V.l.n.r.: Ruben den Hertog, Tim Wiersum, Ben Hiddink, Marja Westervoorde en Joke Kamphuis. , Margreet Gründemann ontbreekt op de foto. Foto: Jan Hendriksen

V.l.n.r.: Ruben den Hertog, Tim Wiersum, Ben Hiddink, Marja Westervoorde en Joke Kamphuis. , Margreet Gründemann ontbreekt op de foto. Foto: Jan Hendriksen

Theaterstuk in twee kerken over Bijbelboek Marcus

WICHMOND/VIERAKKER/VORDEN - Het Bijbelboek Marcus als theaterstuk. Volledige op basis van improvisatie, zonder decor of rekwisieten. Deze opmerkelijke uitvoering is zondagavond 14 mei te zien in de Protestantse kerk in Wichmond op maandagavond 15 mei in de Vordense dorpskerk. 

Door Jan Hendriksen

De Protestantse kerken van Wichmond en Vorden en de Rooms-katholieke Sint Willibrorduskerk in Vierakker hebben voor dit project de handen ineengeslagen. Vijftien spelers gaan het Bijbelboek opnieuw voor het voetlicht brengen. Via improvisatie, een flexibele manier om met toneel en theater om te gaan.

Wie kent nog het Bijbelverhaal over vijf broden en twee vissen, waarvan een massa van duizenden mensen kon eten? Een wonderbaarlijke spijziging! Wie kent nog het verhaal over de genezing, door Jezus, van het dochtertje van Jaïrus, een gestorven meisje dat plotseling weer opstond? Een mirakel! Wie heeft niet vroeger op de basisschool of in de kinderkerk met open mond geluisterd naar de gelijkenis van de zaaier die uitging om te zaaien? Deze verhalen en nog veel meer wonderen en gelijkenissen zijn te vinden in het Bijbelboek Marcus in het Nieuwe Testament. Het oprechte van de wonderen en de gelijkenissen en de scherpe reacties hierop zijn terug te vinden in dit Bijbelboek, waar het verhaal eindigt met de kruisiging van Jezus en zijn lege graf.
De uitvoering duurt anderhalf uur. De kerkbanken worden speciaal voor dit theaterstuk in een ronde vorm geplaatst. De ruimte in die cirkel en de gangpaden zijn het 'toneel' voor de spelers. Er is gekozen voor een vrije vorm en er zijn geen rekwisieten en decor.

Uitdaging
"Het is een uitdaging om er een boeiend geheel van te maken, iets waar alle betrokkenen erg veel zin in hebben", zegt Joke Kamphuis van de Protestantse kerk Wichmond. "De uitvoering is mede een initiatief van dominee Tim Wiersum van de Protestantse gemeente in Wichmond, die dit theaterstuk op het spoor is gekomen door collegiale contacten in Duitsland. Daarom zal het ook geregisseerd worden door Dorothea Setzer. Dorothea Setzer is een enthousiaste jonge vrouw, woonachtig in Duitsland, en zij heeft dit theaterstuk al verscheidende keren geregisseerd”, aldus Joke Kamphuis.
Vanuit de Protestantse gemeente Wichmond is samenwerking gezocht met de Sint Willibrorduskerk in Vierakker in de persoon van Margreet Gründemann en met de Protestantse kerk in Vorden, met dominee Ruben den Hertog, om het theaterstuk een breder draagvlak te geven. Dit drietal vormt samen met Ben Hiddink, Marja Westervoorde en Joke Kamphuis de commissie die het geheel organiseert.

Toegangskaarten
Het theaterstuk Marcus wordt opgevoerd op zondagavond 14 mei in de Protestantse kerk in Wichmond en maandagavond 15 mei in de Protestantse Dorpskerk van Vorden. Aanvang beide avonden om 20.00 uur. Na afloop zijn er consumpties en een gezellig samenzijn. Toegangskaarten kosten vier euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Bruna in Vorden en bij Bakkerij Besselink in Wichmond. Aan de deur kosten de kaarten vijf euro.