Ilse Vial en Emiel Bergervoet voor Dorpshuis De Horst. “In 100 jaar is er veel gebeurd op deze plek en nog steeds gebeurt hier van alles.” Foto: Ceciel Bremer

Ilse Vial en Emiel Bergervoet voor Dorpshuis De Horst. “In 100 jaar is er veel gebeurd op deze plek en nog steeds gebeurt hier van alles.” Foto: Ceciel Bremer

‘We zijn er voor de hele gemeenschap’

Maatschappij Keijenborg

Dorpshuis De Horst viert 100-jarig bestaan

Door Ceciel Bremer

KEIJENBORG – Bijna iedere inwoner van Keijenborg en directe omgeving is wel een keer in het plaatselijke dorpshuis geweest, want nagenoeg elke vereniging in het dorp vindt er tegenwoordig een onderkomen en menig feestje wordt daar gevierd. Dorpshuis De Horst bestaat deze maand een eeuw en viert op 24 en 25 september zijn jubileum. “Dit gebouw werd 100 jaar geleden voor de gemeenschap gebouwd en het is nu nog steeds een gemeenschapsgebouw”, benadrukt beheerder Emiel Bergervoet.

Een bewaarschool voor kleuters. Dat was de oorspronkelijke functie van het dorpshuis dat in 1922 door de kerk werd gebouwd. In de loop van de jaren is de functie meerdere keren gewijzigd. “De basisschool gebruikte de zaal hier om met alle leerlingen te gymmen”, begint beheerder Emiel Bergervoet een opsomming. “Bij de laatste verbouwing vonden we onder de vloer zelfs nog van die ronde ijzeren plaatjes met gaten voor de rekstokken”, weet hij te vertellen.

“Volleybalvereniging DVO is hier ontstaan, veel Keijenborgers gingen als peuter hier naar de peuterspeelzaal en nog steeds worden er hier een paar dagdelen per week peuters opgevangen. Verder was er een jeugdsoos in de kelder, er werden hier dansavonden georganiseerd, de bibliotheek was hier gevestigd… ja, in 100 jaar is er veel gebeurd op deze plek en nog steeds gebeurt hier van alles.”

Schutterij St. Jan
In 1974 droeg de kerk het dorpshuis over aan Stichting Maatschappelijk Welzijn Keijenborg en omstreken en werd er aan de achterkant een flink stuk bijgebouwd. Ilse Vial is bestuurslid bij de stichting en kwam hier als klein meisje regelmatig: “Op zaterdag ging ik hier kleien, knutselen of iets met gips maken als lid van Jong Nederland. Dat was echt superleuk. Later had ik hier ook schaakles.” Toen Schutterij St. Jan rond de eeuwwisseling een onderkomen zocht, werden de handen ineen geslagen. Er volgde een grote verbouwing die grotendeels door vrijwilligers werd uitgevoerd en sindsdien prijkt ook de naam van het schuttersgilde op de gevel. “Onze samenwerking met de schutterij is super. We hanteren allebei als uitgangspunt dat dit gebouw er voor de gemeenschap is. Dat werkt heel prettig want tenslotte moeten we het samen doen”, vat Vial de goede verstandhouding samen.

Dagactiviteit
Zo’n tien jaar geleden wilde de stichting het beheer van het dorpshuis professionaliseren en kwam er een vacature voor een beheerder. Bergervoet was als lid van de schutterij nauw betrokken bij het dorpshuis en zag zijn kans op een nieuwe uitdaging. “Activiteiten organiseren, de bezetting achter de bar regelen, de ruimte promoten bij verenigingen en particulieren, omgaan met jong en oud… ja, dat leek me wel wat”, lacht de Keijenborger. Het was een gouden greep want inmiddels hebben een kleine 20 verenigingen of groepen hun thuisbasis in De Horst. Van pilates tot boogschieten en van muziekverenigingen tot vergaderingen van politieke partijen. Toen zorgcentrum Maria Postel 9 jaar geleden haar deuren in het dorp sloot, werd de dagactiviteit bijna vanzelfsprekend verplaatst naar het dorpshuis. “Dat vond ik geweldig; ’s morgens even samen koffie drinken en aan het einde van de dag kookte ik voor de aanwezigen. Heel dankbaar werk.”

Ontmoetingsplek
Afgelopen week verhuisde de dagactiviteit naar zorgcentrum De Bleijke in Hengelo. Heel jammer, vindt de beheerder, maar hij is optimistisch. “Waar de ene deur sluit, opent zich weer een ander. Er komt vast weer iets nieuws voor in de plaats.” En anders bedenkt Bergervoet samen met het bestuur van de stichting en vrijwilligers zelf wel iets, zoals De Horst kookt de kost. Een maandelijks initiatief waarbij de beheerder met vrijwilligers kookt voor dorpsgenoten. “Je zit nooit bij dezelfde mensen aan tafel dus zo’n samenzijn is heel goed voor de sociale contacten.” Dat is ook de kracht van het dorpshuis, vindt Vial: “De Horst is een ontmoetingsplek dicht bij huis.”

Oude dorpsfoto’s
In het jubileumweekend eind deze maand staat ontmoeten ook centraal. Vial: “Op zaterdagmiddag 24 september kunnen alle verenigingen uit het dorp zich presenteren met een kraam. Keijenborg heeft de laatste jaren veel nieuwe inwoners gekregen en zo kan iedereen kennismaken met het aanbod van het verenigingsleven. Buiten staat een springkussen voor kinderen en natuurlijk kunnen bezoekers op het terras plaatsnemen voor een drankje.” Op zondag staat het jubileumfeest in het teken van muziek met een lokale dj en diverse bandjes uit het dorp en omgeving. “We hopen dat veel Keijenborgers ons dan een bezoek brengen want dan kunnen ze meteen het vernieuwde dorpshuis zien. Twee jaar geleden hebben we grotendeels met vrijwilligers alles grondig opgeknapt en mooie oude dorpsfoto’s aan de muur gehangen. We vinden het zelf prachtig. Door corona hebben we het resultaat nog niet aan het publiek laten zien maar dat kan nu gelukkig wel.”
Een dorpshuis dat al een eeuw bestaat. Bergervoet: “In een tijd waarin zoveel verandert, is dat toch echt uniek. Het mooie is dat het uitgangspunt waarvoor het gebouw ooit is gebouwd, voor de gemeenschap, ook nu nog steeds centraal staat. Want we zijn er voor alle Keijenborgers.”