Acht Bronckhorster vrijwilligers kregen tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Acht Bronckhorster vrijwilligers kregen tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Foto: Liesbeth Spaansen

Acht Bronckhorster vrijwilligers koninklijk onderscheiden

Maatschappij Bronckhorst Vierakker

‘Lokken met een smoes blijft een fantastische traditie’

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VIERAKKER - Tijdens de lintjesregen voor koningsdag 2023 op 26 april reikte burgemeester Marianne Besselink aan acht bijzondere Bronckhorsters koninklijke onderscheidingen uit in de St. Willibrorduskerk in Vierakker. Rikie Jansen en Ton Rutting werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Harry Vrogten, Gerard van Heusden, Han Veenink, Bennie te Lindert, Ria Klein-Kranenbarg-Lamers en Geert Biesheuvel tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Besselink verwelkomde alle aanwezigen bij de Lintjesregen 2023 in de prachtige St. Willibrorduskerk in Vierakker. Zij sprak dankwoorden uit, in deze kerk de koninklijke onderscheidingen te mogen uitreiken. Deze kerk werd in 2004 bekroond met de belangrijke Europese restauratieprijs, de Bernhard Remmersprijs, de ‘Oscar’ binnen de monumentenzorg en in 2009 verkozen tot mooiste kerk van Gelderland.

Zij sprak alle decorandi persoonlijk toe, en bedankte familie, vrienden en kennissen die al maanden bezig zijn met de voorbereidingen. “Ik vind het leuk om allen hier te ontmoeten. Het lokken met een smoes blijft een fantastische traditie”, bekent zij lachend. Net als elk jaar wezen deze vrijwilligers andere vrijwilligers aan die veel meer doen en de onderscheiding meer zouden verdienen.

Harry Vrogten, 85 jaar, uit Hengelo
“U dacht vanmorgen dat u gezellig met uw vrouw in de auto zou stappen bij de kinderen van mevrouw Janssen. De rit voor het verrassingsuitje duurde echter niet lang en nu zit u hier.”
Meer dan 25 jaar heeft Harry kosterswerkzaamheden verzorgd rondom de kerkdiensten in het Atrium van Wittesweide, onderdeel van zorgcentrum De Bleijke in Hengelo. Bij de ‘VIER-de-vrijdagsdiensten’ heeft hij na jaren het stokje kunnen overdragen.
Harry vierde in 2020 het dertigjarig jubileum als scheidsrechter voor volleybalvereniging DVO Hengelo. Voor volleybalvereniging Socii in Wichmond/Vierakker fluit hij al meer dan twintig jaar wedstrijden en leerde een aantal leden de kneepjes van het scheidsrechtervak. Voor de Stichting Triatlon Hengelo is hij al jaren actief als verkeersregelaar. Verder helpt hij bij de organisatie van de avondvierdaagse in Hengelo en is ook hierbij alle avonden verkeersregelaar.
Vanaf 2004 is Harry mantelzorger geweest voor twee inwoners van Hengelo. Hij was klusjesman, taxichauffeur en betrokken buurman.

Gerard van Heusden, 84 jaar, uit Drempt
“U bent vanmorgen ook onder valse voorwendselen meegenomen. Uw echtgenote was jarig en dat zou worden gevierd. Maar we zijn hier vandaag om u in het zonnetje te zetten.”
Gerard was, na het reageren op een oproep in 1997, bestuurslid van het CDA Hummelo en Keppel. In 1998 werd hij gekozen tot voorzitter. Ook is hij medeoprichter van het eerste uur van de Stichting Samenwerken Welzijn Bronckhorst en vanaf het begin penningmeester van de stichting. Hij leverde een grote bijdrage aan het verder activeren van het welzijnswerk (onder andere schuldhulpmaatje en zorgloketten) en spande zich jarenlang in voor het welzijn van de meest oudere en kwetsbare inwoners van Bronckhorst.
Hij was in 2005 initiatiefnemer van de stichting die wandelpaden in Hummelo en Keppel ontwikkelt en beheert. “U was de drijvende kracht, altijd uiterst gedreven en actief.”
Samen met de heer Maalderink besloot hij om Stichting Welzijn Ouderen in Hummelo en Keppel nieuw leven in te blazen en hij had een grote rol bij de oprichting van de Gebruikersvereniging Gezondheidscentrum Hoog-Keppel.

