Een van de kruiswegstaties in de Remigiuskerk in Steenderen: Jezus voor Pilatus. Tekening: Hans Gerversman
Een van de kruiswegstaties in de Remigiuskerk in Steenderen: Jezus voor Pilatus. Tekening: Hans Gerversman

Expositie van kruiswegstaties in Remigiuskerk in Steenderen

STEENDEREN - In de Goede week, van Palmzondag tot en met tweede Paasdag, van 2 tot en met 10 april, zullen in de Remigiuskerk in Steenderen aan de Dorpsstraat 20 een aantal hedendaagse kruiswegstaties te zien zijn. Verschillende kunstenaars uit het hele land hebben hun werken ter beschikking gesteld voor deze tentoonstelling. Ook is er een aantal separate kunstwerken te zien, die betrekking hebben op één statie. De tentoonstelling, opgezet door de plaatselijke commissie, is gratis toegankelijk en geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De kruisweg
De kruisweg is een weergave van de lijdensweg van Jezus Christus zoals beschreven in de Bijbel. Deze bestaat uit veertien voorstellingen, vanaf de veroordeling van Jezus door Pontius Pilatus tot aan zijn dood op Golgotha. In kloosters en kerken zijn deze staties al eeuwenlang te bewonderen, in de Remigiuskerk zijn dit jaar hedendaagse varianten hierop te zien.

Hoe kijken kunstenaars aan tegen dit verhaal uit de lijdenstijd? Bijvoorbeeld het in nazi-Duitsland gesitueerde lijdensverhaal door de Utrechtse kunstenaar en classicus Hans Gerversman (1929-2009). Een verrassende, maar ook indringende invalshoek. En daarnaast een door Hanneke Franken uit Haarlem getekende lijdensweg, die tot in essentie is teruggebracht met slechts enkele lijnen. Deze wordt begeleid door treffende teksten van Gregory Brenninkmeijer.

Gelderse Kerken
De Remigiuskerk in Steenderen is een aantal jaren geleden overgedragen aan de Stichting Gelderse Kerken. Deze stichting zet zich al bijna 50 jaar in voor het behoud van monumentale, oude kerken. Een plaatselijke commissie zorgt voor de exploitatie, het dagelijks onderhoud, en regelt goed gebruik en verhuur. Ter ondersteuning hiervan is als faciliteit onder andere een nieuwe keuken geplaatst.