Het bleekhuisje, een rijksmonument uit 1750, aan het begin van een mooi wandelpark. Foto: Joop Brugman

Het bleekhuisje, een rijksmonument uit 1750, aan het begin van een mooi wandelpark. Foto: Joop Brugman

Een liek op de Bleijke

Cultuur Hengelo

HENGELO - Dit ‘verslag van een heftige gebeurtenis’ schreef Herman van Velzen in één van zijn meer dan 2000 verhalen uit Koldenhove (Hengelo Gld.), gepubliceerd in de Graafschapbode. Zijn zoon Theo sprak dit ‘verslag’ uit 1941 voor de camera in. Op de Open Monumentendag van 10 september wanen bezoekers zich tussen 11.00 en 17.00 uur terug in de tijd: een wasgroep uit Borculo laat zien hoe er meer dan honderd jaar geleden werd gewassen. Te zien is hoe de strijkijzers op het vuur werden verwarmd, hoe de was in een fornuispot werd gekookt en vervolgens gespoeld vanaf de wasstoep.

Het laatste vuil uit het linnen werd verwijderd door het wasgoed uit te spreiden over het gras, waarna de wisselwerking tussen zon en gras op het natgehouden linnengoed de laatste vlekken liet verwijderen.
Omdat er vaker wasgoed werd gestolen, moesten de mannelijke inwoners van het dorp bij toerbeurt de was bewaken. Daarvoor werd een achtkantig bleekhuisje gebouwd met aan alle zijde schietopeningen. Dat huisje is het decor van de wasactiviteiten.

Klik hier om het filmpje te bekijken.