Han Veenink, 82 jaar, uit Hengelo
“Mijnheer Veenink, u zou vanochtend heel ergens anders naartoe gaan met uw kleindochter. Deze kerk binnenlopen wilde u niet, het leek of er een begrafenis aan de gang was.” Het tegendeel was waar. “U bent gelukkig bij een feestelijke bijeenkomst.”
Han was tot zijn 55ste jaar in Hengelo, bijna twintig jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer. Hij is tot heden nog elke eerste maandag in de kazerne aanwezig.
Hij is vrijwilliger bij de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) in Hengelo. Daar is hij actief in de sportcommissie, crosscommissie, commissie veteranenrit, de off-road commissie en is betrokken bij de jaarlijkse organisatie van de wegrace op het stratencircuit De Varsselring. Naast deze activiteiten verzorgt hij ook de jaarlijkse winterwandeltocht.
Bij de Marktvereniging in het dorp zet hij kramen op en is hij veilingmeester. Op het terrein van De Hietmaat steekt hij de handen uit de mouwen om parcoursen te bouwen en is inzetbaar als verkeersregelaar bij evenementen. Nadat hij als muzikant bij de Koninklijke Harmonie Concordia in Hengelo was gestopt, bleef hij als vrijwilliger een actief betrokken lid.

Bennie te Lindert, 75 jaar, uit Halle
“U bent naar Vierakker gelokt in de veronderstelling dat u de subsidie die u had aangevraagd voor de Halmac zou komen toelichten. Ik moet u teleurstellen, geen subsidie maar wel een koninklijke onderscheiding.”
Bennie is al 55 jaar lid van de Halmac en 45 jaar vrijwilliger bij de club uit Halle. Hij was 36 jaar bestuurslid en organiseerde vele evenementen. Mede door zijn tomeloze inzet is de Halmac gegroeid naar een grote en unieke vereniging, die Halle in de motorcrosswereld op de kaart zet. Hij was ook betrokken bij de organisatie van de Supermoto in Zelhem en de ijsspeedway wedstrijden. En natuurlijk bij de Zwarte Cross bij de Halmac. Na het neerleggen van zijn bestuurstaken bleef hij actief in de circuitcommissie. Het belangrijkste doel van zijn inzet is het circuit in optimale staat te brengen en te houden. “Ik kwam een bijzondere taak tegen: u maakt ‘aardbollenstoffeerders-plannen’. Wat is het?” Bennie dacht aan ‘aardbodemstoffeerders’.

Ton Rutting, 75 jaar, uit Vorden
“U was vanochtend onderweg naar Assen als ondersteuner van iemand die vandaag koninklijk onderscheiden werd. U bent zo plichtsgetrouw dat geen enkele smoes zwaar genoeg was om u daar weg te houden.” Zo werd in Assen de bijeenkomst een uur verzet en de dochter zou hem bij het station in Zutphen afzetten. “Maar ze was de weg kwijt en toen was u in Vierakker.”
“Uw hart ligt bij de politie waarvoor u 43 jaar heeft gewerkt.” Onder meer was hij lid en leidinggevende Mobiele eenheid, adjunct-directeur Rechercheschool Warnsveld en directeur Internationale Politie Onderwijs Politieacademie. Na zijn pensionering was hij lid en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van beroep voor politie-examens. Hij was in 1978 medeoprichter en voorzitter van het International Police Association (IPA). Vanaf 2010 tot heden is hij voorzitter van de Algemene Advies Commissie IPA Nederland.
Daarnaast verrichtte hij diverse vrijwilligersactiviteiten voor de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg, het Heiligenbeeldenmuseum, de Parochie HH Twaalf Apostelen, geloofsgemeenschap Vorden/Kranenburg, als bestuurslid CDA Vorden, secretaris Stichting tot behoud erfgoed en bestuurslid Slachtofferhulp Achterhoek.
Ton schreef jaren aanbevelingsbrieven voor anderen. “Iedereen vindt het meer dan tijd worden om zelf een koninklijke onderscheiding te krijgen.”

