Herbert Enzerink en Henk Roenhorst uit Hengelo (Gld) zijn de regerende Nederlands kampioenen in de classic-zijspancross. Foto: PR
Herbert Enzerink en Henk Roenhorst uit Hengelo (Gld) zijn de regerende Nederlands kampioenen in de classic-zijspancross. Foto: PR

Rijdend crossmuseum op crosscircuit De Vennebulten

Algemeen

VARSSEVELD - Natuurlijk, je kunt oude motorfietsen in een museum tentoonstellen. Maar je kunt ze ook gewoon gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn en dat laatste gebeurt op zondag 22 mei op crosscircuit De Vennebulten in Varsseveld. Dan wordt er voor de eerste keer een classic motorcross georganiseerd door de VAMAC en daar komen motoren en bromfietsen aan de start tussen de twintig en vijftig jaar oud.

Klassieke trekkers, auto's, motoren, bromfietsen staan vandaag de dag weer volop in de belangstelling; er is in deze moderne tijd duidelijk een hang naar 'die goeie ouwe tijd'. En ook de motorcross volgt die trend; sinds een aantal jaren worden er weer wedstrijden gehouden met de machines van weleer, uit de tijd 'dat de wielen van hout waren en de mannen van staal'.

De classic-motorcrossers hebben zich sinds kort verenigd in de Vintage Motocross Club Nederland en draaien een heus wedstrijdprogramma af. Op 22 mei komen ze naar Varsseveld en zal op het circuit De Vennebulten de nostalgie en ouderwetse gezelligheid de boventoon voeren. De classics hebben massaal ingeschreven voor deze wedstrijd, mede omdat de breedte van de baan en hardere grondslag van het Vennebulten-circuit welhaast ideale omstandigheden zijn voor de classics.

Er komen maar liefst acht klassen aan de start, te beginnen met de bromfietsklasse en de 50 cc classics. Deze laatsten zijn enorm populair, voor de jonge crosser uit de jaren zeventig waren de jankende Gebben-Kreidlers, VHS-Kreidlers, AGS-Zundapp en Rond-Sachs machines vaak hun eerste kennismaking met het echte crosswerk. Vele crossers uit die tijd zijn inmiddels gepensioneerd en zijn nu als tijdverdrijf weer bezig met de restauratie van hun crossmotor van vroeger, waardoor er een bijzonder levendige handel is ontstaan, met name in deze 50 cc classics.

Maar ook de liefhebbers van het zwaardere werk, zoals de BSA's, Nortons, Triumph-Metisse en de Jawa- en CZ-tweetakten komen aan bod. Bij de Twinshocks zien we al wat modernere machines terug. De naam van deze klasse geeft al aan dat eigenlijk alle merken zijn toegestaan, zo lang er maar twee 'ouderwetse' achterschokbrekers inzitten. In de Pré90 en Pré95 is dat niet meer het geval, hierin zien we de eerste 'moderne' crossmotoren terug, toen de mono-achtervering zijn intrede deed. Maar ondanks dat futuristische trekje blijkt er verder toch heel veel veranderd in de crosswereld. Het wedstrijdprogramma op 22 mei in Varsseveld wordt afgesloten met de classic-zijspannen. Ook hier zien we machines die minimaal 25 jaar oud zijn; voor de klassering wordt er onderscheid gemaakt tussen de oude viertakt-kanonnen en de snerpende één- en tweecilinder tweetakten.

In alle klassen zien we opmerkelijk veel deelnemers uit de Achterhoek aan de start. En dat is ook logisch als je bedenkt dat de motorcross in deze streek al sinds jaar en dag zeer populair is.

Vanaf 9.00 uur wordt er op 22 mei getraind, vanaf 11.30 uur zijn de eerste wedstrijden. Het circuit de Vennebulten is gelegen aan de Twenteroute tussen Varsseveld en Lichtenvoorde, tegenover café De Radstake. Men kan dichtbij parkeren en uiteraard is er aan de catering gedacht, om deze nostalgische dag langs de crossbaan als vanouds te kunnen beleven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden