De Hengelose horecaondernemers, die de organisatie van de kermis overnemen van schutterij EMM: Raymond en Ursula Jolij (De Jongens), Marco en Wilma Jansen (Jansen & Jansen), Rudy Jansen en Karin Hendriks (De Zwaan) en Toon en Monique ten Barge (De Egelantier). Op de foto ontbreekt Raymond Visser (Leemreis). Foto: Luuk Stam
De Hengelose horecaondernemers, die de organisatie van de kermis overnemen van schutterij EMM: Raymond en Ursula Jolij (De Jongens), Marco en Wilma Jansen (Jansen & Jansen), Rudy Jansen en Karin Hendriks (De Zwaan) en Toon en Monique ten Barge (De Egelantier). Op de foto ontbreekt Raymond Visser (Leemreis). Foto: Luuk Stam

Nieuwe organisatie wil Hengelose kermis nieuw elan geven

Kermis in Hengelo is op 12, 14, 15 en 16 juli

Door Luuk Stam

HENGELO - De eigenaren van vijf Hengelose horecazaken (De Jongens, Jansen & Jansen, De Zwaan, De Egelantier en Leemreis) nemen de organisatie van de kermis in Hengelo over van schutterij EMM. Dat wil zeggen dat zij tijdens de kermis – dit jaar op woensdag 12, vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juli – ook de markt op woensdag, de kinderspelen op vrijdag en de optocht op zondag organiseren. EMM blijft wel organisator van het vogelschieten op zaterdag, al zal dit niet langer op het terrein van ijsbaan Steintjesweide plaatsvinden.

Het vogelschieten verhuist naar het dorp en krijgt een plek op de parkeerplaats bij de voormalige Welkoop aan de Spalstraat. De kinderspelen op vrijdagmiddag verhuizen eveneens naar het dorpscentrum. Daarnaast willen de horecaondernemers de markt op woensdag weer nieuw leven inblazen met onder meer kofferbakverkoop en een kleedjesmarkt voor kinderen. Ook gaan de nieuwe organisatoren actief verenigingen, buurtschappen en scholen benaderen om deel te nemen aan de optocht op zondag.

Organiserende stichting
Voor de horecaondernemers kwam het nieuws dat EMM zich terug wilde trekken na de kermis van vorig jaar als een verrassing. Al snel besloten ze zelf de handschoen op te pakken. De stichting waarmee EMM de kermis organiseerde, is nu door de horecaondernemers overgenomen, Rudy Jansen (De Zwaan) is de nieuwe voorzitter. De nieuwe organisatie zal ook het overleg met de exploitanten van de kermisattracties rondom de Remigiuskerk op zich nemen, al zal dat niet het meeste werk zijn. “De meesten komen hier al jaren”, vertelt Jansen. “Zij regelen ook heel veel zelf.”

De eensgezindheid binnen de groep Hengelose horecaondernemers is groot, want hoewel het voor hen heel wat extra werk met zich meebrengt, zijn ze stuk voor stuk enorm gemotiveerd om het stokje over te nemen. “We hebben direct tegen elkaar gezegd: het beste dat we kunnen doen, is de kermis zelf in handen nemen”, zegt Toon ten Barge (De Egelantier). “Omdat wij er het dichtstbij staan, weten we hoe het allemaal werkt, ook qua beveiliging en dergelijke. Dit is veel handiger dan dat een andere partij dit zou gaan doen.”

Daarbij zagen de horecaondernemers het risico dat ‘een andere partij’ de kermis uit het dorpscentrum weg zou halen. Een feest in een grote tent buiten het centrum, dat zou voor de ondernemers hier een doemscenario zijn geweest. “Daarnaast hoorden we om ons heen ook heel veel reacties van: ‘De kermis blijft toch wel in het dorp?’”, vertelt Raymond Jolij (De Jongens. “Dat is ook een reden geweest om te zeggen van: we gaan het samen doen.”

De nieuwe organisatoren willen direct een tandje bijschakelen. “Wij gaan voor nieuw elan”, zegt Ten Barge. “We gaan er alles aan doen om weer leven in die markt te krijgen. Om dat idee weer terug te brengen van: woensdagochtend om 11.00 uur, dan begint de kermis. En we willen mensen weer motiveren om aan de optocht op zondag mee te doen, met een kar, wagen of fiets, alles en iedereen is welkom. Die optocht moet weer groots worden. Wij willen mensen prikkelen, ervoor zorgen dat ze hun vakantie om de kermis heen plannen, dat iedereen die dagen naar het dorp komt om dit feest samen te vieren.” 

Dat de Zwarte Cross dit jaar niet tegelijkertijd met de Hengelose kermis, maar een week later plaatsvindt, zien de organisatoren daarbij als een pluspunt. Het is nog maar eens een extra motivatie voor de inspanningen die ze dit jaar rondom de overname moeten doen. Al lijkt er aan energie geen gebrek. En van onderlinge concurrentie tussen de horecaondernemers is al helemaal niets te merken. "Als je de handen ineen slaat, kun je elkaar alleen maar versterken”, stelt Ten Barge. "Wij hebben er alvast heel veel zin in.”