Xandra Veltman (middenvoor) en Yvonne Koekkoek (met bril en haarband) zijn twee van de vier drijvende krachten achter de Dorpskeuken van Baak. Dit initiatief werd beloond met een lintje en bloemen door een delegatie van GroenLinks (Links: Marijke Melsert en Herman van Rooijen. Rechts: Ulrike ter Braak en Renate van der Veen). Foto: Alice Rouwhorst

Xandra Veltman (middenvoor) en Yvonne Koekkoek (met bril en haarband) zijn twee van de vier drijvende krachten achter de Dorpskeuken van Baak. Dit initiatief werd beloond met een lintje en bloemen door een delegatie van GroenLinks (Links: Marijke Melsert en Herman van Rooijen. Rechts: Ulrike ter Braak en Renate van der Veen). Foto: Alice Rouwhorst

Dorpskeuken Baak blij met lintje

Maatschappij

BAAK – De Dorpskeuken in Baak ontving zaterdag 16 maart een lintje van een delegatie van GroenLinks Bronckhorst als een blijk van waardering en aansporing voor dit mooie initiatief op sociaal gebied. Xandra Veltman, bedenkster van de Dorpskeuken, kreeg het kleinood opgespeld.

Door Alice Rouwhorst

“Heel erg bedankt, namens de vierkoppige organisatie, maar natuurlijk ook namens alle hulpkoks. We zijn hier heel erg blij mee”, zei Veltman breed glunderend. Yvonne Koekkoek nam de gesproken woorden op papier in ontvangst. Ria Gosselink en Mariëtte Klein Kranenberg, de twee andere leden van de organisatie, konden wegens vakantie niet bij de uitreiking aanwezig zijn. De delegatie van GroenLinks bestond uit Ulrike ter Braak (fractievoorzitter), Marijke Melsert (bestuursvoorzitter), Renate van der Veen (bestuurslid) en Herman van Rooijen (commissielid).

Van idee tot realisatie
Op de vraag hoe de Baakse Dorpskeuken is ontstaan stak Veltman van wal. “Ik hou van koken en van mensen verbinden. Ik wilde al heel lang gaan koken voor de bewoners van Baak. De Baakse proeverij tijdens Burendag 2022 was voor mij de basis, de plek waar het begon. Deze was onder andere georganiseerd door Mariëtte en Ria. Ik heb contact met ze gezocht en mijn idee voorgelegd. Zij waren meteen enthousiast. Tijdens een wandeling met de hond kwam ik Yvonne tegen. Ik vertelde haar dat ik ging koken. Zij zei dat dat niet hoefde, dat ze zelf die avond ging koken… Toen ze begreep wat ik bedoelde, zei ze dat zij al lang met het idee rondliep om een ‘Soepsalon’ te beginnen. En zo vonden wij elkaar en kwam Yvonne bij het team. Wij zijn met z’n vieren een soort gekleurd klaverblad. We zijn allemaal heel verschillend, maar vullen elkaar prima aan. Het samenwerken gaat heel organisch. We hebben ook maar twee keer bij elkaar gezeten, toen was mijn idee rond.”

Praten, lachen en smullen
Ze spraken de prijs van 12,50 euro af voor een drankje, een driegangenmenu en een kop koffie of thee. “Daar kunnen we mee uit, omdat we ondersteuning in de huurkosten ontvangen.” Ze koken elke laatste dinsdag van de maand voor niet meer dan vierentwintig mensen van nul tot honderd jaar, die woonachtig zijn in Baak. “Een grotere groep is niet haalbaar. We zijn tenslotte amateurs.”

Vanaf de eerste keer was het volle bak en dat was het al die keren daarna ook. Thuisbasis is nu Pépé, de Molensteen, waar ze de gehele keuken tot hun beschikking hebben. Het diner is zoveel mogelijk seizoensgebonden en de gangen worden op elkaar afgestemd. Elke maand is er wel één of zijn er meerdere hulpkoks uit het dorp die mede de gerechten bereiden. Ze worden daarin ondersteund door de organisatie, want voor zoveel mensen koken is best spannend. Het is een compleet andere tak van sport dan voor twee personen koken. “We kondigen altijd aan wie de kok is en deze krijgt steevast een applaus van iedereen. Het gonst, er wordt gepraat, gelachen én gesmuld! We merken dat mensen van proeven houden. Ze laten zich echt verrassen door de verschillende gerechten en smaken.”

Ontmoeten
Bij te veel aanmeldingen komen mensen op de wachtlijst. Zij zijn de volgende maand als eerste aan de beurt. Iedereen kan gaan zitten waar die wil, er is geen tafelschikking. “Het is net een voetbalclub. Een bepaalde harde kern komt altijd en er zijn altijd weer nieuwe gezichten. Ik krijg er gewoon kippenvel van”, zei Koekkoek. “Mensen zien elkaar voor het eerst. Ze kennen elkaar niet, terwijl ze in hetzelfde dorp wonen. Ze hadden elkaar anders nooit ontmoet! Het is soms net één grote familie. Iedereen helpt mee.”

Plek om te eten en te ontmoeten
“En dat is nou precies waarom De Dorpskeuken van Baak het rode lintje verdiend! Wij zijn overtuigd van jullie succes en power!”, aldus Ter Braak. Ze nam het woord en richtte zich tot Koekkoek en Veltman. Ze sprak de waardering uit voor het initiatief, het plan en de uitvoering van de Dorpskeuken van Baak. “De saamhorigheid vergroten… Al bijna twee jaar is een groepje vrijwilligers aan de slag om maandelijks en betaalbare drie gangen maaltijd voor ruim twintig personen te verzorgen. Doelbewust voor en door iedereen in Baak, van jong tot oud en open voor ‘nieuwe gezichten’. Deze maaltijd belichaamt zo een mooi idee én de uitvoeringskracht waardoor de Baakse inwoners een plek hebben om heerlijk te eten en elkaar te ontmoeten. Samen eten is olie voor de vriendschap! We wensen de initiatiefnemers veel succes.” Ter Braak pakte het doosje met het lintje dat niet rood maar groen van kleur is. Ze verduidelijkte het waarom hiervan: “We noemen het een rood lintje, omdat het een waardering is op het sociale vlak. Het speldje zelf heeft de groene kleur van de partij.”

Het lintje en de tekst zal een plekje vinden bij Pépé, zodat alle (hulp)koks en gasten ervan kunnen genieten.

Rood en groen lintje
Elk jaar geeft GroenLinks Bronckhorst aan burgers, bedrijven of organisaties een rood lintje voor bijzondere bijdragen aan de samenleving op sociaal gebied en een groen lintje voor ideeën die de natuur, het landschap en het milieu steunen. Leden dragen suggesties aan en kiezen uiteindelijk uit beide categorieën het meest in het oog springende initiatief. Het groene lintje werd dit jaar uitgereikt aan Tonny van Deudekom en Janny Kuiper uit Olburgen.

De organisatie van de Dorpskeuken van Baak voor hun thuisbasis Pépé, De Molensteen. Van links naar rechts: Ria Gosselink, Mariëtte Klein Kranenberg, Xandra Veltman en Yvonne Koekkoek. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant