Broer en zus Arjan-Hans en Bieke Guntenaar runnen samen restaurant Trattoria Municipio. Foto: PR
Broer en zus Arjan-Hans en Bieke Guntenaar runnen samen restaurant Trattoria Municipio. Foto: PR

Eén jaar Trattoria Municipio: ‘Het voelt alsof we dit al jaren doen’

Italiaans restaurant in Hengelo opende een jaar geleden in het voormalige gemeentehuis

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze zijn nog ‘maar’ een jaar open, maar de levendigheid die Trattoria Municipio – letterlijk ‘restaurant in het stadhuis’ – heeft gebracht in het voormalige gemeentehuis in de Hengelose Raadhuisstraat is al bijna niet meer weg te denken. Al snel na de opening zat het hier met name op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden vol. “We hebben geen moment gehad dat we dachten van: het is wel erg rustig”, klinkt het bij de ondernemende broer en zus Arjan-Hans (50) en Bieke (48) Guntenaar. “Het was vanaf het begin constant gaan.”

Voor Bieke was dat niet helemaal nieuw, zij kan leunen op ruim dertig jaar ervaring als horecaonderneemster, ze werkte onder meer als gastvrouw in het Zutphense restaurant Vaticano. Haar broer Arjan-Hans had weliswaar eveneens een grote liefde voor de Italiaanse keuken, maar deed beroepsmatig iets heel anders, hij was inkoper in de herenmode. “Natuurlijk was het hier voor mij even wennen”, blikt hij terug. “Maar ik heb gewoon naar het gedrag van Bieke gekeken, haar aanpak gekopieerd, dat ging heel goed.”

Vertrouwd
Het restaurant is zes dagen in de week geopend (dinsdag gesloten). Van koffie met wat lekkers tot lunch en diner, alles is hier mogelijk. Een driekoppig team bemant de keuken, Alexander Guntenaar – zoon van Arjan-Hans – is hier de chef-kok. Zijn vader vormt samen met zijn zus een prachtige tandem als gastheer en gastvrouw. “Het is een heel natuurlijke samenwerking”, zegt Bieke. “Het voelt voor ons allebei alsof we dit hier al jaren doen.” Haar broer knikt: “Het voelt heel vertrouwd. En het gaat boven verwachting, oprecht.”

De gasten komen uit Hengelo en wijde omstreken, maar ook veel vakantiegangers weten de weg naar het restaurant in het centrum van het dorp te vinden. De reacties zijn veelal vol lof. “Het mooiste compliment is dat mensen zeggen: ‘We hebben hier het gevoel dat we hier in Italië zitten.’ Dan zet je toch een goede sfeer neer”, zegt Bieke. “Vaak als mensen aan het afrekenen zijn, dan zeggen ze: ‘Ik heb zó lekker gegeten.’ Of: ‘Ik heb nog nooit zo’n lekkere ossubuco gegeten.’ Dat is heel mooi om te horen, daar doe je het samen voor.”

Ook het verleden van dit pand als gemeentehuis maakt met name bij de Hengeloërs nog altijd veel los, merken de ondernemers. “Daarover krijgen we nog steeds bizar veel reacties”, zegt Arjan-Hans. Zijn zus vult aan: “Ik denk dat er elke dag wel iemand komt, die zegt van: ‘Ik heb hier gewerkt.’ Of: ‘Ik ben hier getrouwd.’ Je kunt hier gewoon een rondleiding geven, dan herkennen mensen bijvoorbeeld de vloer en de verschillende ruimtes. Dan is het van: oh, dan liep je zo en zo en daar was dan de balie. Dat is heel erg leuk.”

Lunchkaart
Waar velen al volop kennismaakten met het diner hopen de eigenaren van Trattoria Municipio dat ook steeds meer mensen kennis zullen maken met hun lunchkaart. Daarop onder meer verschillende broodjes en de al door heel wat gasten ontdekte specialiteit: de fritata’s, een Italiaanse omelet in verschillende varianten. Ook salades maken deel uit van de lunchkaart. “En een pasta of pizza, dat kan overdag ook gewoon”, vertelt Arjan-Hans. “Want je kan ook wat meer willen eten, wat juist ook Italiaanser is.”

Een jaar na de opening is het restaurant binnen steeds verder aangekleed, zo komen er aan de wand in de grote eetzaal alsmaar meer schilderijtjes bij. Buiten wordt het terras volledig vernieuwd, er komen groen-witte stoelen met armleuningen en marmeren tafels. “Nóg meer een mediterrane uitstraling”, aldus Arjan-Hans. “En mensen willen graag wat langer zitten, dan moet je fijne stoelen hebben.” Bij zonnig weer is het hier hoe dan ook goed vertoeven, met het terras op het zuiden. Nu alleen nog even wachten op écht terrasweer. “Want dan is iedereen vrolijk, dat is gewoon heel gezellig”, zegt Bieke. “Daar hebben we heel veel zin in!”