Anders zijn, binnen de
gemeenschap, een klein verschil?

HENGELO - Op 6 oktober organiseert de werkgroep Ontmoeting en Inspiratie van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. een thema avond over ‘Anders zijn’ binnen hun (kerk) gemeenschap. De zaal in Ons Huis aan de Beukenlaan 30 in Hengelo is open om 19.00 uur, start 19.30 uur.

Natuurlijk weet iedereen dat niet iedereen hetzelfde is. Maar dat betekent niet dat men ook beseft wat anders zijn dan betekent binnen een structuur van dorp en/of kerk. Mogen en kunnen mensen daar ook echt ‘Anders’ zijn? Is daar dan ook echt ruimte voor? Hoever gaat ons begrip?

“Als God in je hart woont, hoe moet dat dan bij een harttransplantatie?” Het is een vraag van iemand met autisme. Ons geloof en ons taalgebruik zit vol beeldspraak en symboliek – en dat is voor mensen met autisme lastig.

Andere mensen praten wel, maar hebben in sommige situaties geen taal om gevoelens en emoties te uiten. “Een brood kopen? Dat kon ik niet. ‘Dank u’ zeggen als ik in de winkel een snoepje kreeg? Ook niet. Het leverde wel eens geïrriteerde blikken op. Toen ik ouder werd, besefte ik dat ik anders was. Ik heb heel vaak geprobeerd om te praten, me afgevraagd wat me tegenhield, maar het lukte niet.”

Laura is op weg in de ontwikkeling van meisje naar jongen. “Ik zie er uit als een meisje, maar van binnen ben ik een jongen. Jammer genoeg kan ik daarom niet meer meedoen in mijn voetbalteam”, zegt Laura.

Zomaar wat situaties van mensen die anders zijn, dan waar men aan gewend is. Hoe vinden mensen hun plek? Hoe kan men leren dat iedereen mag zijn zoals hij of zij kan en wil zijn. En is daar in de kerk of het dorp daar ook ruimte voor en wat komt men hier dan bij tegen? Over deze vragen wordt met elkaar het gesprek aangegaan, op zoek naar begrip, steun en erkenning.

Dominee Hubertien Oostdijk (moeder en predikant van de PKN kerk in Steenderen) heeft deze avond voorbereid met een aantal belangstellenden en de werkgroep Ontmoeting en Inspiratie van Hengelo Gld. Kosten: vrije gift. Voor vragen, mail f.meints@gmail.com of bel 06 51007904.