meester inleveren.
Stichting Litania zorgde er tot slot voor dat alle kinderen die in de schoolbibliotheek boeken gaan lenen, een boekenlegger krijgen. Daar kunnen de leesmoeders titels van gelezen boeken opschrijven. Na tien gelezen boeken mag een cadeautje worden uitgezocht. "Jullie horen het al: we gaan lezen superleuk maken!"

Petra Blom kreeg bloemen van bibliotheekmoeder Mira, waarna eindelijk Thijs en Nick van groep 1/2, Julijn en Sarah van groep 3/4, Maud, Nina en Jasmijn van groep 5/6 en Ghabriël en Bonne van groep 7/8 naar de bibliotheek mochten gaan voor de officiële overhandiging van de boeken. De kinderhanden tilden het laken op en zij waren vol bewondering van zoveel mooie boeken die eronder vandaan kwamen.

Mira is trots op de nieuwe bibliotheek. "De kinderen vroegen steeds naar bepaalde boeken en dan waren ze er niet of er was er maar één. Dan moesten we kinderen teleurstellen. De bibliotheekouders samen hebben deze zomervakantie heel wat uurtjes gewerkt om de bieb opnieuw in te richten. We hebben veel (luister) boeken kunnen bemachtigen via de bibliotheek bijvoorbeeld. Maar de grote hoeveelheid nieuwe boeken die we van Stichting Litania hebben gekregen, maakt de bieb compleet. Er zijn nu hele series: Griezelen van Paul van Loon, boeken van Astrid Lindgren, Vivian den Hollander, Tom Groot, Martine Letterie, Thea Stilten, Jeff Kinney. De Grijze Jager en Broederband, maar ook Donald Duck pockets."

Petra Blom stuurde namens de stichting een mail naar de scholen. "We zijn er voor álle kinderen die net even anders zijn, dat realiseren mensen zich niet altijd. Pas toen Mira in Litania's Charity Shop in Hengelo was en met mij in gesprek kwam over goede boeken voor speciale kinderen voor de schoolbibliotheek, ging het balletje rollen. Ik heb de plaatselijke boekhandels, Bruna in Vorden, Boexelent in Hengelo en Readshop in Zelhem benaderd en om hulp gevraagd. Dat is gelukt. We hebben de boeken zo geselecteerd dat alle kinderen, óók die met adhd, dyslexie of autisme met plezier kunnen lezen."

Alle klassen kwamen deze morgen om beurten naar de nieuw ingerichte schoolbibliotheek om alle nieuwe boeken te bewonderen. Het kon de kinderen niet snel genoeg gaan en de vraag die steeds werd gesteld was dan ook: "Mogen we dan nu gaan lezen?"


www.rozengaardsweide.nl

www.stichting-litania.nl

Onthulling van de boeken van Stichting Litania voor de schoolbibliotheek van basisschool Rozengaardsweide. Foto: Liesbeth Spaansen
Onthulling van de boeken van Stichting Litania voor de schoolbibliotheek van basisschool Rozengaardsweide. Foto: Liesbeth Spaansen
Onthulling van de boeken van Stichting Litania voor de schoolbibliotheek van basisschool Rozengaardsweide. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden