De fakkeldragers die de brandstapel 2023 in de hens steken (schutterskoning Paul Stortelder, vogelknuppelkoningin Dorine Teunissen en jeugdschutterskoning Jaro Heijink). Foto: Leo van Dam

De fakkeldragers die de brandstapel 2023 in de hens steken (schutterskoning Paul Stortelder, vogelknuppelkoningin Dorine Teunissen en jeugdschutterskoning Jaro Heijink). Foto: Leo van Dam

Bekveld bejubelt voorjaar 2024 met overweldigend paasvuur

BEKVELD - Na een winter van meer nattigheid dan koude wil men graag genieten van het afscheid van deze kille droefenis. Naar aloude traditie betekent dat in Bekveld een warmbloedige samenkomst waarin hartstochtelijk de saamhorigheid bij een hoog oplaaiend paasvuur genoten wordt. 

Door Leo van Dam

Dat begint al met de handen uit de mouwen steken op het erf van de familie Steenblik, waar met man- en vrouwkracht de eerste grondroerselen ten gerieve van deze zeer gewaardeerde traditie plaatsgrijpen. In de weken van de aanloop naar het paasvuur ziet men met vreugde hoe snel het heuveltje aan snoeihout uitgroeit tot een Vaalserberg, zodat het paasvuur tot in de kleine uurtjes in vuur en vlam blijft. Het kan in maart immers zo kil zijn dat bij een hapje en drankje een warmtebron geen overbodige luxe is.
Toch moet het nog maar eens gezegd: al dit moois bestaat alleen bij de gratie en glorie van een grootse inzet van vrijwilligers die in stand gehouden wordt door een hoge mate van menslievendheid. Van de heren, doordat die al hun spierkracht in het geweer roepen. Van de dames, omdat de leegte op zitbank of in bed voor lief genomen wordt en zij op de momenten dat de heren zwaar werk ten gerieve van het paasvuur verrichten, tasten in een gapende leegte.

Daarmee wordt dan ook meteen het nut en de noodzaak van dit vurige evenement verduidelijkt. Als het moment aanbreekt dat de avond in een apotheose van innige warmte, muziek en een gulle toevloed van spijzen en dranken overslaat, zal iedereen zich er nogmaals van bewust zijn dat het paasvuur nimmer uit het Achterhoekse landleven zou mogen verdwijnen, omdat de zware arbeid die het Achterhoekse landleven nu eenmaal vergt ook om verpozing en vermaak smeekt.

Ter verdere informatie over deze heugelijke avond passen enkele nadere details: De inloop is op eerste paasavond vanaf half zeven, maar dan staat de koffie al geurig te walmen. De avond zal wederom opgeluisterd worden door Thomas de vuurspuwer met een spectaculaire nieuwe vuurshow. Om half negen wordt de brandstapel op de hoek Steenderenseweg/Veermansweg in de hens gestoken door de heersende schutterskoningin Simone Ruesink, de vogelknuppelkoningin Dinie Berenpas en de jeugdschutterskoning Gijs Wolsink. Daarna barst in de feesttent het paasfeest los, waarbij de poprock coverband School's Out de aanwezigen in vervoering zal brengen. En dit allemaal zonder toegangskosten en met slechts één verplichting, maak er een onvergetelijke avond van.