Kerk in Kiev, Oekraïne. Foto: Pixabay/Richard Mccall
Kerk in Kiev, Oekraïne. Foto: Pixabay/Richard Mccall

Thema-avond: Byzantijnse liturgie

Religie

HENGELO - Op 12 januari 2023 organiseert de werkgroep Ontmoeting en Inspiratie van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. een lezing met pastoor Harry Scheve over het thema ‘Byzantijnse liturgie in relatie tot de kerk in Oekraïne’. De zaal van Ons Huis aan de Beukenlaan 30 in Hengelo Gld. is open om 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur.

Februari van het jaar 2022 zal in de annalen van de Europese geschiedenis ingaan als een begin van een langdurige oorlog tussen de Oekraïne en Rusland. Ongekend dat er een geopolitieke oorlog gaande is, waarvan gedacht werd dat deze vorm van oorlog voeren allang tot de geschiedenis behoorde. Niets is minder waar. Nederland wordt geconfronteerd met een groot aantal vluchtelingen uit de Oekraïne, waardoor er hier ook direct kennis wordt gemaakt met een rijke historie van de Slavisch Orthodoxe kerken.

Op 12 januari zal Harry Scheve, pastoor parochie Twaalf Apostelen en Byzantijns priester van de geloofsgemeenschap Wladimir Hengelo (Overijssel) een inleiding verzorgen over de rijke traditie van deze kerken, die hun oorsprong vinden in de Byzantijnse traditie zoals bekend in Griekenland, Klein Azië en het Midden Oosten. 

Met een aantal korte schetsen probeert hij de luisteraars mee te nemen in een stuk Europese geschiedenis en spiritualiteit van de Oosters Orthodoxie. Met wat liturgische attributen zal het verhaal van de rijke liturgie van deze kerken zichtbaar worden gemaakt. Uiteraard zal de Byzantijnse muziek ook ter sprake komen.

Meer info bij de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting, via Jo van Aken, 0575- 461800 of jo.vanaken@gmail.com of Frida Meints, 06-51007904 of f.meints@gmail.com

Kosten: vrije gift.