Details van het werk: Yadiel González, Mulata Afro Óleo sobre lienzo (2022). Foto: Elkée

Details van het werk: Yadiel González, Mulata Afro Óleo sobre lienzo (2022). Foto: Elkée

Hedendaagse Afrikaanse kunst in Bronkhorst tijdens paasweek

BRONKHORST - Tijdens de paasweek, van 30 maart tot en met 5 april, is de expositie ‘Introspectie’ met hedendaagse Afrikaanse kunst in de kapel van Bronkhorst aan de Kapelstraat 2, te bewonderen. De African Art Space brengt, met medewerking van de SBK Galerie 23 en het Wereldmuseum, een intrigerende verzameling eclectische kunstwerken in dit schilderachtige stadje Bronkhorst bij elkaar. De expositie is dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur.

Veel mensen zullen Afrika associëren met traditionele beelden, maar wat heeft het Afrikaanse continent te vertellen met haar hedendaagse kunstuitingen? Afrikaanse kunst is een krachtige en invloedrijke kracht in de hedendaagse kunstwereld, sterk in opkomst door de creativiteit, kleurrijkheid en moderniteit. 

De expositie ‘Introspectie’ biedt inzicht in het perspectief van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars op de wereld. Het geeft een blik op de diversiteit, complexiteit en levendigheid van de gedeelde omgeving. Elk kunstwerk weerspiegelt een unieke kijk, geïnspireerd door persoonlijke verhalen en ervaringen, doordrongen van historische en toekomstige contexten. Wat mensen waarnemen is een manifestatie van individueel denken, waardoor verschillende interpretaties ontstaan uit eenzelfde beeld. Een ieder wordt uitgenodigd om verrast te worden door een houding van nieuwsgierigheid aan te nemen: nieuwsgierig naar het verhaal van anderen door observatie, het stellen van introspectieve vragen en actief te luisteren. Verrijk ervaringen door de schoonheid, de kracht en diepgang van diverse culturen te omarmen, en zo de verborgen verhalen achter elk kunstwerk te ontdekken.

Lucienne Kelfkens en Michel Veul, de initiators van de ‘African Art Space' verwijzen naar onder meer Marlise Keith en Lionel Davies die sterk zijn beïnvloed door de (post) apartheid-maatschappij in Zuid-Afrika. Hun werk geeft een krachtige kijk op bestaande en nieuwe verhalen. Lucienne: "Wat ons boeit is welk verhaal een kunstwerk vertelt. Net als bij een boek gaat het om ‘de idee' van een kunstenaar. Wat kunnen we ervan leren als het gaat om bijvoorbeeld een andere kijk op de wereld? Daarnaast moet het kunstwerk ons ‘raken'. Soms duurt het een tijdje. Vergelijk het met verliefd worden. Als het kunstwerk niet uit mijn hoofd raakt, wil ik er iets mee. Je wilt het graag onderdeel laten zijn van je dagelijkse leven: het maakt het leven mooier. Je wordt er blij van het werk regelmatig te zien. Of er een geschikt stuk muur is om het te hangen, is dan secondair.”

Elke kunstenaar brengt een unieke invalshoek. Herken het land waarin Olga Dengo is opgegroeid, welk textiel Obinna Makata gebruikt, welke boodschap schuilgaat achter de abstracties van Abdelaziz Lkhattaf en wat de missie is achter de humoristisch beschilderde platen van Bino uit Senegal. Voor de paasweek is, samen met diverse partners, een intrigerende verzameling hedendaagse Afrikaanse kunst samengesteld; ook speciaal zijn de mooie art deals.