Koffie met een oortje in Het Anker in Steenderen. Foto: PKN-SB

Koffie met een oortje in Het Anker in Steenderen. Foto: PKN-SB

Al tien jaar Steenderens ‘Koffie met een oortje’

Religie Steenderen

STEENDEREN - Woensdag 27 juli vond in de grote zaal van Het Anker te Steenderen de jubileumbijeenkomst plaats van ‘Koffie met een oortje’. In juli 2012 nam Jansje Ruiterkamp, die destijds pastoraal werker in de protestantse kerk van Steenderen was, het initiatief voor deze activiteit. Zij was uitgenodigd om voor het jubileum opnieuw naar Steenderen te komen, om die bijzondere ochtend te leiden.

“Tien jaar geleden begon ik hier de eerste woensdagmorgen-ontmoeting met de woorden: Namens de protestantse gemeente Steenderen en Bronkhorst wil ik jullie welkom heten bij Koffie met een oortje”, zo vertelde Jansje Ruiterkamp. “Dat was op 25 juli 2012. Het was destijds in een klein zaaltje van Het Anker. We kwamen vervolgens iedere laatste woensdag van de maand bij elkaar. En binnen enkele maanden was die kamer al te klein geworden. Nu zitten we hier, tien jaar later, met inmiddels 25 mensen in een ruime kring in de grote zaal van Het Anker. Want ‘Koffie met een oortje’ is bedoeld voor die graag koffie drinkt, die graag praat en ook graag wil luisteren wat een ander te vertellen heeft. Daar nemen we hier de tijd voor.” Deze jubileumochtend was iedere kop koffie of thee ook voorzien van een heerlijk stuk appelgebak.

Een vast onderdeel van de ochtenden is ook: een korte lezing over een bepaald thema. Tien jaar geleden was het eerste onderwerp ‘vakantie en vacant’. De protestantse gemeente was destijds vacant, na het vertrek van ds. Bart Seelemeijer en vóór de komst van ds. Fini van Zoelen. Jansje Ruiterkamp ging opnieuw in op dat thema ‘Vakantie en vacant’. Het woord ‘vacant’ had oorspronkelijk te maken met een tijd van ‘leegte’; tegenwoordig bedoelen we met ‘vakantie’ meestal iets heel anders.

Gastvrouw Renée Kranenborg overhandigde Jansje Ruiterkamp vervolgens een fraai jubileumcadeau. Namens de kerkenraad van de protestantse gemeente werden door Ineke Klein Lenderink vier organisatoren van ‘Koffie met een oortje’ van de afgelopen jaren in het zonnetje gezet. Jansje Ruiterkamp, Renée Kranenborg, Alie Olthof en Dinie Disbergen kregen allen een mooie bos bloemen overhandigd. De volgende ‘Koffie met een oortje’ vindt plaats op woensdag 28 september, om 10.00 uur. Want natuurlijk gaat ‘Koffie met een oortje’ ook na de zomer weer enthousiast verder.