Krantenknipsel van lang geleden. Beeld: Archief Willy Hermans

Krantenknipsel van lang geleden. Beeld: Archief Willy Hermans

Hengelo 100 jaar geleden

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 100 jaar terug in de tijd naar het dagelijkse leven uit januari 1923.

Door Willy Hermans

— Oudejaarsdag deed de Rijkspolitie van hier, tezamen met de Zelhemsche politie een inval ten huize van den verlofhouder O.J.P. in de Velswijk op de Witte Brink, gemeente Zelhem, alwaar een groote hoeveelheid gedistilleerd in beslag werd genomen. Tegen den overtreder is proces-verbaal opgemaakt.

— Nieuwjaarsdag had een bepaald rustig verloop. Als gewoonlijk bracht de muziekver. Concordia 's middags 12 uur een ovatie aan den Burgemeester en trok daarna alle dorpsstraten door. De rest van den dag was alles kalm.

— Vrijdagmiddag j.l. werd door den veldwachter te Slaa te Baak, een troep stroopers, waarbij de gebr. O., gewapend met 'n geweer, betrapt, jagende op het jachtveld van de heeren Helmich van Baak.
— We vernamen dat maandagavond ca. half zes op weg naar huis zijnde vanaf dorp, zekere F. werd aangerand in Riefelerdijk. Een worstelpartijtje waarbij beide partijen te water raakten in een sloot, was 't resultaat voor den aanvaller.
— Toen woensdagmiddag de tram van drie uur arriveerde, werd op de Vordenscheweg het paard van de groentekoopman M. alhier, die met zijn beladen groentekar van die zijde kwam schichtig en kwam in een achterwaartsche beweging in aanraking met de tram, met gevolg dat de diverse groenten deels over de weg werden geslingerd. Persoonlijke ongelukken of materieele schade kwamen gelukkig niet voor.
— Uit de R K. Middenstandsbond de Hanze, de A.B.T.B. en 't Kruisverbond alhier had zich voor eenigen tijd een commissie gevormd, welke zich beijverde de beschikking te krijgen over een localiteit die ingericht zou worden voor vergaderzaal van Katholieke corporaties. Dat deze commissie hier alleszins in is geslaagd, bleek woensdagavond bij de opening. De oude R.K. bewaarschool was voor dit doel gerequireerd en 't moet gezegd zeer netjes en echt huiselijk ingericht en bemeubeld.
Pastoor Verheuvel opende met gepaste woorden, waarbij Z.EW. 't initiatief huldigde en tevens dank bracht voor de milde bijdragen, waardoor de commissie in staat was gesteld haar doel te bereiken. Hierna was 't woord aan den heer de Bruin, Ieeraar aan de Ambachtsschool te Zutphen, die hedenavond voor den Middenstandsbond 'n lezing zou houden over Electriciteit.
Spr. schetste 't ontstaan, ontwikkeling en de werking der electriciteit, verduidelijkt door verschillende proeven. Van de gelegenheid tot vragen stellen over 't behandelde onderwerp werd druk gebruik gemaakt en zeer ten genoege der vragers alles door den spreker beantwoord. De heer Geurts was de tolk der ca. 60 aanwezigen door den heer de Bruin aan 't slot te bedanken voor zijn leerrijke uiteenzetting.

— Van een boodschap per fiets huiswaarts werd de landbouwer G. E. donderdagavond op 't kruispunt Dunsborg - Aa!tenscheweg door 2 nog onbekende personen aangevallen. Juist op tijd de situatie waarnemend was E. het tweetal iets te vlug af, zette fluks zijn fiets aan den kant en ging in plaats van af te wachten zelf tot het offensief over. Toen hij z'n aanranders voldoende afgerammeld had werd den weg vervolgd of er niets was gebeurd.

— 't Was heden vrijdagmorgen geen vliegmachine, zooals velen meenden die op 't gebrom afgingen om eens poolshoogte te nemen. Enkelen meenden zelfs al opwaartsche bewegingen van verre te zien, edoch naderbij gekomen bleek dat H. Huiskes in de Kervelenk door middel van een tractor (stoomploeg) een weide liet scheuren. Dit werk trok vele nieuwsgierigen, 't was trouwens ook de 1e maal dat in deze gemeente met een dergelijk landbouwwerktuig gewerkt werd. Gezien 't verrassend resultaat zal 't stellig navolging vinden.

— Dat niet iedereen zich aan 't nieuwe weet aan te passen toonde een ingezetene alhier, die nu ruim een maand electrisch licht brandt en thans de geheele installatie weer laat uitbreken.

— Op groote schaal had de firma Van Nelle te Rotterdam alhier uitnoodigingen rondgezonden om hare bioscoopvoorstelling te bezoeken, die dinsdagavond werd gegeven in 't Feestgebouw. Dat deze firma haar doel heeft bereikt, bleek wel uit de volle zaal welke tot in alle hoeken gevuld was. Na een inleidend welkomstwoord door een der vertegenwoordigers van V. Nelle werd de theefilm afgedraaid. Vanaf de plantage tot aan de verbruiker in Holland werden de bezoekers achtereenvolgens door de bioscoop op de hoogte gebracht van de verbouw der theeplant, de behandeling, export enz. Alhoewel 't een zuivere reclame was, viel 't toch zeer in den smaak van de talrijke aanwezigen.