De Iesselschotsers tijdens 'Rondje Nederland' in Zutphen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Eddy Boerman

De Iesselschotsers tijdens 'Rondje Nederland' in Zutphen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Eddy Boerman

De Iesselschotsers doen mee met actie Clubsupport

Cultuur

STEENDEREN - Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen is opgericht op 1 december 1981. De naam van de groep is afgeleid van de rivier de IJssel (Iessel) die langs het dorp stroomt. De dansers gaan gekleed in verschillende kostuums van omstreeks 1900, zoals deze werden gedragen in de streek rond de IJssel.

Een paar jaar later is het programma uitgebreid met ‘Rondje Nederland’. Hierin draagt elk paar een klederdracht uit een provincie of streek uit geheel Nederland. Van Groningen tot en met Limburg. Het is een kleurrijke en mooie ‘tentoonstelling’.
Naast optredens in woon-zorgcentra en ziekenhuizen, verzorgen zij ook optredens op markten, braderieën, beurzen, jubilea en andere gelegenheden en kunnen ze weer optreden in het buitenland.
De Iesselschotsers zijn gelukkig nog steeds een groeiende groep. Bij de groepen die niet meer verder gaan, wordt gevraagd of zij de traditionele kleding die over is, mogen overnemen. Hiermee kan het ‘Rondje Nederland’ uitgebreid worden en laten zien welke kleding in welke regio van Nederland werd gedragen.
Het aanschaffen/herstellen van traditionele kleding kost geld. Heel veel kunnen de leden zelf maar helaas niet alles. Denk aan zeer ingewikkelde knip- plooimutsen et cetera. Met een bijdrage van de Rabobank, hopen De Iesselschotsers op een mooie manier, met veel traditionele kleding van Nederland, de mensen nog vele jaren plezier te laten beleven.