De gevonden afbeelding van de Nicolaaskapel mét schip, gemaakt door Jan de Beijer. Foto: Fred van der Mije

De gevonden afbeelding van de Nicolaaskapel mét schip, gemaakt door Jan de Beijer. Foto: Fred van der Mije

Oude afbeelding Nicolaaskapel gevonden

Cultuur Baak

BAAK – Door de ontdekking van een afbeelding waarop de ruïne van de Nicolaaskapel is afgebeeld mét het schip van de kapel is op de vraag tot wanneer dit schip nog aanwezig was een antwoord gevonden.

Vermoeden bevestigd
Het oudste gebouw in de gemeente Bronckhorst is de Nicolaaskapel in Baak. Deze dateert uit 1362. Alleen de ruïne van de toren staat nog. Het schip van de kapel is al lang geleden verdwenen. Pater Koekoek schreef in zijn boek ‘de Heerlijkheid Baak’ dat het schip ongeveer twaalf meter lang moet zijn geweest. Met dank aan Frans Helmich is onlangs een afbeelding opgedoken waarop het schip, zonder dak, nog aanwezig is. De afbeelding is gemaakt door Jan de Beijer.

Deze in Aarau (Zwitserland) in 1703 geboren begenadigd tekenaar van stads- en dorpsgezichten overleed in Kleef in 1780. Door het vinden van deze tekening is het vermoeden bevestigd dat het schip, zonder dak, inderdaad ongeveer twaalf meter lang is geweest en dat het in de periode 1703-1780 nog aanwezig was. Deze tot nu toe gevonden oudste tekening van de Nicolaaskapel maakt onderdeel uit van de expositie ‘Acht eeuwen Baakse kerken’ in de St. Martinuskerk in Baak tot en met zondag 11 september. Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is de geschiedenis van de Nicolaaskapel bij de kapel zelf te bezichtigen.