Wesley Ankersmid wordt met gejuich en applaus ontvangen nadat hij zondagmiddag op de Varsselring ook de tweede race van zijn debuutweekend tot een goed einde heeft gebracht. Foto: Luuk Stam

Wesley Ankersmid wordt met gejuich en applaus ontvangen nadat hij zondagmiddag op de Varsselring ook de tweede race van zijn debuutweekend tot een goed einde heeft gebracht. Foto: Luuk Stam

Debutant Ankersmid haalt de finish in bewogen raceweekend

Sport Hengelo

Hengelose coureur genoot van entourage op de Varsselring

Door Luuk Stam

HENGELO – Aan alle zijden van circuit De Varsselring gaan de handen van de toeschouwers de lucht in als Wesley Ankersmid (34) zondagmiddag zijn uitloopronde rijdt. De Hengelose coureur mag dan in het achterveld zijn geëindigd, maar dat de debutant dit weekend beide races in de Supersport-klasse van de BeNeLux Trophy finisht, kan op het enthousiasme van velen rekenen. “Geweldig!”, reageert de thuisrijder even later zelf. “Ik heb bewust heel langzaam uitgereden, echt even het moment gepakt, dit is zo mooi om mee te maken.”

Het is een verhaal dat leest als een jongensboek. Een jaar geleden had Ankersmid nog nooit op een racemotor gezeten. Samen met zijn vrienden en dorpsgenoten Bart Roenhorst en Tom Kreunen – eveneens dertigers – bedacht hij het plan om in 2024 mee te doen aan de races in Hengelo. Ze kochten alle drie dezelfde motor en maakten samen hun eerste kilometers, maar afgelopen winter kwam het plan van Ankersmid in een stroomversnelling. Hij ging tot twee keer toe trainen in Spanje en besloot niet te wachten tot 2024. Hij wilde er dit jaar op de Varsselring al bij zijn.

Losgelopen olieslang
Zijn doel voorafgaand aan dit weekend: kwalificeren voor de wedstrijden en die finishen. Dat kwalificeren gaat op de eerste dag van dit raceweekend bepaald niet zonder slag of stoot. In de eerste training op zaterdagochtend komt de Hengeloër ten val in de chicane als gevolg van een losgelopen olieslang. Zijn motor blijkt op korte termijn niet te repareren. Op een geleende motor – in allerijl zijn hier zijn eigen kappen op gezet – rijdt Ankersmid alsnog de tweede kwalificatie. Als 34ste plaatst hij zich voor de races, waarin 35 rijders mogen starten.

In de race op zaterdagmiddag eindigt de debutant als 26ste. Zondag wordt hij 20ste. In die race staan minder rijders aan de start en er zijn heel wat uitvallers, maar het zal de Hengelose coureur een zorg zijn: zijn doel is bereikt. Het uitrijden voelt voor hem als een overwinning. “Al heb ik wel echt gasgegeven, hoor”, klinkt het. “Ik heb tegen het eind nog geprobeerd om de rijder voor mij te verrassen, maar in plaats daarvan maakte ik zelf een foutje en werd ik ingehaald. Daarna was het echte pushen er wel af, toen ging de gedachte op finishen.”

Als de finishlijn voor de laatste keer is gepasseerd, schiet er onder de helm van Ankersmid van alles door zijn hoofd. “Het moest allemaal even landen”, vertelt hij als de hartslag gezakt is. “Je maakt in zo’n race zoveel mee en sowieso in dit hele weekend, alles is nieuw voor mij. Ik heb genoten van de entourage. Het was heel mooi, maar het waren ook hectische dagen. En ik moet mijn monteurs bedanken: Bart Roenhorst en Danny Kok, zij hebben enorm hard gewerkt om mij te kunnen laten rijden, daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Progressie
Dorpsgenoot Hessel Lubbers (51) eindigt in beide races voor Ankersmid, zaterdag als 22ste, zondag als 15de. Op papier een mindere uitslag dan vorig jaar, want toen werd Lubbers bij zijn debuut 11de in de race. “Maar nu was mijn snelste ronde 4 seconden sneller”, vertelt hij. “Dus ik heb flink progressie gemaakt, daar ben ik heel blij mee. Daarnaast heb ik weer genoten van de sfeer, die is hier uniek. En ik ben blij voor Wesley, dat hij erop is blijven zitten. Hij heeft het nu ook meegemaakt, dat is als Hengeloër toch wel heel bijzonder.”

Lubbers weet nog niet of hij volgend jaar opnieuw als deelnemer van de partij is, want hij is nu ook bestuurslid van de organiserende Hamove. Ankersmid zal er zeker weer bij zijn. En zijn vrienden? “Ik denk dat we volgend jaar maar met z’n drieën mee moeten doen”, zegt Tom Kreunen. Ook Bart Roenhorst is van plan om er dan bij te zijn. De beleving maakte op hem dit weekend alvast veel indruk: “Ik heb Wesley nu gezien, hoe gespannen hij is geweest, het is alsof je in een paar dagen een paar jaar ouder wordt. Maar het gevoel nu, dat is fantastisch.”