Jakob Strating (Repair Café), Carola Derksen (Markenheem) en Geert Jan Oosterhuis (Stichting Hulpdienst) organiseren samen op woensdagmiddag 23 november een rollatorcheck in het atrium van appartementencomplex Wittesweide in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Jakob Strating (Repair Café), Carola Derksen (Markenheem) en Geert Jan Oosterhuis (Stichting Hulpdienst) organiseren samen op woensdagmiddag 23 november een rollatorcheck in het atrium van appartementencomplex Wittesweide in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Rollatorcheck in Hengelo moet ongelukken voorkomen

Maatschappij

Check vindt plaats op woensdag 23 november in gebouw Wittesweide in Hengelo.

Door Luuk Stam

HENGELO – Slecht werkende remmen, loszittende handvatten, een defect inklapmechanisme of scherpe uitstekende delen. Het zijn gebreken aan rollators die wijkverpleegkundige Carola Derksen (Markenheem) regelmatig tegenkomt. “Bijna alle ouderen waar wij komen, hebben een rollator”, vertelt ze. “En ze hebben vaak niet in de gaten dat bijvoorbeeld zo’n kapot handvat ineens kan losschieten. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.” 

Om dit soort problemen te voorkomen of te verhelpen, organiseert zorgorganisatie Markenheem op woensdag 23 november een rollatorcheck, in samenwerking met de Stichting Hulpdienst Hengelo en Keijenborg en het Hengelose Repair Café. De check vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur in het atrium van appartementencomplex Wittesweide – grenzend aan woonzorgcentrum De Bleijke – in Hengelo. De ingang is te vinden aan de Steintjesweide.

Monteurs
Tijdens de check zullen hier vier monteurs van het Hengelose Repair Café aanwezig zijn om de benodigde reparaties uit te voeren. “Het idee is dat de mensen een kop koffie of thee kunnen drinken terwijl de monteurs aan slag gaan om het probleem te verhelpen”, zegt Jakob Strating van het Repair Café. “Als dat niet direct mogelijk is, maken we een afspraak met die mensen. Als ze de rollator even kunnen missen, nemen we ’m mee en kunnen ze die op een later moment afhalen of laten afhalen bij het Repair Café.”

Twee keer eerder organiseerden het Repair Café en de Stichting Hulpdienst samen een rollatorcheck, vier jaar terug voor het laatst. Toen aan de Kastanjelaan, in samenwerking met Sensire. Zo’n dertig ouderen lieten hier destijds hun rollator nakijken. Strating en zijn medemonteurs verhielpen er heel wat gebreken en zagen ook de noodzaak. “Op een heleboel rollators kun je ook zitten, maar dan moeten de remmen wel de wielen blokkeren”, klinkt het. “Als die remmen niet goed werken, is het levensgevaarlijk als je erop gaat zitten. Dan schiet dat ding ineens achteruit met alle gevolgen van dien.”

Naast de monteurs zullen deze woensdagmiddag ook leden van het valpreventieteam van het Hengelose gezondheidscentrum De Eik aanwezig zijn, onder wie een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij zullen tips geven over het veilig omgaan met de rollator. Ook zal er aandacht zijn voor de afstelling. “Mensen lopen er vaak ook niet goed achter, meestal doordat een rollator te hoog of juist te laag staat afgesteld”, vertelt wijkverpleegkundige Derksen. “Daardoor is er ook een groter risico om te vallen. Of mensen krijgen rugproblemen.”

Uitje
De wijkverpleegkundige noemt de rollatorcheck een heel mooi initiatief. “Prachtig dat dit zo wordt opgezet in het dorp. Preventief werken is altijd goed. En het is ook het sociale gebeuren. Voor mensen is het echt een uitje.” Ook voorzitter Geert Jan Oosterhuis van de Stichting Hulpdienst benadrukt daarom nog maar eens dat er koffie en thee is: “Het wordt een gezellige middag, maar ook een middag die mensen doet beseffen dat het goed is om de staat van hun rollator in de gaten te houden. Dat het niet alleen een kwestie is van zo’n ding aanschaffen, maar dat ook het onderhoud heel belangrijk is.” 

Het idee van de Stichting Hulpdienst en het Repair Café is om de rollatorcheck vanaf nu weer eens in de twee jaar te gaan organiseren, afwisselend in samenwerking met zorgorganisaties Markenheem, Sensire en Buurtzorg. Daarnaast kunnen mensen altijd terecht bij het Repair Café, dat iedere eerste en derde donderdagmiddag van de maand van 15.00 tot 20.00 uur is geopend aan de Kerkstraat 15 in Hengelo. “Vier jaar terug waren er ook mensen die niet konden op de dag van de check, maar een week later met hun rollator naar het Repair Café kwamen”, vertelt Strating. “Ook toen hebben we nog heel wat rollators gerepareerd.”