Crescendo repeteert in Ons Huis voor het aankomende concours. Foto: Karin Romeijnders
Crescendo repeteert in Ons Huis voor het aankomende concours. Foto: Karin Romeijnders

Crescendo Hengelo neemt deel aan MBGF-concours

HENGELO/ZUTPHEN - Na een intensieve voorbereidingsperiode gaat muziekvereniging Crescendo uit Hengelo Gld op 26 november op concours in de Hanzehof. In deze prachtige concertlocatie aan de Coehoornsingel 1 in Zutphen zal de harmonie om 11.15 uur optreden. Meerdere orkesten uit heel Nederland zullen op deze zaterdag meedoen. Het concours wordt georganiseerd door de Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF).

Crescendo neemt eens per vier of vijf jaar deel aan een concertconcours. Het orkest komt uit in de derde divisie. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest.
Een vakkundige jury beoordeelt het orkest op intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. Juryleden dit jaar zijn Durk Lautenbach, Maurice Hamers en nieuwkomers Anno Appelo en Martien Maas. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend.
Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een derde, tweede, of eerste prijs te behalen. De punten zijn belangrijk voor promotie, degradatie of handhaving, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen.

Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren. Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde.

Onder leiding van Willy Beudel hebben de leden van Crescendo Hengelo zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd, waarbij alle puntjes op de i zijn gezet. In aanloop naar het concours hebben de muzikanten deelgenomen aan groepsrepetities en een try-out concert in Gramsbergen. Een periode van samenwerking met het orkest naar een mooi resultaat, waarbij de weg belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat.
Het programma dat Crescendo zal spelen duurt zo'n 35 minuten en bestaat uit drie stukken. Het inspeelwerk is ‘Ammerland' van Jacob de Haan. Proef de sfeer van deze betoverende streek gelegen aan het Zwischenahner Meer, het landelijke Ammerland.
‘Cry of the Falcon', een compositie waarin Kevin Houben geïnspireerd door mythologische gegevens het thema ‘gerechtigheid' belicht, opent met een plechtig en statisch gedeelte waarin het centrale thema naar voren komt. Dit wordt later in het koraal verder uitgewerkt en door de hele compositie heen uiteengerafeld in verschillende motieven.
‘Ouverture to a new Age' werd in 1995 door Jan de Haan gecomponeerd ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in de provincie Friesland. Het werk opent met een feestelijke inleiding die wordt gevolgd door een snel en ritmisch gedeelte. Een cadens, gespeeld op klarinet, luidt een contrasterend langzaam deel in, dat via een lang crescendo uitkomt op een herhaling van het ritmische begindeel. De afsluiting van deze ouverture wordt gevormd door een ‘processie naar een nieuw tijdperk'.
Komt allen kijken en neem liefhebbers mee! De entree bedraagt 10 euro. De leden van Crescendo ziet een ieder graag op 26 november in de Hanzehof in Zutphen.