De vrienden Tim, Sem, Toine, Gijs, Sem en Gijs op één van de bezemwagens tijdens de wegraces op de Varsselring. De Hengelose tieners behoren tot de jongste vrijwilligers van de organiserende Hamove. Foto: Luuk Stam
De vrienden Tim, Sem, Toine, Gijs, Sem en Gijs op één van de bezemwagens tijdens de wegraces op de Varsselring. De Hengelose tieners behoren tot de jongste vrijwilligers van de organiserende Hamove. Foto: Luuk Stam

Jonge garde stuwt de Hamove voort: ‘Gezelligheid is de drijfveer’

Sport Hengelo

Jeugdige Hengeloërs maken wegraces mede mogelijk

Door Luuk Stam

HENGELO - Met zes vrienden zijn ze. Voor de foto klimmen de Hengelose tieners even op één van de bezemwagens, maar zodra ze weer aan de slag moeten, verdelen Tim, Sem, Toine, Gijs, nog een keer Sem en nog een keer Gijs zich over de vier wagens. Na elke race op circuit De Varsselring helpen de vrienden bij het ophalen van gecrashte of door technisch malheur stilgevallen motoren. “Prachtig om te doen!”, zegt Toine Meijerink (18). “Je staat met hoge snelheid achterin zo’n bakkie, laadt de motoren in. En je komt vaak rond dus je ziet veel.”

De zes zijn lid van de organiserende Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) en behoren dit raceweekend tot de jongste vrijwilligers. Er zijn langs de baan ook vele vertrouwde gezichten met de bekende oranje Hamove-hesjes te zien, sommigen zetten zich al vele tientallen jaren in voor de vereniging, zijn niet weg te denken van de wegraces en onmisbaar bij de op- en afbouw van dit evenement, maar het is ook juist die jeugd die opvalt. Waar menig vereniging moeite heeft om jonge actieve leden aan zich te binden, gaat dat deze club al jaren opmerkelijk goed af.

Vlaggenpost
Wie zich eenmaal als vrijwilliger in het wegraceavontuur stort, is niet zomaar weer vertrokken. “Jonge garde? Ik zit hier alweer tien jaar!”, zegt Tom Derksen (28), één van de leden van de vlaggenpost in de Van Manenbocht aan de achterzijde van het circuit. Ook Hengeloër Harmen Lubbers (31) mag al bijna tot de ervaren krachten worden gerekend. Via de clubcross werd hij ooit lid van de Hamove. Hij is de tel kwijt, maar het is nu toch zeker zijn zesde, misschien al wel zijn zevende wegrace als vrijwilliger in deze bocht. 

Lubbers zet zich hier graag in. “We zorgen met vlagsignalen dat de rijders weten wat er gaande is”, vertelt hij. “En brokstukken ruimen hoort er af en toe ook bij. Een evenement als dit is alleen maar voor elkaar te boksen met de inzet van heel veel vrijwilligers. Het is daarom goed om te zien dat de club steeds blijft verjongen. Dat er nog weer een hele groep is bijgekomen die nog een slag jonger is dan ons, dat is heel belangrijk voor het voortbestaan van de Hamove. Dat moet ook doorgaan.”

Sem Wesselink (18) – zoon van hoofdbaancommissaris Hans Wesselink – kreeg het allemaal met de paplepel ingegoten. Als kind liep hij hier al rond, nu is ook hij actief op de bezemwagen. “Hartstikke mooi”, klinkt het. “Zo’n groot evenement, veel publiek. En wij hebben altijd schik. Je bent lekker bezig en we werken samen met maar één doel: een mooi evenement neerzetten.” Zijn kameraad Tim Barink (18) knikt: “De jeugd en de ouderen kunnen het goed met elkaar vinden. Het is één grote groep. We doen het met z’n allen.”

Sfeer
Ook Jesse Knol (27) uit Hengelo kwam via de clubcross bij de Hamove. Hij rijdt dit raceweekend de sluitauto, die in de eerste ronde achter de coureurs aanrijdt. In de auto naast hem ook een dokter, een verpleegkundige en de hoofdbaancommissaris. “Ja, dit is wel één van de mooiste dingen om te doen”, erkent Knol, die ook al een week vrij nam van zijn werk om te kunnen meehelpen met de opbouw. “Ik ben zelf groot motorliefhebber, dan draag ik hier graag mijn steentje bij. Mijn grootste drijfveer? Dat is echt de gezelligheid.” 

De sfeer, het eten en drinken na afloop, een stukje muzikale aankleding, het is een factor die in alle gesprekken met de jonge Hamove-leden terugkomt. “Het is gewoon een mooi gevoel als alles weer goed verlopen is”, zegt Toine Meijerink. “En dat we plezier met elkaar hebben gehad. Dat plezier is hier echt een groot ding, die sfeer is de kracht van zo’n vereniging.” De jonge Hengeloërs zullen er volgend jaar tijdens de wegraces zeker weer bij zijn. Sem Wesselink: “Zolang het nog mag bestaan, zullen wij hier denk ik nog wel rondlopen.”