Supportersclub Wolsink in 1972 in Zeebrugge op weg naar Farleigh Castle. Achterste rij v.l.n.r.: Tonnie Harmsen, Bertus Ellenkamp, Hans Harmsen, Evert Dierssen, Henny ter Braak, Henk Lubbers, Ap Meerbeek, Toon Notten, Jan Oostendarp, Jan Wolbrink, Toon Overmaat, Hendrik Lubbers. Midden: Jan Lohschelder, Dinie Harmsen, Gerrie Harmsen, Liesje Lubbers, Thea ter Braak, Mientje ten Have, Teun Onstenk, Appie Barink. Voor: Frans Notten, Jan Adelerhof, Henk Meerbeek, Antoon Meerbeek, Peter van Burk, N.N., Gerrit Burghout, Karel Lubbers. Foto: Karel Lubbers

Supportersclub Wolsink in 1972 in Zeebrugge op weg naar Farleigh Castle. Achterste rij v.l.n.r.: Tonnie Harmsen, Bertus Ellenkamp, Hans Harmsen, Evert Dierssen, Henny ter Braak, Henk Lubbers, Ap Meerbeek, Toon Notten, Jan Oostendarp, Jan Wolbrink, Toon Overmaat, Hendrik Lubbers. Midden: Jan Lohschelder, Dinie Harmsen, Gerrie Harmsen, Liesje Lubbers, Thea ter Braak, Mientje ten Have, Teun Onstenk, Appie Barink. Voor: Frans Notten, Jan Adelerhof, Henk Meerbeek, Antoon Meerbeek, Peter van Burk, N.N., Gerrit Burghout, Karel Lubbers. Foto: Karel Lubbers

Hengelo 50 jaar geleden

HENGELO - Aan de hand van krantenberichten blikken we terug op gebeurtenissen uit het verleden. Deze week gaan we 50 jaar terug in de tijd naar juli 1972.

Door Willy Hermans

Het Hengelose zwembad is uit zijn jasje gegroeid
'Dat het zwembad te Hengelo Gld. beslist te klein is en vooral op topdagen, zoals bij de huidige zomerse temperaturen, is al enige jaren een probleem. Het bad, berekend op 35.000 bezoekers per jaar, boekte achtereenvolgens jaarcijfers van 65.000, 95.000 en 112.000. Hieruit valt te concluderen welke noodzaak uitbreiding van het bad geworden is. Al vanaf 1968 is de Stichting tot oprichting en instandhouding van een zwembad bezig, om dit gedaan te krijgen.
Na overleg met betreffende instanties is men erin geslaagd vaste voet voor haar uitbreidingsplannen te krijgen. Volgens berekening zal er een bedrag van ruim 300.000 gulden benodigd zijn, voor de bouw van een dieper bassin, met de afmetingen van 17 x 25 meter, dat gepland is op een gedeelte van de bestaande zonneweide.
Om voor dit grote bedrag en geldlening te kunnen aangaan, en waarvoor de gemeente zich garant kan stellen, moet er tenminste 50.000 gulden uit de burgerij bijeengebracht worden om de overheden te overtuigen van de uitbreiding van het bad. Daar het dit jaar de laatste mogelijkheid is om uitbreiding te kunnen realiseren, heeft het stichtingsbestuur alle hens aan dek geroepen. Een speciale aktiecommissie heeft voor vrijdag 18 augustus een bliksemaktie op touw gezet, waarvan men goede hoop heeft, het bedrag van 50.0000 gulden in één keer bijeen te brengen.
Ter ondersteuning van de aktie worden er onder het motto 'Uw geefgolf, onze vloedgolf' folders verspreid, in de week van dinsdag 13 aug. In deze folder wordt op duidelijke wijze uiteengezet, wat u doen kunt ter ondersteuning van de aktie. Voor een bepaald bedrag kan men een aantal kubieke meter water kopen. De bliksemaktie zal op vrijdagavond haar beslag krijgen. Dan zullen door verschillende medewerkers bij alle gezinnen in Hengelo en omgeving het ingevulde strookje worden afgehaald, dat aan deze folder bevestigd is. In de zalen Leemreis en Concordia te Hengelo Gld. en in het parochiehuis te Keijenburg staan thermometers opgesteld, waarop de toegezegde bedragen dan vermeld worden.
Via walkie-talkies staan deze zalen met elkaar in verbinding, zodat men op elk tijdstip van de juiste stand op de hoogte is. Om het alles nog veel gezelliger te maken is in deze zalen ook amusementsmuziek. De muziekver. Concordia en Crescendo, de accordeonver. Europoort en de Hengelose Majorettever. en de muziekver. St Jan zullen die vrijdagavond duidelijk er aan herinneren dat het aktie is geblazen voor het Hengelose zwembad.'

