Met zijn Juncker-fiets uit 1947 doet Bennie Maalderink (links) uit Hengelo op zondag 18 september mee aan de fietstocht voor historische fietsen vanuit zijn thuisdorp. Rechts medeorganisator Wim Wassink uit Vorden. Foto: Luuk Stam
Met zijn Juncker-fiets uit 1947 doet Bennie Maalderink (links) uit Hengelo op zondag 18 september mee aan de fietstocht voor historische fietsen vanuit zijn thuisdorp. Rechts medeorganisator Wim Wassink uit Vorden. Foto: Luuk Stam

Bennie en Wim halen historische fietsen naar Hengelo

Cultuur Hengelo

Fietstocht van De Oude Fiets start op zondag 18 september bij café Leemreis

Door Luuk Stam

HENGELO – Een rijdend museum zullen ze samen vormen, tientallen fietsers op een historisch rijwiel, waarvan enkele exemplaren zelfs meer dan honderd jaar oud. Voor het eerst vertrekt er op zondagochtend 18 september een fietstocht van de landelijke vereniging De Oude Fiets vanuit Hengelo. Café Leemreis vormt komend weekend het startpunt van een 30 kilometer lange tocht, die de deelnemers veelal door de buitengebieden van Hengelo en Vorden zal leiden. 

De organisatie is in handen van Bennie Maalderink (75) uit Hengelo en Wim Wassink (70) uit Vorden, allebei lid van De Oude Fiets en verknocht aan de nostalgie die aan deze rijwielen kleeft. “Het zijn allemaal fietsen met bijzonderheden”, vertelt Wassink. “Fietsen met een heel groot voorwiel, met een kaars of een carbidlamp voorop of fietsen met speciale kettingoverbrengingen. Het levert onderweg altijd heel wat bekijks op.”

In de stoet zal zondag minimaal één zogeheten hoge bi te zien zijn, een fiets met een enorm voorwiel en een klein achterwiel. “En dat is een doortrapper, zo’n fiets heeft geen remmen”, vertelt Maalderink. “Je moet weten hoe je ermee om moet gaan. Vroeger werd er ook mee geracet, ze kunnen wel 40 kilometer per uur. Dat zullen ze zondag zeker niet halen. Wij gaan langzaam, rond de 15 kilometer per uur. Met voor- en achteraan mensen met hesjes.”

Picknicktocht
Maalderink en Wassink hebben inmiddels redelijk wat ervaring op dit vlak. Namens de vereniging met in totaal 700 leden uit Nederland en België organiseren ze sinds 2013 al tochten in de regio. Startpunten waren onder meer Lievelde, Mariënvelde, Groenlo en Doetinchem. Steeds dopen ze de ritten om tot Achterhoekse picknicktochten. Ook voor zondag zijn de deelnemers – afkomstig uit heel het land – verzocht om iets mee te nemen voor die picknick, bij voorkeur een specialiteit uit de eigen streek. 

Waar de twee vrienden inmiddels van alles kunnen vertellen over de historische fietsen, waren ze voorheen vooral geïnteresseerd in oude auto’s. Tot 2013 wisten ze überhaupt niet van het bestaan van deze bijzondere fietsvereniging. Dat veranderde toen een clublid van de Winterswijkse Oldtimerclub (WOC) – een autoclub dus – naar Hengelo belde. Hij was eveneens lid van De Oude Fiets en zou voor de club een fietstocht organiseren, maar hij was ziek. Maalderink: “Of wij die taak op ons wilden nemen?” 

De Hengeloër zag er in eerste instantie weinig in. Een fietsrit, dat was toch iets heel anders dan een autorit? “Andere afstanden, andere snelheid, andere wensen..”, somt hij op. “Maar Wim zei: ‘Laten we het maar doen.’ Nou, we kregen direct de complimenten van de vereniging en voor het eerste jaar kregen we een gratis abonnement van De Oude Fiets.” Wassink: “Ze waren onder de indruk, dat we iets gedaan hadden waar we helemaal geen ervaring in hadden en dat het toch tot een goed einde was gekomen.”

Juncker-fiets
Zelf fietst Maalderink zondag mee op een Juncker-fiets uit 1947, die ooit eigendom was van een fabrieksdirecteur. Het is een fiets met terugtraprem en een Zwitserse Lucifer-lamp met dynamo. “Dat was in die tijd extreem duur”, zegt de Hengelose fietsliefhebber, die dit exemplaar kocht in het Noord-Hollandse Hoorn. “Als je eenmaal een beetje in dit wereldje zit, dan word je gebeld als er iets moois te koop staat. Samen met een kameraad ben ik met mijn Trabant die kant op gereden om ’m op te halen.” 

Wassink heeft geen historische fiets en doet zondag mee op een moderne fiets. Dat is eigenlijk vloeken in de kerk, want de stelregel binnen de club is dat elke fiets in de stoet minimaal 25 jaar oud moet zijn. Voor de organisator wordt een uitzondering gemaakt. De verwachting is dat de tocht van zondag – uitgebreid aangekondigd in ‘Het Rijwiel’, het clubblad van De Oude Fiets – zo’n dertig deelnemers zal tellen. 

Het vertrek vanaf het Hengelose café Leemreis staat zondag gepland om half elf. “Maar dat kan ook zomaar elf uur worden”, blikt Maalderink vooruit. “Want gezellig keuvelen is ook een belangrijk onderdeel van de dag.” Eenmaal op de fiets zal er genoten worden, daar zijn de twee vrienden van overtuigd: “Het zijn enthousiaste mensen en die binnenwegen hier, met weinig autoverkeer en een landschap dat met de kilometer verandert, dat vinden ze prachtig.”


www.oudefiets.nl