Rikie Jansen, 74 jaar, uit Hummelo
“Mevrouw Jansen, u werd vanmorgen met de limousine opgehaald omdat er een promotiefilmpje gemaakt moest worden. Om het helemaal echt te laten lijken zat de video-boy al in de limo. We kennen u allemaal als ‘tante Rikie’ en u bent al meer dan 25 jaar het boegbeeld van de Zwarte Cross.”
In 1997 heeft een vriendengroepje uit Hummelo, waaronder uw zoon André, plannen gemaakt voor een feestje vol spektakel: met wat muziek, crossmotoren en zonder vergunning. Een ‘zwarte’ cross dus.” Ze stond op het podium, haar status werd steeds meer uitgebreid en werd de verpersoonlijking voor alles waar de Zwarte Cross en de Achterhoek voor staan: saamhorigheid, tolerantie, nuchterheid, gezelligheid en een lach. Dit doet zij op geheel eigen wijze en volstrekt unieke manier. In 2020 werd ze 70 jaar, maar werd vanwege corona pas in 2022 uitgezwaaid als festivaldirectrice.
Zij is een groot voorvechtster van de Achterhoekse taal en in samenwerking met de Ideefabriek Achterhoek zijn twee verhalenboeken verschenen waarvan één in 2017 bekroond is tot het beste boek van de Achterhoek en Liemers. “Daarnaast bezoekt u regelmatig scholen om aan klassen te vertellen over de Achterhoek en het belang van de Achterhoekse taal.”

Ria Klein-Kranenbarg-Lamers, 69 jaar, uit Vorden
“U zou vanmorgen met uw zoon naar een workshop gaan om chocolade te gaan maken. Er waren heel toevallig twee mensen uitgevallen.” Dat vond Ria leuk, maar “ik vond wel dat hij er netjes uitzag.” Omdat de woensdag heilig is vanwege het bridgen, moest nog een smoes worden verzonnen.
Ria is sinds medio ’70 vrijwilligster bij de Protestantse gemeente Wichmond. Zij zet zich sinds jaar en dag in voor de lokale gemeenschap, voornamelijk in en rondom Wichmond. Zij verricht verschillende werkzaamheden voor de kerk (van schoonmaken tot bestuur) en is actief bij de Oecumenische Vrouwen Groep, EHBO, Stichting 4-5 mei in Wichmond en doet collectes, waaronder de Brandwondenstichting en Maag Lever Darmstichting. De grootste bijdrage levert ze via De Zonnebloem afdeling Vierakker-Wichmond waarvan zij één van de oprichtsters was in 1986. Ze was onder meer penningmeester, deed bezoekwerk en regelt nog steeds veel voor de gasten van de Zonnebloem vakanties.

Geert Biesheuvel, 67 jaar, uit Zelhem
“U bent naar Vierakker gelokt om te sparren met de Kapitein over de toekomst van de Thuisfrontafdeling van de Marechaussee. Toch vertrouwde u het niet en het was een klus om u hier te krijgen, maar een leugentje om bestwil mag op een dag als vandaag.”
Geert was in zijn werkzame leven lid van de Koninklijke Marechaussee. Tot aan de tweede wereldoorlog werden operationele taken te paard uitgevoerd. Na 1945 keerden de bereden eenheden niet terug in de organisatie. Geert leverde vanuit zijn functie op vrijwillige basis een belangrijke bijdrage aan het weer tot leven brengen van de operationele taken die te paard werden uitgevoerd. Hij slaagde erin een professioneel bereden ere-escorte op te zetten die zowel landelijk als internationaal een voorbeeld is geworden voor politiële en militaire bereden eenheden. Als vicevoorzitter van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten organiseerde hij een groot aantal evenementen zoals de thuisfront infodagen, survival, Kerst/Pasen en sinterklaasviering. Hij droeg bij aan de veiligheid en succes van concoursen zoals Indoor Brabant, Champion Arnhem, World Equestrian Games Den Haag en Jumping Amsterdam. Deze werkzaamheden verrichtte hij op vrijwillige basis en naast zijn normale taken bij de Koninklijke Marechaussee.

De gedecoreerden werden na de huldigingen in het Grand Café Bij Ludger in het Ludgerusgebouw ontvangen met koffie, thee en een lintjescake. Daarna proostte burgemeester Besselink met alle aanwezigen op de koning. Het gezelschap praatte na tijdens een lunch.

Burgemeester Marianne Besselink spreekt de decorandi toe.
Harry Vrogten uit Hengelo: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Gerard van Heusden uit Drempt: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Han Veenink uit Hengelo: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Bennie te Lindert uit Halle: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Ton Rutting uit Vorden: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Rikie Jansen uit Hummelo: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Ria Klein-Kranenbarg-Lamers uit Vorden: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Geert Biesheuvel uit Zelhem: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Liesbeth Spaansen
Feestelijke bijeenkomst in het Grand Café Bij Ludger in het Ludgerusgebouw in Vierakker. Foto: Liesbeth Spaansen
De aanwezigen en burgemeester Besselink brengen een toost uit met oranjebitter op Koning Willem-Alexander. Foto: Liesbeth Spaansen
Grand Café Bij Ludger in het Ludgerusgebouw in Vierakker. Foto: Liesbeth Spaansen