De band DONDER. Foto: Mark Koeleman Fotografie.nl

De band DONDER. Foto: Mark Koeleman Fotografie.nl

DONDER is ’t ni-je geluud uut de Achterhoek

Muziek

HENGELO - Achterhoekse Punkrock en Rockabilly in café De Zwaan te Hengelo. Op zaterdagavond 25 maart treden de bands DONDER en Rumblin’ Rat Rods op in dit roemruchte café aan de Spalstraat. 

Al jaren hebben de gebroeders Jolink hier opgetreden met hun vorige band Grolschbusters. Dennie was toen accordeonist en Herbert de drummer. Toen die band na 28 jaar in 2017 stopte, ontstond bij hen een gedachte die hen maar niet losliet: een Achterhoekstalige punkrockband, maar dan zelf de gitaren oppakken! 

De coronacrisis voorkwam een snelle route naar het podium. “Dan maar binnendoor!”, dachten de broers. Tijdens de lockdowns zijn een hoop nummers geschreven en was er meer dan genoeg tijd om andere bandleden te vinden. Willem, Peter en Martijn kwamen bij de band en toen ging het hard. De EP ‘Januskop’ werd in de zomer van 2022 opgenomen en de eerste optredens gepland… De rest wordt geschiedenis…

Een goed gevulde popzaal van Poppodium DRU beleefde op 16 december 2022 de vuurdoop van DONDER. Maar liefst 22 nummers werden vol verve gebracht, met als rode draad de ‘donderpreaken’ van punkpoëet Willem Hengeveld. “Dit smek noar meer!”, aldus zanger Martijn Gerritsen. Het nieuwe jaar begon goed met een uitverkochte show in Willemeen te Arnhem met de Drentstalige punkrockband Skroetbalg. In De Zwaan spelen ze een 100% volgas set.

DONDER brengt punkrock en Achterhoekse streektaal samen. Ze spelen eerlijke nummers over vallen en opstaan, ergernissen en getelde zegeningen. Muzikaal hebben ze twee gezichten: Ruige gitaarrifs, pompende baslijnen en energieke drums afgewisseld met ingetogen semi-akoestische nummers. In een doorleefd stemgeluid klinken pieken en dalen en de punkpoëzie komt als een donderpreek.

In De Zwaan 

speelt 

DONDER 

een 100% 

volgas set

De tweede band die zal optreden is Rumblin’ Rat Rods, een driemans formatie die bestaat uit Josta Scheers, René Lansink en Wim Menting. Dankzij de brede muzikale achtergrond en interesse van de drie bandleden, wordt er een mix van deze diverse muziekstijlen gespeeld, zoals (ruige) Rockabilly en Rock ‘n’ Roll, gecombineerd met Surf en een vleugje Country, met als basis de jaren vijftig. De muziek wordt met veel klasse, stijlvol en met verve gebracht.