Vrijwilligster Silvie Bergervoet nam het initiatief voor een ruilkast in het dorpshuis in Keijenborg: ‘Zo leuk dat mensen er al volop gebruik van maken!’ Foto: Luuk Stam
Vrijwilligster Silvie Bergervoet nam het initiatief voor een ruilkast in het dorpshuis in Keijenborg: ‘Zo leuk dat mensen er al volop gebruik van maken!’ Foto: Luuk Stam

Ruilkast in De Horst is er ook om gezelligheid aan te trekken

Maatschappij

Naast ruilkast is nieuwe koffiehoek in het Keijenborgse dorpshuis geopend.

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Silvie Bergervoet heeft deze donderdagochtend enkele nieuwe items ontdekt in de net geplaatste ruilkast van dorpshuis De Horst in Keijenborg. Een koffie- en een theepot, die stonden er net voordat ze aanschoof voor dit interview nog niet. Ze zijn er zojuist door iemand neergezet, zonder dat de initiatiefneemster voor de komst van deze kast er iets van gezien heeft. “Zo leuk dat mensen er al volop gebruik van maken!”, aldus Bergervoet, één van de vrijwilligsters in dit dorpshuis, haar man Emiel is hier de beheerder. 

Zijn vrouw Silvie wilde in het dorpshuis iets doen om duurzaamheid te bevorderen, een mogelijkheid creëren om spullen uit te ruilen. Spullen die zonder enige functie bij mensen thuis in de kast staan, maar die voor iemand anders nog goed bruikbaar zijn. De afgelopen maanden stond er het dorpshuis al een tijdelijke kast. Die wisten mensen al te vinden, al heel wat spullen zijn uitgeruild. Tijdens de wekelijkse Keikamer wordt deze donderdagochtend 26 januari onder het toeziend oog van enkele tientallen aanwezigen de nieuw geplaatste luxe wandkast officieel in gebruik genomen.

Criteria
Die kast is al gevuld met onder meer beeldjes, spullen voor in de keuken en speelgoed, met name veel puzzels. Ook spullen als sieraden, wanddecoratie en linnengoed zijn hier van harte welkom. Om het aanbod te tonen, plaatst Bergervoet geregeld foto’s op de Facebookpagina ‘Ruilkast’. De criteria zijn simpel: alles moet heel, schoon en bruikbaar zijn en in de kast passen. Geen grote elektrische apparaten dus, ook geen kleding en schoenen, geen boeken (daar zijn straatbibliotheken voor, zo is de gedachte), geen meubels en geen etenswaren.
Het principe is dat iemand die hier iets meeneemt ook iets terugplaatst. “Echt een ruilkast, dat is het idee”, zegt Bergervoet. “Maar ik hoop dat we hiermee ook mensen bereiken die een smalle beurs hebben. Die bijvoorbeeld niet de middelen hebben om een verjaardagscadeautje te kopen. Die kunnen hier rustig een puzzel meenemen, er staan hier splinternieuwe puzzels tussen. En daar hoeft dan natuurlijk niks voor terug te komen.”

Ontmoetingsplek
Naast de kast zijn drie nieuwe tafels met stoelen geplaatst, die samen de nieuwe koffiehoek van De Horst vormen. “We hopen dat de ruilkast ook gaat werken als een uitnodiging om hier gewoon even binnen te lopen, los van de activiteiten die hier plaatsvinden”, zegt Jan Schot, bestuurslid van de stichting dorpshuis De Horst. “Om even te kijken van: wat staat er in de kast. Maar ook om hier samen gezellig een kop koffie te drinken. Zodat het hier ook steeds meer een ontmoetingsplek wordt.”

Verloting
Het geheel kostte zo’n 3.000 euro, alles is gesponsord door particulieren, bedrijven en verenigingen. Zo hield voetbalvereniging Keijenburgse Boys een verloting waarvoor lokale bedrijven prijzen beschikbaar stelden. Ook kwam een deel van het geld vanuit het Samen voor de buurt-project van de Regiobank, waar Bergervoet haar idee indiende.
Ook de Keijenborgse Alwien Seesing is er blij mee, ze is geregeld in De Horst te vinden, om te bridgen of om als vrijwilligster koffie te schenken. “Ik heb net borstbeeldjes in de kast gezet, daar was ik zelf op uitgekeken, die had ik al zolang”, zegt Seesing. “En ik had van de week al een ander beeldje mee naar huis genomen. Er was gisteren al iemand bij mij, die zei: ‘Wat heb je daar een mooi beeldje staan.’ Ik zeg: ‘Ja, dat komt uit de ruilkast van De Horst.’ Zo gaat het van mond tot mond. Ik vind het een heel leuk initiatief.”
En die koffie- en theepot, daar weet Jan Schot meer van. “Die stonden bij ons al heel lang in de keuken en werden niet meer gebruikt”, vertelt het bestuurslid van De Horst. “En ik had hier gisteren een vogelhuisje meegenomen, dan moet er dus ook iets terug. Dat is ook het mooie: alles gaat hier met dichte portemonnee. Voor zo’n vogelhuisje betaal je in de winkel zo 25 euro. Hier ruil je het met iets anders.” Silvie Bergervoet steekt lachend – want het pottenmysterie is opgelost – haar duim op. “Oh, heel goed, heel goed!”

Dorpshuis De Horst in Keijenborg is geopend op maandag, dinsdagavond, woensdagochtend (9.30 - 11.30 uur) en op woensdagmiddag. Op deze momenten is de beheerder aanwezig en is er koffie te drinken in de koffiehoek. Gedurende de rest van de week zijn er wisselende openingstijden.