29 supporters van Gerrit Wolsink reisden naar Engeland
'De leden van de supportersclub Gerrit Wolsink zijn zeer reislustig. Dat is een bekend feit. Overal waar de favoriet van de club rijdt, is er wel één of meer aanwezig. Zo werd eerder dit jaar door een 15-tal supporters de Grand Prix van Zwitserland bezocht en men kwam met grote verhalen over de fijne reis en de belevenissen tijdens de wedstrijd, weer thuis. En dat dit voor herhaling vatbaar was, is nu wel gebleken. Voor een paar maand terug bij het bekijken van de wedstrijdkalender, kwam bij enkele supporters de prikkel weer in het bloed, zij wilden de Grand Prix van Engeland op zondag 9 juli bezoeken.
Hierover werd verder gepraat en werden meer enthousiaste bijvalsbetuigingen gedaan. Er werd geïnformeerd naar een goede reismogelijkheid. Deze bleek aanwezig te zijn, n.l. de Engelse reisorganisatie Tee-Mill, had een trip naar deze wedstrijd in haar programma opgenomen.
Er werd nader contact opgenomen en het resultaat was dat 29 personen op zaterdag 8 juli de reis begonnen. Vanuit Zeebrugge, België, werd per veerboot de overtocht naar Engeland gemaakt, waar in Dover een bus gereed stond die voor verder vervoer naar Farleigh Castle zorgde.
Het circuit was prachtig gelegen in de heuvels en zeer overzichtelijk. Gerrit Wolsink was in goede doen tijdens de wedstrijd. Telkens bij de start was hij als één van de eersten weg. In de 1e manche waar op een gegeven ogenblik de 3e plaats in zicht kwam, werd hij door een valpartij teruggeworpen naar de 8e plaats. In de 2e manche werd hij 5e, met in de eindstand ook een 5e plaats, wat weer 6 punten opleverde. Een fraai resultaat, gezien de geweldige concurrentie in dit tournooi om de wereldtitel.
Op de terugweg werd de city van Londen bij avond bekeken een werkelijk schitterend gezicht. 's Maandagsmorgens half zes werd vanuit Dover de terugreis aanvaard. Moe, maar zeer enthousiast kwam het gezelschap weer in Hengelo Gld. aan, nog nagenietend van de plezierige dagen.'

Nieuwe roerganger voor Keijenburgse Boys 
'Bij de voetbalvereniging Keijenburgse Boys, heeft in het bestuur een wisseling plaats gevonden. Als voorzitter werd de heer te Stroet opgevolgd door Joh. van Aken, die tot nu toe de spelers als trainer voorbereidde op de vele voetbalwedstrijden. De bestuursformatie is nu als volgt: Joh. van Aken, voorzitter; H. Tankink, secretaris; Dijker, penningmeester; terwijl de heren Otten, Niesink, Winkelman, T. van Aken, Ankersmit en Jansen het bestuur als commissarissen completeren. Met een nieuwe voorzitter en twee nieuwe sportvelden moet het alles nog even beter gaan op de Keijenburg.'